ceturtdiena, 2012. gada 29. novembris

Ābolu saldējums ar Ziemassvētku garšu

Labs vakars!
Aizvakar našķējoties gar ledusskapi, uzgāju diezgan pasen pirktu saldējuma paku. Palicis bija tieši tik daudz, lai pietiktu man. Tad nu sagaidījusi, kad atvases aizgājušas gulēt, ķēros pie saldējuma likvidācijas. Ēdot secināju, ka nu jā... nav tāds, kā manis pašas gatavots. Tagad es te tā iedomīgi, raucot degunu par augu taukiem. Un ka vispār sen neesmu gatavojusi saldējumu. Pie tam, zilais saldējuma ķocītis, no kura es mielojos, lieti noderētu saimniecībā. Vai tas nozīmē, ka sāku kļūt līdzīga mammai, kurai visi margarīnu trauciņi noder priekš aukstās gaļas? Es ceru, ka nē. Jo šoreiz gatavojot saldējumu, sanāca tieši 1l, tiesa, tagad no tā litra vien maza daļa palikusi.
Ak jā, atgriežoties pie saldējuma gatavošanas. Tā kā man bija plānā gatavot piparkūku mīklu, tad nu nolēmu, kā būtu, ja piparkūku garšvielas izmantotu saldējumā? Ja nemaldos, bija Ekselencei saldējums ar žāvētu ābolu un piparkūku garšu. Hmm... doma nav slikta. Jāpamēģina. Gatavais saldējums sanāca trekns, tā ir, ka reti gatavo pati un garšīgs. Atvases, ja neapstādinātu, noēstu visu pa tīro.

Tātad, mums vajadzēs:
400ml saldā krējuma
3 ēd.k. cukura
2 olas
2-3 nelielus skābus ābolus

garšvielas:
šķipsnu muskatrieksta
šķipsnu kanēļa
šķipsnu malta ingvera
šķipsnu kardamona
3 krustnagliņas
2 smaržīgie pipari
5 virces graudiņi
10-12 koriandra graudiņi

Uzreiz brīdinu, garšvielas liku tikai un vienīgi uz savu čuju, ņuhu un poņas paļaušanos. Daudzumus var variēt, ja kāda no šīm garšvielām ir iecienītāka un vēlaties tieši šīs garšvielas izteiktāku garšu. Tā kā man pašai garšo kanēlis, tad nu to liku vairāk, pusīti no pusītes tējkarotes. Ja spējat tādu daudzumu iedomāties. Pārējās maltās garšvielas liku pa šķipsnai, cik nu daudz man tur sanāca. Tiesa, iegūtais garšvielu daudzumus ir nedaudz par daudz priekš šī saldējuma. Tā kā šo saldējumu vislabāk gatavot, kad briestat gatavot piparkūku mīklu.

Sākumā sameklē visas garšvielas un tās, kuras ir graudiņos, tās sasmalcina.

Pēc tam sasmalcinātās garšvielas pievieno maltajām garšvielām. Aromāts ir dievīgs, tad nu visiem, kam ir slinkums cept piparkūkas, bet gribās to smaržu mājās, šīs samaltās garšvielas var sabērt mazos audumu maisiņos un izkārt telpās.

Tālāk ķeramies pie āboliem. Nomizoja un sagriežam mazos gabaliņos. Beram uz cepamās plāts. Šeit vajadzīgi skābi āboli ar izteiktu garšu. Piemēram antonovka. Man šajā gadījumā nebija, izlīdzējos ar veikala āboliem. Prasījās nedaudz skābāki, jo ābolus cep, līdz ar to, daļa skābuma pazūd. Balansam ieteiktu pievienot tad nedaudz citrona sulas. Savādāk saldējums sanāks pārāk salds.

Pārkaisām sagrieztos ābolus ar garšvielu maisījumu. Cik daudz? Cik izteiktu garšu vēlas. Es vismaz kādas 3-4 šķipsnas pārkaisīju. Kā arī pārkaisīju nepilnu tējkaroti cukura, lai izdalītos sīrups. Un liku sakarsētā krāsnī, apmēram 200grādos uz minūtēm 20. Līdz āboli mīksti. Tad liekam dzesēties.


Tālāk gatavojam pašu saldējuma masu. Olas ar cukuru sakuļam gaiši dzeltenā masā. Pēc tam sakuļam saldo krējumu.




Pēc tam atdzisušos ābolus pievieno olu masai. Es gan pieliku saldajam krējumam, kā rezultātā skābums reaģēja ar saldo krējumu. Bet nekas, tas kopējo garšu nemaina. Pēc tam masai pievienoju sakultās olas. Samaisa un liek saldēšanai paredzētā traukā un saldētavā iekšā. Ik pa stundai izņem un apmaisa, apmēram 3-4 reizes un tad ļauj sasalt.




Lūk, gards saldējums ar Ziemassvētku garšu.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. Esmu ķērusies klāt saldējumu eksperimentiem, domāju ka šo izmēģiāšu :)

    AtbildētDzēst