svētdiena, 2012. gada 17. jūnijs

Sautēti jēra stilbiņi

Laba diena!
Nu ko, rīt sāksies Līgo nedēļa, svētku sajūtas, absolūta nulle. Nez, it kā šajos svētkos mūsu ģimenē ir trīs svētki vienā dienā, tomēr svētku sajūtu nekad tā īpaši neesmu izjutusi. Izņemot to vienu reizi, pirms gadiem astoņiem. Taču tas arī viss, visas pārējās reizes esmu diezgan vienaldzīga pret šiem svētkiem, kuru svētīšanu nekad tā īpaši neesmu plānojusi. Šogad gan dosimies uz Ventspils pusi, sak, nonesīsim ventspilniekiem jumtu.
Taču, ja nerunājam tikai par Līgo, tad vispār šī nedēļa ir svētkiem bagāta. Rīt manai jaunākajai atvasei dzimšanas diena un ceturtdien krustdēlam vārda diena. Taču svinības pa nedēļas vidu izpaliks, visu svētīsim kopā ar Līgo, tā teikt, viss pie vienas reizes. Saskaitījām piecas jubilejas vienā dienā svētīsim.
Vakar svinējām manai krustmeitai vārda dienu. Bijām pie vecākiem, atklāt grila sezonu un riteņbraukšanas arī. Māsa pierunāja izmest līkumu - Imanta - Priedaine - Vārnukrogs - Imanta. Mana pakaļa īpaši par to nepriecājas. Vismaz šodien. Ceru ar laiku pieradināt.
Bet nu atpakaļ pie ēšanas. Piektdien mans vīriet's paziņoja, ka gribot kartupeļus ar gaļu, savukārt es, piektdien uz tādām lietām nebiju spējīga. Viss ko varēju piedāvāt, bija spagetti ar boloņas mērci. Neko neteica, ēda un priecājās. Pēc tam jau alus ar uzkodām un vakara filmu. Vakar, jau gatavošana izpalika, tad nu šodien tēloju labo sievu un gatavoju gaļu ar kartupeļiem. Saldētavā bija aizķērušies jēra stilbiņi. Kad pirku, bija doma par sautēšanu un šodien pienāca tā diena. Hmm... kā lai sautē? Ielūkojos ko saka māte Google un tapināju augšā. Sanāca gardum gardi, vismaz tā spriežu pēc jaunākajām atvasēm, kas gaļu vien ēda. Man jau no viena stilba vēders pilns, savukārt šie noēda katrs pa vienam + vēl vienu stilbu uz pusēm. Kur tas viss salien, neprasiet!

Tātad, mums vajadzēs:
5gab. jēra stilbiņus
2 nelieli burkāni
2 nelieli sīpoli
1 vidēji liela paprika
3-4daiviņas ķiploka
1 bundžiņa(mazā) konservētu tomātu
1 apelsīns
100ml sarkanvīna
400ml buljona
lauru lapas
timiāns
sāls
pipari
olīveļļa

Pannā ielejam olīveļļu un liekam apcepties jēra stilbiņus. Pēc tam tos kārtojam katlā, kurā sautēsim gaļu un pārkaisām ar sāli un pipariem.



Notīra un sagriež dārzeņus - sīpolus, burkānus un papriku. Tajā pašā pannā, kur cepās gaļa, beram tos iekšā un uz lēnas uguns cepam līdz sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi.




Kamēr lēnām cepās pannā dārzeņi, tikmēr kārtīgi nomazgā apelsīnu, nomizo un no mizām nogriež maksimāli daudz mizas baltuma. Pēc tam tās smalki sagriež. Notīra un sagriež ķiploku. Kad tas izdarīts, ber klāt pannas saturam, kā arī pievieno timiānu un lauru lapas. Samaisa, pakarsē kādu minūti, un tad pievieno konservētos tomātus. Karsē minūtes 2-3.





Kad virums pakarsējies minūtes 2-3 pievieno buljonu. Šeit var izmantot jebkuru buljonu, man bija aizķēries vistas buljons. To nu lēju klāt un karsēju līdz viršanas temperatūrai. Pēc tam lēju katlā kurā bija stilbiņi, pievienoju 100ml sarkanvīna, vāks virsū un lieku uz lēnas uguns sautēties. Sautē apmēram 2 - 2,5h, līdz gaļa mīksta.






Lūk, laikietilpīgs, bet garšīgs rezultāts. Servēju galdā ar kartupeļiem, bet man tāda aizdoma, ka ar rīsiem garšotu vēl labāk. Lai gan, tas noteikti ir tikai un vienīgi gaumes jautājums.

Labu apetīti!

4 komentāri:

  1. Cik jauki, ka Tev ir blogs: sveicieni Tavai jaunākai atvasītei, un vēl īpašam Līgo dienas gaviļņiekam ar!;)

    AtbildētDzēst
  2. Lai nav jācīnās ar apelsīnu mizu un nazi, vajadzīgajā biezumā to visērtāk var noņemt var kartupeļu mizotāju.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. O! Paldies par padomu. Nebiju iedomājusies :)

      Dzēst