svētdiena, 2012. gada 9. septembris

Alus cūkas cepetis

Labs vakars!
Šodien jau otro dienu nīkuļoju pa māju. Bija diezgan traka naksniņa. Sākumā nespēju iemigt, jo bija karsti, pēc tam kad jau sāku laisties snaudā mani pamodināja pērkona grāviens. Protams, ka pēc tā grāviena es atcerējos, ka man ir karsti un atkal nespēju iemigt. Kad jau atkal laidos miegā pamodināja jaunākā atvase, kurai bija piemeties nelabums un tā līdz rītam te iemiegot un atkal pamostoties lai palīdzētu jaunākajai atvasei. Tik uz rīta pusi izdevās iemigt un pulkstens 11.00 man nepavisam negribējās celties augšā, bet bija jāceļas. Jo atvasēm vēders kurkstēja. Nu ko, tā arī tādā pusmiegā šo dienu pavadīju. Labi, ka jau vakar biju izlēmusi ko tad šodien gatavot. Tiesa, līdz galam vēl nebiju noprecizējusi dažas lietas, bet kopumā bija skaidrs, ka pusdienās būs cūkas cepetis. Izpētīju visādas receptes internetā un nolēmu, ka alus cūķis mani uzrunā visvairāk. Arī sastāvdaļas vienkāršas, gatavošana elementāra, kā radīta svētdienai - Tēvu dienai! Jā... starp citu, šodien Tēvu diena, kuru mūsmājas tētis godam pavadīja ar bērniem.
Par cepeti runājot, garšoja visiem!

Tātad, mums vajadzēs:
1-1.5kg smagu cūkas kakla karbonādes gabala
3 vidēji lieli sīpoli
6 ķiploku daivas
0.5l alus
šķipsna rozmarīna
3 lauru lapas
5-6 smaržīgie pipari
sāls
pipari
cukurs
Santa Maria garšvielas gaļai

Es gan gatavoju kopā ar kartupeļiem, kuri bildē nefigurē. Taču gatavošanas kārtību tas nemaina.

Sākumā sagatavo gaļas marinādi. Gaļu apkaisa ar gaļas garšvielu, pipariem. Notīra sīpolu un ar trīs ķiploku daivām sablendē viendabīgā masā un ar to iesmērē gaļu. Noliek uz kādām 30-40minūtēm ievilkties.





Kad gaļa iemarinējusies uzkarsējam pannu ar nedaudz eļļas un liekam apcept gaļu. Apcep no visām pusēm, apcepto pusi kārtīgi nokaisot ar sāli.

Kad gaļa apcepusies, pievienojam apmēram 1/3 daļu no alus. Pagaidām kad norims putas un lēnām lejam klāt atlikušo daļu. Pasautējam gaļu apmēram 5 minūtes. Tikmēr sagriežam sīpolu un kārtojam cepamtraukā, pievienojot lauru lapas un smaržīgos piparus. Gaļu pārvietojam cepamtraukā un pārlejam ar karsto alu. Follija virsū un cepam krāsnī apmēram 1 stundu kādos 200grādos. Tiesa, es pēc 30minūtēm gaļu apgriezu uz otru pusi.







Pēc stundas noņemam folliju, apkaisām ar kaltētu rozmarīnu un uzrīvējam vai piespiežam atlikušās trīs ķiploku daivas. Rūpīgi iesmērējam un liekam atpakaļ krāsnī cepties. Šajā brīdī pievienoju nomizotus kartupeļus. Temparatūru samazināju uz 180grādiem cepu līdz gatavs. apmēram 50minūtes. Ik pa laikam aplaistot gaļu.





Gaļa sanāca maiga, mīksta un sulīga ar patīkamu apiņu garšu. bet ne nomācošu. Cienītais teica, ka šādam cepetim alus nav žēl. Nu lai tā būtu!

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. Pamēģināšu nesabojāt!
    Vēl gribēju pateikt lielu PALDIES!
    Juris

    AtbildētDzēst