pirmdiena, 2012. gada 24. septembris

Tītara un savvaļas rīsu krēmīgais sautējums

Labs vakars!
Es pamazām sāku iepazīt tītara gaļu. Fileju jau esmu izgaršojusi un zinu, ka turpmāk gatavošu vēl, šodien bija kārta tītara šķiņķiem. Piemājas tirdziņā tītars tirgojas par visnotaļ simpātisku cenu un atkaulots tītara šķiņķis maksāja 2.85ls/kg. Divi šķiņķi nedaudz pāri kilogramam un gaļas dafigā. Šiem šķiņķīšiem jau briedu labu laiku, taču visu laiku kaut kas patraucēja. Te ēdām ārpus mājas, te kaut kas bija ledusskapī aizķēries, kuru vajadzēja diezgan naski likvidēt, te man vēderdraņķis piemeties. Nu tad šodien bija tā svinīgā diena, kad nu varēju ķerties pie gatavošanas. Tiesa, šodien bija ciemos vīramāte un man bija pamatīgas bailes, vai viņa, gaidīdama mūs mājās, nebūs ko sašmorējusi vakariņām. Paldies dievam, uzvedās labi un nebija i ne tuvumā manam ledusskapim un plītij. Tā nu varēju pievērsties gatavošanai. Tiesa pirms tam izdomājos ko lai gatavo. Sākumā domāju, ka vienkārši sasautēt krējuma mērcītē, bet man gribējās izmantot savu gatavoto paprikas pastu. Tad nu sāku šķetināt domu kamoliņu un paliku pie domas par sautējumu. Īsāk sakot - plovu. Bet tā kā man tomēr gribējās pievienot saldo krējumu, kuru protams, ka var nelikt, sanāk tāds sautējums. Bet bija baigi garšīgs. Jaunākā atvase savu šķīvi burtiski izrija.

Tātad, mums vajadzēs:
~ 1kg tītara šķiņķa
5 tomāti
sauja sagrieztu saulē kaltētu tomātu
2 palieli sīpoli
3-4 ķiploku daivas
4 burkāni
10 ēd.k. paprikas pastas(var aizstāt ar svaigo papriku)
1 ēd.k. saldās čili mērces
200ml saldā krējuma
400-500gr savvaļas rīsu
olīveļļa
kaltēts rozmarīns
smaržīgie pipari
maltie pipari
sāls
cukurs

Gaļu sagriežam mazos gabaliņos. Katlā uzkarsē eļļu un liek cepties sagriezto gaļu, pārkaisa ar sāli, pipariem, šķipsnu rozmarīna un cukura, kā arī pievieno 3-4 smaržīgos piparus.


Kamēr cepās gaļa, sakapā ķiplokus un sīpolus. Ber iekšā katlā.


Pēc tam sakapā saulē kaltētus tomātus lai kopumā sanāktu apmēram sauja. Pēc tam nomizo un ripiņās sagriež burkānus. Ber iekšā katlā.



Tomātus sagriež gabaliņos un ber iekšā katlā, pievieno paprikas pastu, ja ir, tad var likt gulaša krēmu vai vienkārši sagrieztu svaigo papriku. Pielej ūdeni tā lai nosedz un karsē līdz sāk vārīties.


Tikmēr noskalo rīsus un ber katlā tiklīdz tas sācis vārīties. Izlīdzina rīsus lai visi būtu nosegti, vāks virsū un uz lēnas uguns sautē līdz tie ir gandrīz gatavi. Tad pievieno saldo krējumu un čili mērci. Ja man tagad prasīs kāda vella pēc es atsevišķā krūzītē ielēju saldo krējumu un tur iemaisīju to karoti ar čili mērci, es nezinu. Tajā brīdī man tā likās ērtāk. Lai nu kā, pievieno to katla saturam, samaisa un karsē līdz rīsi gatavi. Pagaršo vai pēc garšas ok. un servē galdā.





Lūk, virums gatavs. Lieto pēc nepieciešamības. Kā jau minēju, saldais krējums nav obligāts pasākums, bet man gribējās kopējo garšu padarīt nedaudz maigāku, nekā tā bija. Lietojot svaigu papriku, visticamāk, ka garša nebūs par spēcīgu.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru