svētdiena, 2012. gada 22. aprīlis

Grūbu risoto

Labs vakars!
Šodien vajadzētu šmorēt lielos katlus ar ēdamo, jo rīt jau atkal sākas darba nedēļa un it kā ar to vēl nepietiktu, 6 dienas jāstrādā. Ak vai!
Taču, taču... lielie katli izpalika, jo izdomāju gatavot grūbu risoto un pa ilgiem laikiem uzcept baltmaizi. Kaut kā mums tā maize aiziet baigos ātrumos. Bet ko var gribēt, katru darba dienas rītu brokastīs sviestmaize, tad pašai līdzi, jo mājās brokastis neēdu. Un vecākajai atvasei uz skolu. Un skat, lielais kukulītis knapi 2 dienas izvelk. Jāskatās, kā veiksies ar pašcepto. Vismaz pirms kāda laika secināju, ka tā ēdās 2x lēnāk. Tad nu redzēs.
Nu lūk, un tā... paralēli cepot maizi, gatavoju gruboto. Grūbu risoto es jau sen gribēju izmēģināt, taču nekad līdz tam netiku. Šodien cēlos ar skaidru domu, ka šodien ir tā diena, kad to gatavošu. Izpētīju receptes internetā un nolēmu, ehh... gatavošu uz čujs ņuhs un poņa. Galarezultāts sanāca sātīgs un gards. Jaunākā atvase noēda 3!! porcijas. Kur tas mazajā puncītī sarūmējās, to man neprasiet.

Tātad, mums vajadzēs:
2gl. grūbu
1l buljona
250ml saldā krējuma
3 sīpoli
50gr sviesta
1-2ēd.k. kausētā siera
1-2 tēj.k. beramā siera
olīveļļa
sāls
cukurs

Gatavošana sākas ar to, ka uz kādu stundu pusotru iemērc grūbas. Pēc mērcēšanas tās nokāšot.


Kad tas izdarīts, liekam karsēties buljonu un smalki sakapājam sīpolus.

Katlā, kurā gatavos ielej nedaudz olīveļļas un 50gr. sviesta. Izkausē un ber iekšā sīpolus. Apcep kādas minūtes 3-4 līdz kļūst caurspīdīgi.



Tad pievieno nokāstās grūbas, apmaisa un ik pa laikam un uz vidējas liesmas turpinot apmaisīt karsē minūtes 5.

Pēc piecām minūtēm pievieno 2-3kausiņus karstā buljona. Citi pirms pievieno karsto buljonu, lej klāt baltvīnu. Man tāda mājās nebija un speciāli pirkt arī negribējās. Tā nu iztiku bez. Buljons der, gan dārzeņu gan vistas. Pielejot klāt buljonu un lēnām ik pa laikam apmaisot karsē līdz viss šķidrums uzsūcies grūbās.


Kad viss buljons uzsūcies, lej nākošos 2-3 kausiņus un karsē līdz uzsūcies. Un tā šo procesu atkārto līdz viss buljons izlietots. Grūbām tad jābūt gandrīz gatavām.

Kad viss buljons uzsūcies grūbās, lej klāt saldo krējumu un lēnām maisot ļauj lielākajai daļai uzsūkties. Tad pievieno abus sierus, samaisa un pagaršo vai sāls-cukura daudzums ir ok. Ja nepieciešams, tad pievieno sāli vai cukuru, kā nu katram garšu kārpiņas saka priekšā.



Kad ideālā garša atrast, vēl nedaudz pakarsē, kādu minūti divas ungriež uguni nost, liek vāku virsū, un un patur kādas 5minūtes zem vāka. Pēc tam servē galdā. Grūbām jābūt mīkstām, bet vidū saglabā tādu kā kraukšķi. Tās nekādā gadījumā nav izšķīdušas un nav arī cietas.

Sātīgs, krēmīgs un gards. Kaloriju bumba, ko daudz apēst nevar. Un nemaz nevajag! Mājiniekiem garšoja.


Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Nākamreiz paprovē grūbas (arī rīsus) nemērcēt, bet gan tikai noskalot, tādējādi graudaugi piesūksies ar buljonu un tā garšu gatavojot, nevis pirms tam ar ūdeni.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par ieteikumu. Atzīšos, pirms gatavošanas bija neliela pārdoma, mērcēt vai tikai noskalot. Bet nu šoreiz nolēmu par labu mērcēšanai. Nākamreiz pamēģināšu bez. :)

      Dzēst
  2. ļoti garšīgs un īpaši sātīgs! arī neko nemērcēju, gatavoju no importa (perlgraupen)grūbām. Paldies par iedvesmu.
    Ieva

    AtbildētDzēst