otrdiena, 2012. gada 21. augusts

Pupiņu lečo

Labs vakars!
Šodien tapināju augšā ziemas krājumus. Šogad gan tā pašvakāk veicas ar to krājumu veidošanu, jo, nenoliegsim, darbs prasa savu. Pagaidām man tik pārītis trauciņu sasaldētu gaileņu, nedaudz iesālītas bērzlapes un dažas burkas marinētu gurķu. Tas pagaidām arī viss. Domājams, ka neko dižu šogad arī netaisīšu. Man galvenais sēnes, gailenes saldētavā un sasālīt bērzlapes. Āā... nu ja pagadīsies, tad iemarinēt alksnenes. Gurķus jau iemarinēju, ziemai pietiks un tad vēl plānā pupiņu lečo un paprikas pasta jeb gulaškrēms. Kā arī obligāti bietes! Bez bietēm nekādīgi!!! Tas laikam arī viss. Ui, aizmirsu... iemarinēju kabačus tomātu sulā. Jā. To es pāris dienas atpakaļ uztaisīju. Vairāk gan neko neplānoju, ja vien manā virtuvē neiebruks dārzeņi kas žēli ķērks, uztaisi mani!!
Šodien kā reiz gatavoju pupiņu lečo. Par lečo es nosaucu, citi sauc par pupiņu dārzeņu salātiem vai vienkārši pupiņas ar dārzeņiem. Mēs ģimenē diezgan bieži patērējam pupiņas, garšo mums gan meksikāņu sautējums gan tortillas un arī pupiņu zupa. Konservētas pupiņas ir ļoti pateicīgas un sātīgas kad mājās nekā nav. Kā pierādījies pēdējo gadu laikā, kabaču un sviestu pupiņu lečo ir ļoti izdevīgi, ja ciemos piesakās viesi, bet klāt svētku galdu tā īsti nevar atļauties. Pie tam arī piknikos ļoti labi ir noderējuši. Vai šogad sanāks to sagatvot nezinu, bet man vismaz būs pupiņu lečo. Ja nesanāks tortillas, pietiks tik nopirkt gaļu un vakariņas gatavas.

Tātad, mums vajadzēs:
1kg pupiņas
1.5kg tomātu
1kg paprikas
800gr burkānu
500gr sīpolu
9 ķiploku daivas
3 ēd.k. tomātu pastas
1/2 glāze eļļas
2 tēj.k. sāls
1 ēd.k. cukura
1 tēj.k. etiķas(kura bildē nav)

Visa gatavošana sākas ar pupiņu mērcēšanu "uz nakti". Kad pupiņas izmērcētas, beram kaltā, lejam ūdeni, nedaudz pieberam sāli un liekam vārīties.


Kamēr vārās pupiņas nomizo un sagriež sīpolu. Notīra un šķēlītēs sagriež ķiplokus. Katlā lej pusglāzi eļļas un uzkarsē, tad pievieno sīpolus un ķiplokus. Uz lēnas uguns cepina līdz kļūst caurspīdīgi.





Kamēr cepās sīpols ar ķiploku, notīrām un sarīvējam burkānus. Pēc tam tos pievieno katla saturam un turpina uz lēnas uguns sautēt, neaizmirstot ik pa laikam apmaisīt.


Pēc tam pievēršamies paprikai. To iztīrām un sagriežam gabaliņos un beram klāt katla saturam. Un atkal turpinām sautēt.

Tagad pienākusi kārta tomātiem. Kamēr katlā viss lēnām sautējas, tomātiem iegriežam krustiņu un liekam bļodā noblanšēties. Pārlejam ar verdošu ūdeni, pagaidām minūtes 5-10 un novelkam nost mizu. Tālāk seko griešanas darbi un pievienojam katlā pie pārējiem dārzeņiem. Turpinām uz lēnas uguns sautēt vismaz 40minūtes.





Pa šo laiku kamēr gatavojas dārzeņi arī pupiņas ir gatavas. Tās nokāšam un atliekam malā.

Pēc šīm 40minūtēm, kad tomāti lielākoties ir izšķīduši pievienojam sāli, cukuru, tomātu pastu un vistu to kārtīgi samaisot un pagaršojot, man prasījās kāds skābumiņš. Pievienoju vienu tējkaroti cukuru un garša uzreiz bija labāk. Tāpēc sāls/cukura/tomātu pastas/etiķa proporcijas variē pēc savām garšas kārpiņām. Kad ideālā garša panākta, pievieno pupiņas un turpina uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, sautēt vēl kādas 20minūtes. Pēc tam pagaršo, ja vajag, pielabo garšu un pilda iepriekš izkarsētās burkās. Vāks cieši virsū un viss. Atdzesē un glabā vēsumā.







Lūk, pupiņu lečo gatavs. Ja ziemā tas būs tikpat garšīgs kā tagad, tad baidos, ka tas ātri tiks izēst. No šī daudzuma man sanāca četras 700ml burkas, trīs 500ml burkas un viena 300ml burka. Ticu, ka mazākā burka drīz vien būs tukša.

Lai labi garšo!

1 komentārs:

  1. šo brīnumu es arī šogad pagatavoju, būs ziemā našķis.

    AtbildētDzēst