sestdiena, 2012. gada 24. marts

Riekstiņi

Labs vakars!
Šodien tāda ražīga diena. Gandrīz visu dienu nostāvēju pie plīts un ņemot vērā, ka šajā naktī pārejam uz vasaras laiku, jūtos tā, it kā man nozagtu veselu dienu, nevis vienu stundu. Ehh, kā man netīkās šīs laika pārejas, šurpu - turpu. Un jo vecāka kļūstu, jo kašķīgāka attiecībā uz šo tēmu.
Jau no rīta, baudot brokastu kafiju ar cienīto apspriedām dienas plānus. Tas, ka mājas bardaks jāpievāc, tas fakts. Un ko gan citu darīsi, ja mājās ir divi vājinieki. Domāts darīts, taču pirms ķerties pie mājas soļa, cienītais nevainīgā balstiņā apjautājas, ka es tak kaut ko garšīgu pagatavošu. Zdrasķe!  Tas tā kā neietilpa manos plānos, bet nu labi. Ja jau, tad jau. Pagatavošu! Tikai ko? Un te, pēc īsas apspriedes nonācām pie secinājuma - riekstiņi. Mūsmājās tie ir diezgan iecienīti, kāpēc gan neuzcept pašai. Pie tam, man tak ir arī formītes. Tad nu izpētīju mīklu receptes un paliku pie šīs. Jāsaka, ka nākamreiz likšu 1 olu, man jau likās, ka ar divām būs par daudz. Bet mana iedzimtā piesardzība guva virsroku. Nu neko! To nākamreiz! Bet tā... mājinieki ēda, nesmādēja. Atvases bija jo īpaši priecīgas, jo varēja piedalīties formīšu izklāšanā ar mīklu.

Tātad, mums vajadzēs:
2 - 2,5 gl miltu
1 olu(es liku divas, bet labāk 1)
1 paciņu sviesta
1/2 gl cukura
šķipsnu sāli

pildījumam
Vārītu iebiezināto pienu

Viss sākas ar mīklas gatavošanu. Nē, nu, ja gribam būt pagalam autentiski, tad pašiem jāvāra iebiezinātais piens. Es gan izvēlos jau gatavu.
Tātad, mīkla. Ber bļodā apmēram 2 - 2,5 glāzes miltu, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu, pus glāzi cukura un šķipsnu sāli, un samīca līdz veidojas drupačas.


Tad pievieno olu un visu samīca viendabīgā masā. Gludai, vijīgai un spīdīgai. Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un liek uz pāris stundām ledusskapī.


Pēc pāris stundām ņemam mīklu laukā un sākas pildīšanas - cepšanas darbi. Ņemam formītes un liekam iekšā mīklas pikuci. Kārtīgi un vienmērīgi izspiežam pa formīti. Jāņem vērā, ka cepoties, mīkla nedaudz uzpūtīsies. Tāpēc pārāk biezu mīklas kārtu nevajag likt. Kārtojam uz cepamās pannas un liekam cepties iepriekš uzkarsētā krāsnī līdz zeltainam brūnumam. Man tas bija 200 grādos 15-20 minūtes.





Kad mīkla izcepusies, ļaujam nedaudz padzist un tad uzmanīgi, izmantojot kādu palīgpriekšmetu - manā gadījumā tējkaroti, izņemam izceptās riekstiņu pusītes. Tā lēnu garu cepam, līdz mīkla visa izcepusies.



Nu tik tagad atliek pildīšanas darbi. Ņemam vārītu iebiezināto pienu un bagātīgi apsmērējam katru riekstiņa pusīti. Pēc tam salipinam kopā un viss. Gatavs! Var celt galdā.



Secinājums! Šie negaršo akurāt kā veikalā pirktie. Gan jau tiem, veikala, mīklai pievienoti visādi irdinātāji utt.  Bet garšīgi bija tāpat.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru