piektdiena, 2012. gada 6. jūlijs

Krējuma-mascarpones-banānu želejkūka

Labs vakara!
Nu šodien bija karastumiņš, tāds pie kura mans cienītais atdzīvojas, bet es skaitu pātarus. Ne, ne, es dodu priekšroku nedaudz vēsākām gaisa temperatūrām. Tiesa, no galīga panīkuma mani glāba auksts ūdens un bērnu baseins 9stāvu māju ielokā. Bijām viesos pie vīra brāļa, jo manai vīramātei šodien dzimšanas diena.
Viņa uz to jubileju, lūdza pagatavot kūku. Bez olām! Sākumā domāju, ka nēē... man negribas cept. Taču beigās, attīstot savu fantāziju nonācu pie visnotaļ veiksmīga secinājuma - krējuma želejkūkas, kuru apgreidoju ar banāniem un maskarpones sieru. Pagatavošana gaužām vienkārša, bet rezultāts karstai vasaras dienai kā radīts. Es gan palūdzu vīramātei nopirkt zemenes ar ko servēt kūku. Jāsaka, kombinācija bija ļoti laba. Vismaz man garšoja un vīrieškārtas pārstāvjiem garšoja.

Tātad, mums vajadzēs:
450gr skābā krējuma
250gr mascarpones siers
3 banāni
1 bundžiņa iebiezinātā piena ar cukuru
200gr sviesta
4 paciņas cepumu
2 paciņas želatīna
1/2 citrona
1paciņa vaniļas cukurs vai dažas piles vaniļas esences

Sākumā sagatavo kūkas pamatni. Cepumus sadrupina vai sasmalcina smalcinātājā un kārtīgi samīca ar mīkstu sviestu. Cepumu masu izklāj pa visu cepamformu, gan ar rokām gan ar karotes palīdzību kārtīgi piespiež pie formas malām. Un liek kādos 200grādos uz minūtēm 15-20 pacepties, līdz cepumu masa kļūst brūngana. Protams, ja nevēlas, var necept, tad formu ar masu liek ledusskapī. Pēc tam liek masu atdzesēties!



Kamēr cepumu forma dzesējas gatavo pildījuma krēmu. Skābo krējumu sajauc ar mascarpones sieru. Tad sarīvētu 1/2 citrona miziņu, pievieno vaniļas cukuru vai esenci un visu kārtīgi samaisa ar mikseri.



Tad pievieno iebiezināto pienu ar cukuru, piespiež 1/2 citrona sulu un piegriež klāt banānus. Tad atkal ar mikseri visu kārtīgi samaisa. Banānus var arī likt pēdējos, lai saglabātos gabaliņu struktūra. Es gribēju, lai nebūtu tik izteikti tie gabaliņu, bet lai nebūtu arī jablendē viendabīgā masā.




Kad krēms gatavs, pagaršo. Garšai jābūt nedaudz par saldu, jo pieliekot klāt želatīnu un kūkai saželējot, garša nedaudz mazināsies.
Pusi glāzi silta  ūdens sajauc ar želatīnu un to uzbriedina. Pēc tam pievieno krēmam un kārtīgi samaisa. Gatavo krēmu lej cepumu formā un liek ledusskapī saželēt. Pēc tam servē galdā ar kādu svaigu ogu mērci. Manā gadījumā ar svaigi sablendētām zemenēm.







Lūk, laba kūka svelmainajām vasaras dienām. Banānu vietā var likt kādus vien augļus/ogas vien vēlas. Var arī nelikt, tikai pie pasniegšanas servēt galdā. Var jau pa karalisko, uzbērt pa virsu visas iespējamās vasaras ogas un pārliet tā viegli, vieglītiņām ar balto šokolādi. Tik, kā pie gabalu griešanas veiksies, to neprasiet.


Lai labi garšo!


P.S ak jā, cepumu pamatnei izmantoju lētos Optima līnija cepumus 0.25ls iepakojums. Teica, ka tur neesot olu masa klāt. Bet vai sojas leticīns ir veselīgs - to nejautājiet. Ja var ēst olas, tad gardāk būs no veselīgākiem cepumiem. Vai arī par pamatni var ņemt smilšu mīklu.

2 komentāri:

  1. Man ar divām paciņām želatīna bija drusciņ par daudz, un par cepumu pamatni arī sapratu, ka var iztikt tikai ar kārtu zem kūkas, bez maliņām - pārāk daudz drūpoša sausuma. Kaloriju gan bezdievīgi daudz, bet kūka ļoooti garšīga, paldies par recepti! :)

    AtbildētDzēst