sestdiena, 2012. gada 14. jūlijs

Bulciņas ar rozīnēm un riekstiem

Labs vakars!
Nu ko, vēl tikai rītdiena un atvaļinājums ir cauri. Ehh, žēl, no tiesas žēl. Taču žēloties jau būtu grēks, jo šo nedēļu godam esam atpūtušies. Kopš otrdienas iekarojām Alūksnes novadu. Izbraukājām tuvākās apskates vietas un jūtamies varen labi atpūtušies. Tiesa, bija jau sākumā plāns pavisam savādāks, taču ne velti saka, cilvēks domā, dievs dara. Bet nekas, nākošgad mēģināšu atkal, varbūt izdosies.
Tā nu šodien atbraucot mājās secināju, ka gribas kaut ko garšīgu. Nezin kādēļ, bet pēdējā laikā kaut kā saldumus prasās. Tad nu ar šādu domu devos uz veikalu. Gribu kaut ko garšīgu! Tikai ko?? Šķetināju savu iegribu kamoliņu, līdz atšķetinājās doma par bulciņām. Pašceptām. Ar rozīnēm un riekstiem! It kā viss būtu labi, bet... kā ar mīklu. Klasisko raugu mīklu negribējās. Gribējās kaut ko mīkstāku, pufīgāku, līdzīgu kā veikala smalkmaizītēm. Un te, kustinot savu pelēko vielu izdomāju, kā būtu..., ja cukura vietā pieliktu iebiezināto pienu ar cukuru? Un vēl nedaudz skāba krējuma? Un mazāk miltu? Gala rezultātā sanāca diezgan daudz mīklas, bet maizītes sanāca gardum gardas. Spēj tik cept, jo tās tiek apēstas vēl lāgā neatdzisušas. Man gan, pēc trešās bulkas kuņģis pateica stop!! Lai būtu, savādāk naktī murgi rādīsies.

Tātad, mums vajadzēs:
300ml piena
1 bundžiņa iebiezinātā piena ar cukuru
200gr sviesta
2 olas
2 ēd.k. skābā krējuma
1 paciņa sausā rauga
7 glāzes miltu
1/2tēj.k. sodas vai cepamā pulvera
šķipsna sāls
1 paciņa vaniļas cukura
1/2 tēj.k. kanēļa
1 paciņa lobītu lazdu riekstu
1 paciņa rozīņu

Sākumā gatavojam mīklu. Uzsildām 300ml piena. Karsto pienu lejam klāt bļodā kurā ielikts 200gr. sviesta un maisām līdz sviests izkusis.


Pēc tam pievieno bundžiņu iebiezināto pienu ar cukuru, 2 ēdamkarotes skābā krējuma un 1 paciņu sausā rauga, kas izšķīdināts 50ml siltā ūdens daudzumā.


Caur sietu piesijājam 6 glāzes miltu, pievienojam 1 olu un 1/2 tējkaroti sodas vai cepamā pulvera. Visu samaisām viendabīgā masā. Pēc tam ķeramies klāt mīcīšanas darbiem. Mīcām mīklu un pa bišķiņam beram klāt atlikušo glāzi miltu. Mīca līdz mīkla atlec no bļodas malām. Mīkla var būt diezgan staipīga un lipt pie rokām, it kā prasītos vēl kāda glāze miltu, bet nevajag. Liekam uz stundu mīklu uzrūgt.




Kad mīkla uzrūgusi, gatavo pildījumu - rozīnes sajauc ar sasmalcinātiem riekstiem. Vaniļas cukuru sajauc ar 1/2 tējkaroti cukura. Pēc tam, ņem pa gabalam mīklas, izvelnē plāksnē, apkaisa ar cukura-kanēļa maisījumu, bet virsū rozīnes ar riekstiem. Visu satin rullītī, sagriež šķēlītēs un piespiežot šķēlīšu malas veido bulciņas. Liek bulciņas uz cepamās plāts, pārziež ar sakultu olu un cep apmēram 180grādos 20 minūtes vai arī līdz zeltainam brūnumam. Pēc tam servē galdā.











Lūk, šis bija tieši tas, kas man visvairāk kārojās. Ar pienu...mmm.... pasaka!


Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Es šo visu noskatījos un domāju, ka pamēģināšu ar! Man nesanāca pufīgas! :(((
    Varbūt ka par maz tomēr bija 1/2 tēj.k. cepamā pulvera??? Varbūt ka kaut kas cits ...
    Mīkla tiešām sanāca daudz, bet es domāju ka mierā nelikšos un paeksperimentēšos ar mazāku mīkslas daudzumu! :)))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iespējams, ka var likt vairāk cepamā pulvera. Man pietika ar 1/2 tējkaroti. Mīkla ļoti labi uzrūga, necepta izskatījās pufīga. :)

      Tad tik noziņo, kā sanāk ar eksperimentiem, lai citai reizei var likt aiz auss :)

      P.S slēgtā traukā ļoti ilgi saglabājās mīkstas.

      Dzēst
  2. Liels paldies par recepti! Sodien izmeginaju (nemu vera padomu, ka sanak daudz miklas, izmantoju visas izejvielas uz pusi mazak). Grozins pils :-) Visiem garso! Noteikti cepsu vel. mmmmm gardi
    kikija

    AtbildētDzēst
  3. Izlasīju recepti un - būs laikam jāaizbrauc uz Alūksnes novadu...

    AtbildētDzēst