sestdiena, 2012. gada 8. septembris

Biezpiena plātsmaize

Labs vakars!
Šodien visu dienu pa māju, nekur negribējās ne iet, ne darīt. Galvenais šīs dienas uzdevums bija paprikas pastas jeb gulaša krēma gatavošana. Sanāca te dažas dienas atpakaļ iepirkt smukas, mazas Latvijā audzētas paprikas, tad nu šodien liku lietā, lai vēlāk varētu priecāties par garšīgiem ēdieniem. Vismaz pagājušo gadu šī pasta aizgāja uz urrā, gan pie zupām, mērcēm vai tomātu mērces vietā.
Gatavojot pastu atcerējos, ka nedēļas sākumā tiku pie apmēram 1kg lauku biezpiena. Tas nu būtu jāizlieto un es to nobēdzināju ledusskapī ar tieši tādu domu. Uzcept to garšīgu. Tā kā darba dienās nav ne laika, ne vēlmes, šodien neļāvu izvairīties no atbildības un cepu augšā. Tikai ko? Gribas biezpienmaizi, bet tādu kā tirgo veikalos. Mīkla un biezpiena masa kurai klāt mannā. Sāku lūkot pēc receptes un saprotu, ka vairumā ir recepšu ne veikala biezpienmaizēm. Ar rauga mīklas pamatni, bet man netīk saldajās plātsmaizēs likt rauga mīklu. Dodu priekšroku smilšu mīklai, tāpēc paļāvos uz čujs, ņuhs un poņa un cepu augšā. Manuprāt, man izdevās. Cienītais gan teica, ka negaršojot kā veikalā pirktās, man esot labāk. Nu nez... atdzisīs tad jau redzēs.

Tātad, mums vajadzēs:
smilšu mīklu
1kg biezpiena
7 ēd.k. cukura
7 ēd.k. skābā krējuma
2 olas
3 saujas rozīņu
1/2 citrona miziņa
dažas piles vaniļas esences
5 ēd.k. mannas

Daudzumi norādīti uz 1kg biezpiena. Man sanāca 2 pannas 26cm diametrā, jo tā kā cepamā plāts nav ar augstām malām, lai masa nenotecētu, cepu apaļajā kūkas formā.
Sākumā gatavo smilšu mīklu, tikai pie mīlas iesaku pievienot dažas ēdamkarotes skābā krējuma. Nu kādas 2 - 3 ēdamkarotes. Bet var pirkt arī gatavo mīklu.

Gatavo biezpiena masu. Sākumā trīs saujas rozīņu aplej ar karstu ūdeni un ļauj rozīnēm uzbriest.

Biezpienu liek bļodā, pievieno sākumā piecas ēdamakrotes cukura, vaniļas esenci, pierīvē citrona miziņu un ar rokas blenderi sablendē viendabīgā masā.



Kad biezpiens sablendēts viendabīgā masā, pievieno skābo krējumu. Es liku 7 ēdamkarotes krējuma un ar mikseri samaisīju viendabīgā masā. Pievieno 2 olas un atkal ar mikseri sakuļ. Pievieno atlikušās 2 ēdamkarotes cukura un 5 ēdamkarotes mannas. Visu kārtīgi samaisīju.



Pēc tam pievieno uzbriedinātās un nokāstās rozīnes, visu kārtīgi samaisa. Pagaršo vai masas garša ir ok.

Mīklu sadala divās daļās un izklāj plānā kārtā cepamajā formā. Tad liek pusi no masas un cep 200grādos 50minūtes līdz virspuse ir zeltaini brūna.





                                     
Lūk, vienkārši, ātri un garšīgi.

Lai labi garšo!

18 comments:

  1. paldies par recepti un bildēm. Viss sanāca! Tiešām garšīgi. Taisīju uz pusi mazāku apjomu, olu un rozīņu nebija, bet tik un tā bija garšīgi.

    AtbildētDzēst
  2. ui uzrakstīju citā receptē komentāru, bet vajadzēja šājā:

    Cik biezu to mīklu sarullēt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu skatoties cik biezu pamatni grib. Es taisīju diezgan plānu.

      Dzēst
  3. bet cik biezu jāsarullē ta kā jūs rullējāt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Godīgi sakot, nemērīju pamatnes biezumu. vnk. liku pēc čujs, ņuhs un poņa.

      Dzēst
  4. Ir labs. Negaidīju, ka tik labs.

    AtbildētDzēst
  5. Baigi žēl, ka nav recepte kā pagatavot smilšu mīklu, kad rakos pa netu, tad atradu daudz un dikti visādus variantus. Tagad miksēju tavējo recepti ar kāda cita mīklu :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šeit pat ir gan smilšu mīklas recepte - http://zitinja.blogspot.com/2011/04/smilsu-mikla.html

      Man ļoti patika, taisīju gan ābou, gan bizpiena plātsmaizēm.

      Dzēst
  6. vaniļas esences vietā var izmantot vanilīnu?

    AtbildētDzēst
  7. Šodien uztaisīju šo kūku, ļoti garšīga, bet tikai taisīju uz pusi mazāku apjomu. Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  8. Paldies par recepti! Ļoti garda! :)

    AtbildētDzēst
  9. Paldies!
    tikai žēl tas nav recepte par zemes ir :-(

    AtbildētDzēst
  10. šodien cepšu- redzēs kāda nu sanāks:)

    AtbildētDzēst
  11. Tagad cepās, cerēsim, ka būs labi un ģimenei garšos :)
    Paldies :)

    AtbildētDzēst
  12. Labāk ir ja mīklu mazliet apcep pirms met virsū biezpiena masu. lai cik drupans pamats iecerēts, tas var saglīzdēt no biezpiena mitruma. toties ja apcep mīklu veidnē vispirms, tad biezpiens noteikti izceps cauri. :)

    ps sviestu no saldētavas sarīvēju skaidiņās, lai vieglāk samīcīt.

    AtbildētDzēst
  13. Pirmo reizi cepu biezpiena plātsmaizi. Sanāca necerēti garda. Vīrs slavēt slavēja un tik locīja nākamos gabaliņus iekšā. Liels paldies par izdevušos vēderprieku un "noteikti atkārtot drīz" recepti manā arsenālā. :-)

    AtbildētDzēst
  14. Es arī pirmoreiz taisīju no smilšu mīklas pamatnīti biezpienmaizei.Es skatījos no www.garsigalatvija.lv vietnes.Darīju ar rīvētu aukstu sviestu un attiecīgās receptes proporcijas.Brīniškīgi garšīgi sanāca, tikai mazliet pamatīgi vajadzēja plānāku.Pamērūju gatavu- bija ap 1,2 cm, bet vajadzētu līdz 0,7 cm. Nākošreiz būs vēl labāk. Man tikai tā pamatne no sviesta iznāca tāda brūnīga. Vai to mīklu ir jāsamīca kārtīgi, lai turētos kopā?! Un es liku biezpienam klāt sīki sagrieztus ābolus, jo līdz 1 kg pietrūka biezpiens.Ar cieņu Š.V.

    AtbildētDzēst