pirmdiena, 2012. gada 29. oktobris

Pupiņu soļanka

Labs vakars!
Šodien biju atrādīties dakteronkulim, pareizāk sakot tantei, uz darbu vēl nepalaida. Nepatīkot mans arostikrātiskais bālums un nolēma rīt no rīta notecināt asintiņas. Lai tek suliņa, lai tek...(c). Kas tad man, tiesa es jau biju noskaņojusies, ka rīt došos jau uz darbu virpot, bet še tev, vēl dažas dieniņas brīvas. Vecākā atvase gana sapīkusi, jo māte mājās, kamēr šis bauda skolas brīvlaiku. Nav dzīvē taisnības, nav.
Bet kamēr es vēl biju noskaņās, ka rīt atgriežos ierindā, domāju, ko gatavot pusdienās. Skaidrs ir viens, ka pēc pēdējā laikā ēstajām gaļām, cepešiem un karbonādēm, gribas ko siltu un šķidru. Tas būtu zupa! Tikai kādu? Prātā pārcilāju visas iespējas. Sākumā doma bija par spinātu krēmzupu, bet tad apdomājos, ka mans cienītais droši vien gribētu zupu vulgaris un nevis krēmzupu. Vai es to spēju nodarīt savam karsti mīļotajam cienītajam? Nē. Tad nu sāku pētīt sīkāk, kas tad ledusskapī atrodas. Un te skat, doma sāka raisīties par soļanku, biezu, aromātisku un gardu. Kā reiz mājās mētājās viss kaut kas, kas prasījās pēc izlietošanas. Un arī vakar ceptais cepetis lieliski noderēs zupai. Sākumā bija doma par kartupeļi un pupiņas, bet beigās zupa sanāca pietiekami bieza, ka kartupeļus nepieliku. Un labi, ka tā. Kartupeļi tikai sabojātu visu kopainu. Atvases savas porcijas burtiski izrija, cienītais bija stāvā sajūsmā.

Tātad, mums vajadzēs:
vistas ragū buljonam
2-3 vidēji lieli burkāni
4 nelieli skābēti gurķi
2 speķa šķēles
3 vidēji lieli sīpoli
2 ķiploku daivas
2 budžiņas pupiņas tomātu mērcē
2 tēj.k tomātu pastas
1 mazā bundžiņa konservētu tomātu
neliela cepeša gabaliņa
100gr cīsiņu
garšvielas

Daudzumi norādīti vadoties pēc tā, kas bija man mājās. Katrs var izmantot sev vēlamos daudzumus un produktus. Piemēram cepeša un cīsiņu vietā var izmantot žāvētu gaļu un desu. Var lietot vārītu gaļu vai taisīt vispār bez tās.

Sākam ar buljona vārīšanu, ja vien mājās jau nav gatavs buljons. Ņemam vistu, liekam katlā, sāls klāt un vāram līdz parādās putas, kuras rūpīgi noputojam.

Kamēr vārās vista, otrā katlā, kurā arī tiks vārīta zupa liekam viegli apcepties sagrieztu speķi un sīpolu.


Uz lēnas uguns turpinām cept speķi ar sīpoliem. Tikmēr sagriežam gabaliņos skābētos gurķus. Beram klāt un cepinām kādas minūtes 10. Tad pievienojam rīvētus burkānus un turpinām uz lēnas uguns karsēt ik pa brīdim apmaisot.




Kamēr dārzeņi katlā lēnām sutinās, tikmēr vistas buljons ir uzvarēts no putām. Pievienojam kaltētos zaļumus un garšaugus un turpinām uz lēnas uguns vārīt.
Apmēram pēc kādam 15 minūtēm, kamēr sutinās dārzeņi, pievienojam konservētos tomātus. Pakarsējam minūtes 5 un pievienojam sagriezto gaļu ar cīsiņiem. Atkal pacepam kādas minūtes 10.




Pēc šīm minūtēm desmit pievieno konservētās pupiņas tomātu mērcē un tomātu pastu. Visu kārtīgi samaisa un uz lēnas uguns turpina sautēt līdz blakus vārošais vistas buljons ir gatavs. Man tas prasīja minūtes 20. Tad karsto buljonu lej klāt visu kārtīgi samaisot. Uzkarsē, pagaršo vai pēc garšas viss ok. un tad pievieno 1 vai 2 ķiploku daiviņas. Patur zem vāka minūtes piecas un servē galdā.







Lūk, nekādas revolūcijas, tikai tīra manta.

Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru