svētdiena, 2012. gada 20. maijs

Tītaru aknu pastēte

Labs vakars!
Nu ko, brīvdienas pagājušas un sāksies jauna darba nedēļa.
Vakar ar ģimeni iekarojām Muzeju naktis. Protams, protams, masas bija daudz un uz beigām jau sāka kaitināt. Taču sākums bija ļoti labs un daudzsološs. Kā pirmo apmeklējām Motormuzeju, kur tautas bija visnotaļ maz un diezgan brīvi varēja apskatīt eksponātus. Pēc tam devāmies uz alus darītavu Aldaris. Šeit lielāks prieks bija vecākiem, lai gan arī bērni nesūdzējās turēdami rokās Aldaris ražotās limonādes. Un vakara noslēgumā bijām ugunsdzēsības un dzelzceļa muzejos. Tad jau bija arī diezgan vēls, tāpēc devāmies mājās.
Šodien laiciņš silts un jauks, maratonu izlaidu, jo bija jāgatavo saimei pusdienas. Un kāda skriešana šādā karstumā? Tik sirdsklauves var dabūt!
Tad nu izstaigājām vietējos rajona tirgus un bodes, iepirkām visu nepieciešamo pusdienām. Pirmais ko šodien gatavoju un kas vismazāk attiecas uz pusdienu kārtu, ir aknu pastēte no tītara aknām. Ja jūs zinātu, cik garda tā man šoreiz sanāca. Mmm... ne-no-ēsties!


Tātad, mums vajadzēs:
500gr tītaru aknas
2 vidēji lielus burkānus
2 kūpināta speķa šķēles
2 sīpolus
200ml saldā krējuma
2-3ēd.k. ruma
3 ķiploku daivas
šķipsna koriandra
šķipsna ķimeņu
šķipsna muskatrieksta
2-3 smaržīgie pipari
šķipsna melno pirparu
2-3 lauru lapas
sāls
cukurs
30gr. sviesta

Gatavošana tāda pati, kā pārējām pastētēm.
Divas šķēles speķa sagriež gabaliņos. Nomizo un gabaliņos sagriež sīpolu. Sakapā ķiploku. Liek cepties uz pannas līdz speķis sāk kļūt caurspīdīgs. Apmēram minūtes 2-3.




Kamēr cepas speķis ar sīpoliem un ķiplokiem, notīra un sarīvē burkānus. Pēc tam pievieno klāt pannas saturam un uz lēnas uguns cepina, ik pa brīdim apmaisot.

Aknas noskalo un sagriež mazākos gabaliņos. Pannā liek apmēram 10gramus sviesta, izkausē un ber klāt aknas. Tās cep kādas minūtes 10 ik pa brīdim apmaisot.



Pēc 10 minūtēm pievienojam 2-3ēdamkarotes ruma un karsējam līdz lielākā daļa šķidruma ir iztvaikojis.

Tad pievieno 200gramus saldo krējumu un visas garšvielas, izņemot malto muskatriekstu. Tātad pieber sāli, piparus, lauru lapas un pa šķipsnai koriandru un ķimenes. Karsē minūtes 10. Šajā brīdī beidz cepināt burkānus ar speķi un sīpoliem.


Pēc 10 minūtēm izķeksē laukā lauru lapas un pievieno otras pannas saturu ar burkāniem. Vēl pakarsē minūtes 5 un tad griež uguni nost. Lej visu pannā un sablendē viendabīgā masā.



Kad tas izdarīts, atliek pēdējie uzlabošanas darbi. Pagaršo un pievieno atlikušo sviestu un šķipsnu malta muskatrieksta. Samaisa viendabīgā masā. Pagaršo vai vēl nevajag pakoriģēt ar sāli-cukuru-pipariem. Kad atrasta ideālā garša, liek trauciņā un lieto pēc nepieciešamības.



Ak... nevaru sagaidīt brokastis!

Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. Tā jau var aizrīties ar siekalām...un kur vēl rīts un kur vēl veikals............bet vienalga, Paldies!!!

    AtbildētDzēst