trešdiena, 2012. gada 3. oktobris

Cūkgaļas kiš-miš bez rozīnēm

Labs vakars!
Sākšu uz tādas diezgan skumīgas nots! Šodien bija jāatvadās no viena ģimenes mīluļa. Nu, mūsu ģimenē ir palicis viens mīlulis un tas ir pēdējais jaunpienācējs. Skumīgi, bet reizēm dzīvē nākas pieņemt smagus lēmumus. Ehh...
Runājot par ēst gatavošanu. Ir tā, ka mana iedvesma ir paņēmusi atvaļinājumu un kad pienāk tā diena, kad par sevi vārgi atgādina, ka ir taču bijusi, tad boikotu piesaka fotoaparāts. Pagājušo piektdien, vēl septembra izskaņā nolēmu cept vistu stilbiņus. Pusceļā mans bloga fotoaparāts pateica viss - ņemu atvaļinājumu. Pie tam, tā nav pirmā reize. Pie iepriekšējās reizes es iegādājos jaunu fotoaparātu. Tad gan vecais sasparojās, bet tagad atkal atsācis veco dziesmu. Nu labi, gaidīsim kad atžirgs. Bet tā kā šams pārstāja darboties procesa vidū, tad nu nebija jēgas ņemt jauno aparātu rokās. Kuru, starpcitu, svēti solījos, ka nekad, ne mūžam, par i prātā nenāk izmantot kā bloga fotoaparātu. Ha...ha, reizēm solījumus vienkārši esi spiest lauzt.
Brīvdienas pavadījām romantikas pilnu kartupeļu pārlasīšanas talku. Divas dienas tupus rāpus uz ceļiem pie milzīgas kartupeļu kaudzes. Un kā mantru skaiti, šis cūkām, tas brāķis, šitas ēdams, tas sēklai. Šāda veida pasākumā piedalījāmies pirmo reizi, taču ziemai 2 maisi kartupeļu nopelnīti. Pēc tam pilnmēnesī klausījāmies briežu riestu dziesmas. Romantiski, ka es jums saku. Tādēļ arī izpalika gatavošana, un vakar, aizvakar, bija jāapēd to, kas bija vēl ledusskapī palicis.
Pienāca šodiena un bija jādomā, ko un kā gatavot. No rīta neaizmirsu izņemt gaļu no saldētavas, tādēļ bija vērts papūlēties un palūkot receptes. Skaidri zināju, ka izņemtais gaļas gabals ir cūkas kakla karbonāde, bet karbonādes cept kaut kā nevēlējos. Tā nu klaiņojot pa recepšu dzīlēm uzdūros visnotaļ kārdinošam produktam - čili mango mērce. O! Šito noteikti vajag pamēģināt. Ko un kā klāt... tumša bilde. Tā nu pēc darba steidzu uz veikalu, pirku šo mērci un devos mājās dziļās pārdomās, kā tad labāk izmantot. Mājās secināju, ka ir daudz kas jāizmanto lai neaiziet postā, tādēļ, pārmetu krustu un liku visu, kas liekams. Galarezultātā sanāca cūkgaļa it kā saldskābajā krējuma mērcē. Bija ļoti labi! Bet nosaukumā tāpēc arī ir, kiš miš, tikai bez rozīnēm.

Tātad, mums vajadzēs:
cūkgaļu
tomātus
burkānus
sīpolus
ķiplokus
ingveru
konservētu kukurūzu
konservētus ananāsus
saldo krējumu
mango čili mērci
kariju
piparus
sāli
cukuru
olīveļļu

Daudzumus nenorādīju, ko viss atkarīgs no ēdāju daudzuma. Pie tam, man bija šādas tādas iesāktas lietas, kā piemēram saldais krējums, kukurūza un ananāsi. Tādēļ ļaujaties brīvai improvizācijai.

Sākumā plānās strēmelītēs sagriež gaļu. Pievieno nedaudz olīveļļas, šķipsnu karija, piparus, sāli un visu samaisa kopā. Noliek malā.


Notīra un sagriež sīpolus, ķiplokus un ingvera sakni. Liek karsēties katlu, kurā gatavos virumu, ber iekšā gaļu un vieglām apcep. Tad pievieno sīpolus ar ķiplokiem un ingveru.


Kamēr sautējs gaļa, notīra un sarīvē burkānus. Tos pievieno katlā, sagriež gabaliņos tomātus un kopā ar konservēto kukurūzu pievieno gaļai. Kukurūzai iepriekš nolejot šķidrumu. Turpina uz lēnas uguns sautēt kādas minūtes 15, līdz tomāti atdevuši sulu.




Pēc šīm 15 minūtēm pievieno konservētos ananāsus un mango čili mērci. Brīdinu, mērce asa, tādēļ uzmanīgi. Turpina uz lēnas uguns sautēt minūtes 5. Tad pievieno saldo krējumu un karsē vēl minūtes piecas. Pagaršo vai pēc garšas ok. un servē galdā.




Lūk, cūkgaļas kiš miš bez rozīnēm gatavs. Man garšoja, pārējie ģimenes locekļiem arī. Jaunākā atvase pirmā izēda savu porciju.

labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru