ceturtdiena, 2012. gada 24. maijs

Kartupeļu-puravu krēmzupa ar zaļo sviestu grauzdiņiem

Labs vakars!
Nu ko! Pirmdien man bija ārkārtīgs besis un īgņojos visu dienu. Pie vainas daļēji bijas manas kurpes, kuras pēc apavu remonta uzvilku kājās. Nācās secināt, ka salaboja ne tā, kā biju iecerējusi. Bet nu neko. Birojā sākumā visus nošokēju ar savām kurpēm, pēc tam jau bez kurpēm. Jo sapratu, ka ar basām pēdām man ir daudz, daudz ērtāk. Un arī kāju nagi smuki nolakoti. Vēl vaina jāuzņemas pirms dzimšanas dienas krīzei, kas tā nemanot uzmācās. Kā nekā jauns gadu desmits un smagas pārdomas par nākotni, jo pēdējie desmit gadi ir nodzīvoti ļoti intensīvi. Taču mana oma uzlabojās, kad man par godu, es vismaz tā ceru, māte daba bija uzrīkojusi pamatīgu uguņošanu! Savā dzimšanas dienā iekaroju vidzemes pusi un dāvanā no vecākiem saņēmu sešas kristāla glāzes. Kā man patīk trauki!! Vakar un šodien jau atkal esmu ierastajās sliedēs un gatava mesties dzīvē ar pilnu krūti.
Rīt kā reiz ir paredzēt neliels meiteņu pasākums par godu manai, nu jau pagājušai, jubilejai.
Taču, kamēr vēl esmu tikai domās par rītdienu, šodien bija jāgatavo saimei pusdienas. Sagribējās zupu. Tikai kādu?? Te nu daudz galvu nelauzīju, jo gribējās ko vienkāršu. Mājās bija kartupeļi,ķiploks un sviests, veikalā tika nopirkti puravi un dilles. Nekļūdījos, atvases pa divi lāgi ēda.

Tātad, mums vajadzēs:
2 palielus puravus
12 nelielus kartupeļus
3 ķiploku daivas
4 ēd.k. sviesta
6 šķēles baltmaizes
500ml vistas buljona
500ml saldā krējuma
nelielu buntīti diļļu
šķipsna safrāna
lauru lapas
sāls
cukurs

Nomazgā un ripiņās sagriež puravu. Katliņā izkausē 1 ēdamkaroti sviesta un ber iekšā puravus. Uz lēnas uguns viegli apcep.


Kamēr puravi sautējas, nomizo kartupeļus un sagriež nelielos kubiciņos. Ber klāt puraviem un samaisa. Tad pievieno šķipsnu safrāna, samaisa un pakarsē minūtes 2-3.



Pēc tam pievieno vistas buljonu, pievieno lauru lapas un vāra līdz kartupeļi mīksti.

Kamēr vārās zupa, gatavo grauzdiņus. Sākumā pagatavo zaļumu sviestu. Dilles sagriež palielos gabaliņos, notīra ķiplokus. To visu liek blenderī, pievieno kārtīgu šķipsnu sāli un 3 ēdamkarotes sviesta, tad to visu sablendē. Iegūto sviestu smērē uz maizes šķēlēm, pēc tam sagriež kubiciņos un liek cepeškrāsnī grauzdēties. Apmēram 200grādos 10-15minūtes.




 Kad kartupeļi mīksti, ņem katlu nost no uguns. Izķeskē laukā lauru lapas un visu sablendē. Tad lieiek katlu atpakaļ uz plīts, lej klāt saldo krējumu un uzvāra. Pagaršo vai pēc garšas viss ok, netrūkst sāls/cukurs servē galdā ar grauzdiņiem.



Lūk, ātri, gardi un vienkārši!


Lai labi garšo!

P.S rīt ir piektdienāāāā!!!

4 komentāri:

  1. O, šito izprovēšu tuvākajās dienās. Paldies!
    Par gadiem...Apsveicu un saku-neķer kreņķi:D Tā jūtamāk ir līdz 35, kad liekas, ka straujāk gadi skrien, pēc tam iestājas mierīgāks laika ritējums, dzīve ir skaistāka(nu labi pate vairs gan gluži nē:D), izkristalizējas visvissvarīgākais šajā dimensijā un Tu vēlreiz konstatē, ka dzīve ir TIK brīnišķīga visos gados! Lai Tev labs prāts un netrūkst ēdienu ideju :*!

    AtbildētDzēst
  2. Sveicieni Dzimenītē,novēlu būt tikpat radošai un vēl vairāk.....

    AtbildētDzēst