pirmdiena, 2012. gada 26. marts

Vistas aukstā gaļa

Laba diena!
Nu ko es teicu, ka būs jāceļas tumsiņā? Tā tas akurāt arī bija. Vispār naktī ļoti slikti gulēju, te daba sauca, te atvase pieprasīja ūdeni un manī nostrādāja vaktētājs, vai tik nav piemetusies nelāgā temperatūra. Tā nu pussnaudā gulšņāju līdz jūtu...nāk tāds labais miedziņš. Ka nu saldi pagulēšu, un lai arī aiz loga tumšs, tomēr palūrēju pulkstenī. Kā tad!! Akurāt pēc stundas jāceļas! .... pieklājīgi tas neskanēja. Tā nu tumsiņā cēlos un vēlos uz darbu. Labi, ka jau izejot ārā no mājas, bija gaišs. Tas liek domāt, ka gan jau drīz atkal celšos gaismiņā.
Ak jā, atgriežoties pie vakardienas. Paralēli zupas vārīšanai un cepumu darināšanai vārīju vistas auksto gaļu. Mūsmājās cienītais ar vecāko atvasi ir lieli aukstās gaļas cienītāji, tāpēc to varu vārīt gana bieži. Vienmēr būs pieprasījums. Tikai šoreiz vārīju no vistas gaļas. Vispār, pašu pašu pirmo reizi, kad saņēmos drosmi un vārīju auksto gaļu, to vārīju akurāt no vistas gaļas. Tad nu šoreiz, apvienojot patīkamo ar lietderīgo pirku veselu vistu un vārīju kā vistas zupu, tā auksto gaļu.
Cienītais ar vecāko atvasi slavē, es vēl pie garšošanas neesmu tikusi.


Tātad, mums vajadzēs:
vesela vista
2 vidēji lieli burkāni
1 paliels sīpols
3 nelielas ķiploku daivas
2 ēd.k. želatīna
melnie pipari
smaržīgie pipari
maltie pipari
lauru lapas
kaltēti zaļumi
sāls
cukurs

Veselo vistu sadala gabalos tā, lai paliktu vistas "karkas". Tātad nogriež nost stilbiņus, tad šķiņķīšus atstājot muguriņu. Atdala spārniņus un fileju uzmanīgi atdala no krūškurvja.

Nulle iegūtais vistas ragū tiek izmantots zupā, vai noglabāts saldētavā - citai rezei. Vistas gabaliņus saliek katlā, pārlej ar ūdeni. Pieber sāli un liek vārīties. Kad sāk vārīties, rūpīgi noputo visas radušās putas.


Kad putas noputotas, pievienojam notīrītu un palielos gabalos sagrieztu burkānu, sīpolu un ķiplokus. Kā arī pievieno garšvielas. Un uz lēnas uguns vāra stundu - pusotru.


Pēc stundas, pusotras, ņemam gaļu laukā un nedaudz padzisušu sadalām sīkos gabaliņos.



Vārīto burkānu, ja ir vēlme var sagriezt ripiņās un skaisti sakārtot bļodiņu apakšā. Ja ne, var iztikt. Ber sagrieztu vistu bļodiņās.


Nokāš vistas buljonu un uzmanīgi lej bļodiņās. Ar dakšiņu nedaudz pamaisa, lai buljons vienmērīgi apņemtu gaļu.

Krūzītē ieber apmēram 2 tējkarotes želatīna, pielej pus kausiņu buljona un kārtīgi samaisa - uzbriedina. Tad draudzīgi sadala uz nepieciešamo bļodiņu daudzumu. Man bija 4 bļodiņas, tad nu katrā tika iemaisīts pa 2 tējkarotēm uzbriedinātā želatīna. Viegli samaisa un viss. Atdzesē un liek ledusskapī saželēt. Pēc tam lieto pēc nepieciešamības.





Tā lūk man sanāca. Ceru, ka tad, kad es tikšu līdz ēšanai, vēl būs ko ēst!

Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. burkani ir labi smuki bet ja pieliek vel zalos zirnisus---bus izcili!:)

    AtbildētDzēst