svētdiena, 2012. gada 28. oktobris

Cūkas cepetis sinepēs

Labs vakars!
Šovakar mūsmājās smaržo pēc tikko ceptām piparkūkām. Pateicoties piektdienas laika apstākļiem, pirmajam sniegputenim, negaisam un aukstumam, izvilku no saldētavas laukā pērnā gada piparkūku mīklu un cepu piparkūkas. Skat, Ziemassvētki jau nav tālu aiz kalniem.
Nu ko, pēdējais ieraksts tapis īsi pirms došanās uz poļu zemi, pēc tam iestājās klusums. Un neba jau tāpēc, ka es pilnām mutēm ēdu poļu labumus, nē... ne būt nē. Es ārstēju poļu baciļus. Es jau piektdien sajutos ne baigi labi, bet sadzēros tēju, aizgāju agri gulēt un likās, ka būs ok. No rīta cēlāmies tik agrā rīta stundā, kad pat visi baciļi saldi guļ, līdz ar to nenojautu, ka labāk šoreiz palikt mājās. Tikai pie Polijas - Lietuvas robežas sapratu, ka ir pakaļā. Tā nu divas dienas es tāds, s odņim krilom i tot pabit, centos pieturēties pie moža gara. Galarezultātā pirmdien saucu dakterkungu kas mani uzsēdināja uz ripām. Stiprām ripām. Un kad jau pamazām sāku nākt pie samaņas, lai varētu ko pagatavot pusdienās, vecākā atvase pārsita pieri. Veda uz VG šūt, līdz ar to, visi labie nodomi par gatavošanu izpalika. Izpalika tādā ziņā, ka nebildēju procesu. Lai gan tapināju vienu vājinieku zupiņu, kas mani atgrieza pie dzīvības pazīmēm.
Vakar biju pie māsas viesos, laipni izēdām viņas māju un apspēlēju iekš loto. Šodien beidzot tiku pie gatavošanas. Šo cūķa gabalu jau biju nopirkusi sen ar domu, cept cepeti. Šodien kā reiz izvilku laukā un ķēros pie darba. Poļos nopirku varen labas franču graudainās sinepes, tās nu man bija padomā likt lietā. Galarezultātā, pūles pieliku maz, bet rezultāts bija gardums gards.

Tātad, mums vajadzēs:
1-1.5kg cūkas cepešagabala
1 laims
4 ķiploku daivas
1/2 ēd.k. cukurs
1-2 tēj.k. sāls
4-6 ēd.k. franču sinepes
2 ēd.k. franču graudainās sinepes
pāris zariņi rozmarīna un timiāna

Sastāvdaļu nav daudz un arī gatavošana neprasa pārlieku lielas pūles.
Nomazgā nosusina gaļu un liekam bļodā. Piespiežam apmēram 1 laima sulu un pieberam pusēdamkaroti cukura.

Tad pievieno 4 - 6 ēdamkarotes franču sinepes, pārkaisa ar pipariem un piespiež 4 ķiploku daivas. Visu kārtīgi ierīvē gaļā un liek zem sloga marinēties kādas 2-3stundas.



Pēc 2-3 stundām ņemam slogu nost. Pārkaisām gaļu ar sāli un nosmērējam ar graudainajām franču sinepēm. Liekam cepammaisā, pievieno timiānu un rozmarīnu, galu nosien un cep apmēram 180-200grādos 2 stundas. 5-10minūtes pirms cepšanas beigām, attaisa vaļā maisu un gaļu kārtīgi salaista ar izveidojošos buljonu. Pēc tam servē galdā.







Lūk, aromātisks un gards cepetis gatavs. Servēju galdā ar svaigiem dārzeņu salātiem.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. Gribu šito teitan pamēģināt, bet man gribētos ar to "kamariņu" arīdzan.
    Pasaki lūdzu, kā to dabūt gatavu ?

    AtbildētDzēst