trešdiena, 2012. gada 11. aprīlis

Liellopa ribiņas alus, kanēļa, sīpolu mērcē

Labs vakars!
Esmu līka. Šodien pabiju Aizkrauklē, Aiviekstē, Madonā, Cesvainē, Gulbenē, Smiltenē, Valmierā, Limbažos un visbeidzot Siguldā un tad atkal mājup. Šodien metu ar cienīto kauliņus kopā un apvienojām patīkamo ar lietderīgo. Man vajadzēja Aivieksti, Madonu un Cesvaini, visu pārējo cienītajam. Tā nu izbraukājāmies līki. Atceļā tik tikko paspējām pēc atvasēm uz bērnu dārzu un jaunākā atvase sataisīja tāāādu skandālu! Piebļāva pus pagastu.
Bet tagad jau viss ir laimīgi aizmirsies, jo kā gan neaizmirsīsies, ja pieēdāmies gardas vakariņas.
Kādu laiku atpakaļ iepirku liellopa ribiņas. Vakar, zinot, kas mani šodien sagaida, izdomāju tapināt augšā. Sēdēju un domāju, ko lai pagatavo... domāju, domāju līdz nonācu pie secinājuma - kaut kādā mērcē. Sākotnējā doma bija par cepeškrāsni. Taču to atmetu kā nederīgu, ja reiz domāts ēst nākošajā dienā. Bet kādā mērcē?? Alus ir? Ir. A sīpoli?? Arī. Kanēlis???? Hmm... jāpamēģina. Un tā nu sataisīju gardas vakariņas. Vismaz mūsmājās garšoja un cienītais vispār...ekstāzē!

Tātad, mums vajadzēs:
~ 1kg liellopa ribiņas
0.3l gaišā alus
liela šķipsna kanēļa
5 vidēji lieli sīpoli
2 vidēji lieli burkāni
3-4 ķiploku daiviņas
2-3 ēd.k. paprikas pastas vai gulaškrēma. Ja nav, var aizstāt ar tomātu mērci
smaržīgie pipari
melnie pipari
lauru lapas
sāls
cukurs

Iesaku alu, pirms gatavošana ieliet glāzē, lai nedaudz atšālējās.

Pannā uzkarsē nedaudz eļļas un liek liellopa ribiņas uz straujas uguns apcepties. Pēc tam kārto katlā un pārkaisa ar sāli, pipariem, kanēli.




Sīpolus nomizo un sagriež gabaliņos. Atkal tajā pašā pannā, kur cepta gaļa, liek cepties. Sarīvē burkānu un pievieno sīpoliem. Cep kādas 5minūtes, tad pievieno smalki sakapātu ķiploku un paprikas pastu vai tomātu mērci . Pasilda un tad pievieno gaļai.








Liekam katlu uz uguns un pievienojam nedaudz pannas atvārījuma ar alu. Tas ir, pannai, kur cepušies visi labumi, uzlēju nedaudz alu, uzkarsēju un pievienoju gaļa. Kā arī pievieno atlikušo alu. Uzkarsē un ļauj minūtes 15 sautēties. Tad pievieno nedaudz ūdeni un kādu 1-2 tējkarotes cukura. Kādus 100-150ml, pievieno smaržīgos piparus, lauru lapas un uz lēnas uguns sautē, līdz gaļa mīksta. Pagaršo vai pēc garšas ok. un var servēt galdā!






Sātīgi un labi!

labu apetīti!

2 komentāri:

  1. "..un uz lēnas uguns sautē, līdz gaļa mīksta" tas ir apmēram cik ilgi?

    AtbildētDzēst