piektdiena, 2012. gada 27. aprīlis

Meksikāņu soļanka

Labs vakars, cik nu tas ir labs.
Man šodien ir mega giga besis un es nezinu, kā sevi uzmundrināt. Jaunākā atvase atkal iestājusies vājinieku pulciņā, līdz ar to es atkal uz B lapas. Es jau smejos, man ir divas algas, to ko maksā darbā un otra no VSAA aprēķiniem. Jo, ja nemaldos, tad nav bijis mēnesis, kad neesmu atradusies uz šīs sasodītās zilās lapas.
Labi, tas viens. Vakar, redzot ka mans vājinieks ne pa visam pēc tāda neizskatās un ir dzīvesprieka - enerģijas - nervu ēdošs pārpilns, nolēmu, ka jāglābj sevi. Ārā laiciņš jauks un saulains, svaigs gaiss nekad nevienam nav kaitējis. Ar tādu domu bruņojusies, pasitu savas abas jaunākās atvases azotē un aizbēgu uz darbu. Jēē!! dažas stundas mani lika mierā, pie tam es vēl paspēju šo to padarīt. Šodien jau atkal devos uz darba pusi. Ahā, un te sākās jaunākās atvases izgājieni, tur autobusā nesēdēs. Te es atkal ne tā rokas palīdzēju noslaucīt un tā tālāk un tā jo projām. Šoreiz uzkavējos īsāku laiku + sapratu, ka nav mana diena arī ar darbu saistītajos jautājumos. Nu neko, devos mājās un apcerēju, ko lai gatavo pusdienās. Makā svilpo caurvējš, pašai besis, bet saime jābaro. Tā nu nolēmu izkāpt pie veikala un paskatīties, kas par pēdējiem latiem sanāk. Pārcilājot visu prātā secināju, ka nopirkšu konservētos tomātus. Taisīšu krēmzupu. Taču atnākot mājās secināju, ka man taču saldētavā ir gan liellopa buljons, gan vistas maltā gaļa, dārzeņu grozā kāds puravs, burkāns, sīpols un ķiploks. Un no konserviem kokosriekstu piens un kukurūza. Nu ko, tapināju augšā zupu, kura izrādījās nāvīg' garda. Jaunākā atvase piestrādāja par zupu iznīcinātāju, noēda divas porcijas. Pati ar! Un tā kā gandrīz visus produktus sagrābstīju pa mājas krājumiem, tad nu nosaucu par soļanku.

Tātad, mums vajadzēs:
5l lielam katlam
500ml liellopa buljona
500gr maltās gaļas, vislabāk derētu liellopa
2 lielās bundžas konservētu tomātu
1 puravs
2 vidēji lieli sīpoli
4 burkāni
2 ķiploku daivas
1 bundžiņa kokosrieksta piena
1 bundžiņa kukurūzas
1-2 saujas saldētās zaļās pupiņas(par tām atcerējos gatavošanas brīdī)
60gr sviesta
1 ēd.k. tomātu mērces
1 ēd.k. paprikas pastas
1/2 tējkarote paprikas pulvera
Fajita garšvielas
pipari
baziliks
sāls
cukurs

Gatavošana neprasa lielas pūles. Sāk ar burkānu notīrīšanu un sarīvēšanu skaidiņās. Puravu sagriež pusripiņās.

Katlā, kurā gatavos zupu, izkausē apmēram 30gramus sviesta un ber iekšā burkānus ar puraviem. Uz straujas liesmas tos apcep minūtes 2-3.
Pēc tam pievieno konservētos tomātus. Man bija veselie, tāpēc tos ar stampiņu sastampāju. Pieber nedaudz kaltēta bazilika, sāls, cukurs pa pus tējkarotei un piespiež divas daiviņas ķiploka. Vāks virsū un karsē minūtes 10.


Kamēr sautējas tomāti, sagriež gabaliņos sīpolu.
Pannā izkausē atlikušos 30gramus sviesta un liek apcepties sīpolus. Cep līdz sāk kļūt brūni. Pēc tam pievieno malto gaļu. Man bija vistas, bet labāk būtu, ja būtu liellopa.


Gaļu samaisa kopā ar sīpoliem. Vēlam diezgan bieži pamaisīt, lai gaļa sadalītos mazākos gabaliņos. Pieber klāt Fajita garšvielas, sāli un visu samaisa, turpina cept uz vidēji lielas liesmas.
Katla virumam pievieno liellopa buljonu. Man tas bija saldēts. Tāpēc bija jāpagaida, kamēr tas izkūst. Taču ja tas nav sasaldēts, tad uzkarsē un tad pievieno konservēto kukurūzu un zaļās pupiņas. Par tām atcerējos kad jau sāku gatavot un kopbildei bija par vēlu. Zaļo pupiņu vietā var izmantot parastās, konservētās pupiņas. Zupu turpina uz lēnas uguns karsēt.


Gaļa, kura visu šo laiku cepusies pievieno paprikas pastu un paprikas pulveri. Ja nav paprikas pastu, var iztikt tikai ar paprikas pulveri. Samaisa, pakarsē nedaudz un tad pievieno tomātu mērci. Apmēram 1-2ēdamkarotes. Pakarsē minūtes 2 un pievieno zupas katlam.



Zupu uzkarsē, pagaršo vai pēc garšas ok. un var jau servēt galdā. BET, tā kā es servēju galdā atvasēm un lai nedaudz garšu padarītu maigāku, pievienoju kokosriekstu pienu. Vēlreiz uzkarsēju un tad servēju galdā!



Lūk! Garda, maigi asa zupiņa, kad aiz loga + 20.

Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. Es ar interesi lasu katru jauno rakstu, recepti.. un ne vienu vien esmu arī pati izmēģinājusi. Man būtu interesanti lasīt arī par dažādiem ieteikumiem saimniecēm. Tev vienmēr atrodas kāds buljons saldētavā un vēl visādi sīkumi. Varbūt arī citiem būtu interesanti palasīt, kam kārtīgai saimniecei vienmēr būtu jābūt virtuvē, un kā Tu pielieto dažādus ēdienu blakusproduktus, ja nevajag visu izlietot uzreiz pie konkrēta ēdiena.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ui, samulsināji. Ja godīgi, man nav nekādu ieteikumu, kam tad obligāti jābūt mājās, lai būtu kārtīga saimniece :D Buljoni saldētavā atrodas, jo vārot auksto gaļu, vienmēr pāri palikušo buljonu sasaldēju. Tas tad arī vienmēr noder, kad kaut kur pa fikso vajag buljonu. Ar vistas buljonu līdzīgi. Teiksim tā, vārot gaļu, buljonu vāru pavairāk, lai ir ko nosmelt ;) tas arī viss.

      Dzēst