svētdiena, 2012. gada 19. augusts

Cepts cūkas stilbiņš

Šodien esmu čakla un vajadzības spiesta gatavoju kā brokastis tā arī pusdienas. Tiesa ar to otro gāja pagalam grūti. Tas, ka šodien būs jāēd mājās, bija jau skaidrs no rīta. Tikai man nebija absolūti nekādu ideju ko gatavot. Prasu cienītajam, ko nu ēdīs? Šis tikpat gudrs cik es. Ideju nekādu. Tad nu nolēmu paļauties uz savu naudasmaku un iebrienot piemājas tirdziņā ar domu, kas ar mani runās, to gatavošu. Pieejot pie vistu stenda, vistas klusēja kā kaps. Nēē... laikam nebūs. Eju tālāk pie cūkgaļas/liellopa gaļas stenda. Skatos, skatos kā cūkgaļa(karbonāde, cepetis, caurraudzis) klusē kā kaps, arī liellops nav runātīgāks. Es jau sāku krist depresijā, kad no letes stūra man ar aci miedz cūkas stilbiņš. Smuks tāds, gaļīgs, nav ilgi letē nostāvējies ehh, ņemšu ka to un miers mājās. Pie reizes, tas neprasa lielas pūles un enerģiju, tāpēc paralēli gatavošanai varēju gatavot kabaču ziemai. Stilbiņš sanāca gardum gards. Vislielāko konkurenci uz ēšanu izrādīja jaunākā atvase. Tai tik spēj šķīvī gaļu servēt.

Tātad, mums vajadzēs:
1 paliels cūkas stilbiņš
2-3 vidēji lieli burkāni
1 paliels sīpols
3 ķiploku daivas
4 ēd.k. mājas adžikas
4 ēd.k. vorčesteres mērces
1-2 rozmarīna zariņi
2-3 timiāna zariņi
smaržīgie pipari
sāls
maltie pipari

Stilbiņu noskalo zem ūdens un ar asu nazi krusteniski sagriež stilbiņa ādu.

Stilbiņu liek bļodā un pārlej ar 4 ēdamkarotēm mājas adžikas(tomāts/ķiploks/pipari/sāls) un tikpat ēdamkarotes vorčesteres mērces. Pārkaisa ar sāli, maltajiem pipariem un visu kārtīgi ierīvē stilbiņā. Pēc tam to atliek malā kamēr sagriež dārzeņus.




Notīra un gabalos sagriež burkānu, sīpolu un ķiploku. Ber cepamajā maisā, pievieno timiānu un rozmarīnu kā arī pārīti smaržīgo piparu. Liek iekšā gaļu, pārlej ar atlikušo marinādi un aiztaisa maisam galu/galus. Sānos izdur pa vienam caurumam un liek cepties. Pirmo stundu cepu 250grādos, pēc tam pusotru stundu cepu 180-200 uz beigām temperatūru samazinot pat līdz 150. Cepšanas ilgums atkarīgs no gaļas, bet ar 2 stundām jārēķinās kā likts. Pēc 2h var atvērt maisu un turpināt cept mazā karstumā līdz gatavs.







Lūk, neprasa lielas pūles, bet rezultāts ir gardum gards. Servē galdā ar ko vien sirds kāro.

Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru