svētdiena, 2012. gada 25. marts

Sāļie cepumi

Labs vakars jūsmājās!
Šodien neskatoties uz agro celšanos, plkst. 9.00 pēc ziemas laika 8.00 tāpat jūtos, it kā man kāds būtu nozadzis laiku. Grrr, kamēr atkal ieiešu normālā laika ritmā. Vēl viens "bounus" šīm laika maiņām ir tas, ka kādu laiku nāksies celties tumsiņā. Jo šorīt bija nepatīkams pārsteigums, kad jaunākā atvase tā ap plkst. 7.00 no rīta, pieprasīja ūdeni, ārā valdīja tumsa. Tik tad sāka lēnām aust gaisma, bet es jau biju pieradusi, ka veļoties 6.30 no gultas, saulīte jau sveicināja un ārā bija gaišs. Un šovakar nevarēju pierast, ka plkst. 20.00 vēl ir gaišs. Grrr...
Bet nu labi. Ne pirmā, ne pēdējā reize. Rīt jau atkal uz darbu, tad nu steidzu gatavot pusdienu krājumus. Pusdienās, nekā īpaša, vistas makaronu zupa, tad vēl šo to, par ko rīt un vakariņās bija šie sāļie cepumi.
Vīriet's jau no rīta nočiepstēja, ko nu atkal garšīgu gatavošu. Es gan izlikos par beigtu, bet... bet prātā bija doma. Šos cepumus, kas slēpjas zem nosaukuma - Kartupeļu cepumi, izlasīju vienā recepšu saitā. Vīriet's pamanījis bildes izmisīgi nosaucās, ka man vajag tādus uzcept. Aha, šas! Bet ko tur liegties, bildes mani uzrunāja. Kā reiz, no vakardienas maltītes bija palikuši pāri vārīti kartupeļi. Tad nu ko, tapināju vien augšā. Nosaukumā neliku vārdu kartupeļu, lai tauta nenobītos. Jo galarezultātā cepumi galīgi negaršo pēc kartupeļiem, tāpēc labāk lai paliek sāļie.

Tātad, mums vajadzēs:
400-500gr vārītu kartupeļu
300gr miltu
2 olas
150gr sviesta
200gr garšīga siera
1 ēd.k. ķimeņu
2 ēd.k. majonēzes
1 tēj.k. sāls

Sākumā uz smalkās sakņu rīves sarīvē kartupeļus. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu mīkstu sviestu, 1 ēdamkaroti ķimeņu un 1 tējkaroti sāls. Divus olu dzeltenumus, baltumus izmantos vēlāk, un 300gr. miltus.




Visu šo samīca viendabīgā masā - mīklā. Samīcīto mīklu ietin pārtikas plēvē un liek kādu stundiņu ledusskapī atdzesēties.

Pēc stundiņas ņemam laukā mīklu. Galdu, kur gatavosim cepumus apkaisa ar miltiem. Tā kā man maz rūmes, es mīklu sadalīju divās daļās. Un tad katru daļu savirpināju nelielā desā un sadalīju līdzīgās daļās.



Katru gabaliņu atsevišķi izvelnē un iegūto mīklas plāksni liek vienu otrai virsū. Veido kārtas.




Kad visas kārtas, man vienā reizē bija 4, ir sakārtotas, tās nedaudz ar mīklas rulli pavelnēju plānākā kārtā.
Olu baltumus sakuļ ar apmēram 2 ēdmakarotēm majonēzes un tad ar to nosmērē mīklu. Ber virsū sarīvētu sieru. Iesaku tādu, kas ir ar izteiktu garšu, lētie šajā gadījumā, lieksies bezgaršīgi. Tad ar asu nazi sagriež gabaliņos un kārto uz pannas.




Cep apmēram 200grādos 15-20 minūtes līdz zeltainam brūnumam. Cepoties, cepumi nedaudz uspūtīsies, tas dēļ tām daudzajām kārtām. Pēc tam servē galdā.




Mūsmājās garšoja! Atvases aš nezināja ko ēst pirmo, vakardienas ceptos riekstiņus vai šos cepumus. Tad nu uz pārmaiņā, te saldo, te sāļo cepumu notiesāja. Es priekšroku devu sāļajiem, par ko nepavisam nepriecājos, jo tagad spiež vēderu no pārēšanās.


Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru