piektdiena, 2012. gada 18. maijs

Vista ābolu-sojas-medus mērcē

Labs vakars!
Nu ko, veiksmīgi šī darba nedēļa pavadīta. Pēdējā nedēļa pirms jauna gadu desmita. Gandrīz sākot ar jauno nedēļu iekāpšu es jaunā gadu desmitā un šo gadu desmitu gaidu ar nepacietību. Attiecībā uz to, man ir lieli plāni.
Jāsaka, ka šis aizvadītais gadu desmits bija ārkārtīgi ražīgs un notikumiem bagāts. Ceru, ka nākošais būs tāds pats. Tiesa pēdējā nedēļā notiek, ne visai patīkami notikumi, bet arī tie ir vajadzīgi, lai stiprinātu savu raksturu.
Ak... es jau te aizrunājos par tādām visai filozofiskām lietām. Lai tās paliek!
Tātad, šovakar es gatavoju vistas spārniņus ābolu-sojas-medus mērcē. Bija tā, ka trešdien biju viesos pie Ingas un Kristapa. Kristaps bija pagatavojis ārkārtīgi gardu cūkgaļu saldskābajā mērcē. Tik gardu, ka es, nākošajā dienā, iepriekšējo dienas vakariņu iespaidā, darba pusdienlaikā devos uz vietējo ēstuvi. Un ieraugot tur vistas fileju ananāsu mērcē nespēju pretoties, jo likās, ka garšas eiforija turpināsies. Ne vella! Bija tāda vilšanās, ka gandrīz apraudājos. Nu neko. Bet miera man nebija. Tad nu šodien nolēmu pagatavot vistas spārniņus. Domāju, ko un kā, līdz atcerējos Mimosas stāstīto par soju ar ābolu sulu. Šādā kombinācijā vēl nebiju mēģinājusi t'qpēc apvienojot patīkamo ar lietderīgo, nolēmu izmēģināt. Ziniet ko?!! Sanāca nāvīgi gardi. Cienītais ar jaunāko atvasi sacentās, kurš vairāk vistas spārniņu noēdīs. Es, tiesa, vairāk devu priekšroku klāt liktajiem dārzeņiem, kas ar rīsiem garšoja ārkārtīgi labi.

Tātad, mums vajadzēs:
1kg vistu spārniņus
500ml ābolu sulas
2 ēd.k. gaišās sojas mērces
1 ēd.k. medus
2 ēd.k. kartupeļu cietes
1 mazā bundžiņa bambusu dzinumi
3 kārtīgas saujas zaļo pākšu pupiņu
3 kārtīgas saujas kukurūzas
3 kārtīgas saujas zaļo zirnīšu
3 ķiploku daivas
sāls
pipari
eļļa cepšanai

Tā, man bija mājas ābolu sula. Tā tur glāzē, kā redzams nepavisam nelīdzinās veikala sulai. Kārtīga mājās spiesta ābolu sula. Taču der arī veikala sula, tikai tad jāskatās, vai nav salda. Man bija diezgan paskāba. Tātad, 500ml ābolu sulas lej katliņā. Pievieno 2 ēdamkarotes gaišās sojas mērces. Liek uz uguns un uzkarsē līdz vārīšanas temperatūrai. Tad pievieno 1 ēdamkaroti medu, protams jāskatās cik salda ir sulas un sojas kombinācija. Iespējams, ka medu gribēsies likt mazāk. Vēlreiz uzkarsē.


Sagatavo vistu. Spārniņus sadala trīs daļās, atstājot tikai gaļīgos gabalus. Pārkaisa nedaudz sāli un piparus un samaisa. Pēc tam pievieno 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes. Samaisa. Pannā lej diezgan padaudz eļļas un kārtīgi uzkarsē. Liek vistu gabaliņus un viegli apcep no visām pusēm. Pēc tam liek sietā notecēties liekajai eļļai. Tad kārto cepeštraukā.








Pēc tam lejam virsū karsto mērci. Kārtojam virsū bambusa dzinumus, iepriekš nolejot šķidrumu, uzgriež ķiploku šķēlītes un ber apmēram 3 kārtīgas saujas dārzeņu. Man bija zaļās pākšu pupiņas, zirņi un kukurūza. Taču dārzeņus var likt kādus vien sirds kāro. Nedaudz apkaisa ar sāli un liek cepties. Cep līdz gaļa gatava, man pagāja apmēram 40minūtes 220grādos. Elektriskajā cepeškrāsnī karsējot tikai apakšējo spirāli. Tas arī viss, kad gatavs servē ar dārzeņiem!







P.S izvēloties ābolu sulu, tomēr iesaku izvēlēties tādu, kas garšo pēc āboliem un ne pārāk saldu. Tā kā ābolu nektāri diez vai derēs. Bet kas zin..?

Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. PALDIES, Zita par jauko recepti, ko atkārtošu noteikti ne vienu reizi vien..
    Nedaudz mulsināja tie bambusu dzinumi, kas atverot bundžiņu, likās neēdami (smaka), taču gatavam ēdienam tie piedeva to īpašo austrumniecisko toni, un rezultāts visiem ļoti garšoja. paldies

    AtbildētDzēst
  2. PALDIES, Zita par jauko recepti, ko atkārtošu noteikti ne vienu reizi vien..
    Nedaudz mulsināja tie bambusu dzinumi, kas atverot bundžiņu, likās neēdami (smaka), taču gatavam ēdienam tie piedeva to īpašo austrumniecisko toni, un rezultāts visiem ļoti garšoja. paldies

    AtbildētDzēst