svētdiena, 2012. gada 18. marts

Liellopa gaļas pastēte

Šodien jau ir svētdiena un tas nozīmē, ka rīt jau atkal uz darbu. Nezinu, priecāties par to, vai tomēr nē? Vakar biju pie māsas, lai arī pasācienu sākām gana laicīgi, tomēr ātrāk par desmitiem vakarā, mājās netikām. Spēles ir visīstākie laika zagļi.
Šodien pa mierīgo. Izgājām laiskā pastaigā un pie reizes iepirkām šo to no pārtikas. Pārdomas par to, ko šodien gatavot, jau sākās līdz ar brokastīm. Secināju, ka baigi gribas gaļas pastēti. Atceros no bērnības, kad mammai pildītās pankūkas cepot, bija palikusi pāri gaļas pildījums, kuru tad samaisīja ar buljonu un bija tāda vienkārša, bet garda pastēte. Un tieši šodien, akurāt, man to atkal sakārojās. Atzīšos, es jau labu laiku par to biju domājusi, bet kaut kā līdz gatavošanai netiku. Tad nu šodien,apvienojot patīkamo ar lietderīgo tapināju augšā. Čujs, ņuhs un poņa strādāja pareizajā virzienā un galarezultāts sanāca labu labais. Vismaz manējiem garšoja.

Tātad, mums vajadzēs:
500-700gr liellopa gaļas
3-4 šķēles kūpināta cūkas vaidziņa
2 vidēji lieli sīpoli
1 neliels burkāns
200ml saldā krējuma
2 ķiploku daivas
garšvielas: kaltēti zaļumi, pipari, smaržīgie pipari, muskatrieksts. ķimenes, koriandrs
sāls
cukurs

Gatavošana sākas ar gaļas vārīšanu. Liek gaļu katlā, pievieno sāli nedaudz cukuru un liek vārīties. Vārīšanas laikā radušās putas kārtīgi nosmeļam nost.

Kad visas putas nosmeltas un jaunas vietā nerodas, beram klāt melnos piparus, smaržīgos piparus un kaltētos zaļumus, kā arī lauru lapas. Visu uz lēnas uguns vāram apmēram 1,5-2h.


Kad gaļa mīksta ķeksējam to no katla laukā dzesēties un apmēram vienu - pusotru  kausiņu buljona iesmeļam krūzītē. Pārējo buljonu var izmantot pēc nepieciešamības. Es izmantoju zupai.


Kamēr gaļa dzesējas kubiciņos sagriežam 3-4 šķēles kūpināta cūkas vaidziņa. Liekam uz pannas cepties.

Sakapājam sīpolu un sarīvējam burkānu, beram klāt pannas saturam un uz lēnas uguns cepinām kādas minūtes 10.


Pēc 10 minūtēm piespiežam klāt divas ķiploku daivas un pielejam klāt 200ml saldā krējuma. Turpinām uz lēnas uguns  visam karsēties kādas minūtes 10. Pēc tam griež uguni nost un stellē augšā gaļas maļamo mašīnu.



Nu tagad tik malšanas vaina. Gaļu sagriežam mazāko gabalos un samaļam.


Pēc tam maļam otru reizi.

Un visbeidzot maļam trešo reizi, bet nu jau kopā ar sīpoliem un sacepto cūkas vaigu.


Kad tas izdarīts beram klāt garšvielas. Taču tās es iepriekš sasmalcināju. ņēmu apmēram 1 moka karotīti koriandra un 1 moka karotīti ķimeņu, klāt vēl 2 smaržīgie pipari. Visu sasmlacināju un no šī iegūtā daudzuma, piebēru tikai 1 moka karotīti klāt. Tad piebēru šķipsnu muskatrieksta un maltus melnos piparus.


Visu ar mikseri kārtīgi samaisīju. Izrādījās, ka bļoda par mazu, vajadzēja ņemt lielāku. Maisot pielēju klāt atlikto buljonu. Pēc tam ņēmu blenderi un masu sablendēju un tad atkal ar mikseri. Galarezultātā, masa sanāk viendabīga, kā pastēte.



Nu lūk, tas arī viss. Masu liek uzglabāšanai domātā trauciņā un lieto pēc nepieciešamības.

Man domāt, ka baigi labi garšos uz grauzdētas baltmaizes. Tā vismaz mums paredzēts vakariņās. Bet arī uz svaigas baltmaizītes nav ne vainas!

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru