sestdiena, 2012. gada 9. jūnijs

Zitinjas langets

Labdien!
Nu ko, nedēļas pirmā brīvdiena ir klāt. Rīt vēl brīvs un tad jau atkal darbs. Baigi ne?
Šī nedēļa man ir bijusi gana ražīga, pabiju gan Birzgalē un Skaistkalnē gan kolēģis no bada glāba kā arī lamājot vispasaules vanšu tiltus un tajā kāpējus, tomēr priecājos, ka mājupceļā varu izmantot jaukos Latvijas dzelzceļa pakalpojumus.  Tā nu nejūtot apkārt esošos satiksmes jezgu, laimīgi 15 minūtēs jau biju galamērķī. Un šī braukšana ar vilcienu, bija liktenīga. Ceturtdien pieteicās ciemos Milēdija un es biju pārdomās, ko lai gatavo vakariņās. Ar ko tad dārgo viešņu pacienāt. Doma jau bija - krēmzupa, bet varbūt tomēr ko citu? Tā nu ieklīdu pie stacijas esošajā tirģelī un paskat, man pretī lūkojās viens jaunlopa langeta gabals. Dārgs maita, bet dikti apetelīgs gabals. Es gan ar pirmo reizi nepadevos. Pagāju vienaldzīgi garām. Tomēr doma par to mani nepameta. Tā nu devos vien pakaļ un pirku nost. A kad jau nopirkts, tad jau par vēlu, jāgatavo vien ir. Nolēmu to atlikt uz piektdienas vakaru, ceturtdien iztiekot ar zupu. Vakar kā reiz, būros pa receptēm. Ziniet, neko diži prātīgu neatradu, recepšu grāmatās šī apetelīgā gaļa ir visai brutālā veidā sagriezta, izklapēta un sacepta. Un tas viss? Pa 5.60ls/kg??? Nēē... par šādu naudu es labāk tomēr pačakarēšos un pagatavošu nedaudz smalkāk. Un ziniet, sanāca baigi labs. Es jau baidījos vai atvases ēdīs. Un kā vēl ēda!! Tiesa, vakar jau pa glauno, saklāju galdu, vīns, sveces, nu tā... pa smalko. Varbūt tā iespaidā atvases to ēda un nebrāķēja. Taču nav ko liegties, man pašai ar garšoja.

Tātad, mums vajadzēs:
700-800gr jaunlopa langeta gabals
3-4 vidēji lieli sīpoli
2 rozmarīna zariņi
5 timiāna zariņi
3 ķiploku daivas
50gr. sviests
sāls
melnie pipari
olīveļļa

Sākumā notīra un sagriež sīpolus pusripiņās. Izkausē pannā 50gramus sviesta un liek cepties, līdz sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi.


Kad sīpoli apcepušies, liekam tos malā. Sagriežam gaļu apmēram 2 pirkstu platumā. Notīram un sakapājam 3 ķiploku daivas. Pēc tam pannu ar olīveļļu liekam karsēties.Tad iemetam pannā timiānu, rozmarīnu un ķiplokus. Liekam iekšā gaļu un cepam no katras puses minūtes 4.





Kad gaļa apcepusies 4 minūtes no katras puses griežam uguni nost. Sagatavojam follijas gabaliņus, uz tā liekam gaļu, apkaisām no visām pusēm ar sāli un svaigi maltiem melnajiem tad no liekam virsū apceptos sīpolus. Satinam folliju tūtiņā un liekam cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī. Pirmās 10minūtes es cepu maksimālajā temperatūrā - tas ir 250grādos, tad kādas minūtes 20-30 cepu 150grādos un pēdējās 10 minūtes 100grādos. Taču var arī tās pēdējās minūtes 100grādos neturēt, vienkārši mans cienītais aizkavējās, tāpēc mazā siltumā paturēju. Gaļu cep, līdz sev vēlamam rezultātam. Man sanāca pilnīgi izcepts, ja vēlas vidēji izceptu, nu tā, lai vēl sārtumiņš, tad jācep krietni mazāks laiks.







Servē galdā ar ko vien sirds kāro. Bērni un cienītais ēda kopā ar sviestā apceptiem vārītiem kartupeļiem, man pietika ar salātiem un mazsālītajiem gurķiem. Tagad zināšu, ka langetu gatavošu vēl. Sanāca garšīgs.


Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru