svētdiena, 2012. gada 14. oktobris

Krāsnī cepta ķirbja krēmzupa

Labas dienas!
Šodien jau ir svētdiena un rīt jau atkal jādodas uz darbiem. Lai arī man mans darbs patīk, tomēr šobrīd neatteiktos kādas dieniņas padzīvoties mājās. Bet kas man to dos, būs vien rīt jāceļas un jāveļas uz darbu.
Vakar mans cienītais bija aizdevies uz Ventiņiem pēc butēm. Uz visu dienu! Tas nozīmē, ka man vienai jāizklaidē mani trīs mošķīši un jāsadomā, kā arī sevi nodarbināt. Apdomājos gan šā gan tā un nonācu pie secinājuma, ka gatavošu kāpostu tīteņus. Ārprātīgi sen nav ēsti. Bet tā kā šie diezgan ilgi gatavojās, nolēmu pa vidam uztapināt ķirbja krēmzupu, lai remdētu izsalkumu. Rīts sākās ar gājienu uz piemājas tirgu pēc gaļas. Ne tikai tīteņiem, bet arī  citām ēdienreizēm, ja nu gadījumā butes mājās nepārved. Vecāko atvasi jūdzu mugursomā, pati bruņojusies ar tīkliņu, stiepām acis pārgriezuši. Vienu brīdi apdomāju, ka vēl pie esošajiem smagumiem varbūt iztikt bez tā ķirbja. Bet kad viesos pieteicās māsas vecākā atvase, sapratu, ka pirkšu vien to ķirbi. Pareizāk sakot šķēli. Jo zupas jau nevajag daudzu, tik lai remdētu to pirmo izsalkumu.
Mana vecākā atvase pēc iepirkšanās aizdevās pie draudzenes un vēlāk, īsi pirms zupa bija gatava, nostādīja mani fakta priekšā, ka Danielai arī garšojot ķirbja zupa un nākšot pie mums ēst! Ak tā... ja!?! Nē, nu ja jau mani noliek fakta priekšā vai tad es varu liegt bērniem ēst zupu. Vai Danielai garšoja, nezinu, bet meitēns pieklājīgs, izēda visu porciju. Māsas atvase un manis pašas jaunākā noēda katrs pa 3 porcijām. Ja jau 14 gadīgam jaunietim šī zupa gāja pie sirds, tad jau laikam sanāca laba!

Tātad, mums vajadzēs:
ķirbi
burkānus
kartupeļus
sīpolu
ķiploku
saldo krējumu
olīveļļu
ķimenes
kaltētu rozmarīnu
koriandru
kanēlis
kaltēti zaļumi
sāls
cukurs

Daudzumus nenorādīju, jo tie atkarīgi no ēdāju skaita.
Sākumā nomizo un gabaliņos sagriež ķirbi. Pārlej ar 1 ēdamkaroti olīveļļas.

Tad pievieno notīrītu un gabaliņos sagrieztu burkānu. Pārkaisa ar sāli. Blenderī sasmalcināju apmēram 2 šķipsnas no ķimenēm, rozmarīna un koriandra un pārkaisīju ķirbi ar burkāniem. Tad pievieno saspiestu ķiploku daiviņu un mazu šķipsnu kanēļa. Visu samaisa un liek uz cepamās plāts cepeškrāsnī cepties. Cepu apmēram 200grādos, kādas 30minūtes. Bet tas tā, aptuveni, vadījos pēc tā, kad burkāni un ķirbji mīksti.






Kamēr cepas ķirbis ar burkāniem. Nomizo un sagriež kartupeļus un sīpolu. Liek katlā, pārlej ar ūdeni tā lai nedaudz nosedz, pārkaisa ar sāli un kaltētiem zaļumiem un vāra līdz mīksti.


Kad kartupeļi mīksti, pievieno izcepto ķirbi un burkānus. Pakarsē kādu minūti divas un tad ņem nost no uguns. Sablendē viendabīgā masā. Liek atpakaļ uz uguns un lej klāt saldo krējumu. Maisot uzkarsē līdz pirmajam burbulim. Pagaršo vai pēc garšas ok un servē galdā.




Lūk, garda, sildoša un dzīvespriecīgi dzeltenā krāsā zupiņa sanāk. Bērni ir galvenie testētāji un ja viņiem garšo, tad zupa tiešām sanākusi laba.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru