sestdiena, 2012. gada 31. marts

Cūkgaļa terijaki mērcē(marinādē)

Laba diena!
Nu ko, marts ir beidzies un tūlīt, tūlīt sāksies aprīlis. Godīgi, kopš sāku strādāt, laiks lidot aizlido. Vēl nesen likās cik tālu vēl pavasaris, bet tagad... skat, tūlīt jau būs beidzies.
Šī nedēļa bija diezgan saspringta. Te jaunākā atvase pēc vienas dienas bērnu dārzā nolēma nedaudz pavārguļot, kas nozīmēja, ka plānotā slimības lapa vai nu jāpagarina, vai jāmainās vietām. Ar cienīto lēmām par labu otrajam variantam. Te veļasmašīna noplīsa, tikko ar cienīto būrāmies līdz sataisījām. Tad divas dienas bija viesos vīramāte. Palaida nelielā brīvsolī kultūru baudīt. Un šim brīvsolim bija arī sekas. Pilns ledusskapis ar vīramātes šmoriem un pilnīga plānotās ēdienkartes izjaukšana. Manus vārgos pīkstienus, ka es tak arī plānoju, palika nesadzirdēti. Tā nu vakar saucu viesos draugus, sakot... viss. Jāēd! Savādāk aizies postā, jo šodien jau atkal viesos jādodas. Un atliktā gaļa pusdienu šmorim paliks nesagatavota. Tā nu nevar!
Draugi mums labi un atbrauca palīgā noēst to, kas jānoēd.
Biju no saldētavas izņēmusi gaļu. Cūkgaļas kakla karbonādes gabalu. Sākumā bija doma par cepeti, taču vīramāte manus plānus nojauca un gala rezultātā nolēmu, ka viss. Kaut kas jāsataisa. Domāju, domāju, līdz nonācu pie secinājuma - terijaki mērce. Vistu terijaki mērcē esmu gatavojusi un man garšo. Gan no Santa Maria gatavajām marinādēm gan arī no pašgatavotās. Tad nu nolēmu šoreiz gatavot cūkgaļu. Atsauksmes bija labas, laikam garšoja!

Tātad, mums vajadzēs:
~ 1kg cūkgaļu
100ml tumšās sojas mērces
3 ēd.k. ābolu etiķa
5-6ēd.k. cukura
svaigs ingvers, apmēram īkšķa lielumā
3-4 ķiploku daiviņas
šķipsna kaltēta vai svaiga čili pipara
1-2 tēj.k. kartupeļu cietes

Gaļu sagriež apmēram 1pirksta platuma šķēlēs.
Gatavo mērci. Katliņā lej apmēram 100ml tumšās sojas mērces. Pievieno 3 ēdamkarotes ābolu etiķa un apmēram 5 - 6 ēdamkarotes cukura. Bet tas pēc garšas, var likt mazāk, tad mērce būs mazāk salda. Man salds garšo, tad liku 6 ēdamkarotes cukura.



Pēc tam piespiež 3-4 ķiploku daiviņas, piegriež svaigu ingveru un kādu šķipsnu čili piparu. Man bija kaltētie.
Katliņu liek uz lēnas uguns un kad uzvārījies, pavāra 3-5minūtes.


Kad mērce pavārījusies kādas 3-5minūtes, pievieno kartupeļu cieti. Es liku apmēram 1 tējkaroti kartupeļu cietes ar 2-3ēdakmarotēm ūdens. Samaisīju līdz ciete izšķīdusi un lēju klāt mērcei nepārtraukti maisot. Pēc tam vēl kādu minūti pakarsēju un slēdzu uguni nost. Ja mērci grib biezāku, tad liek vairāk kartupeļu cietes.


Vēl silto mērci caur sietiņu nokāšu un leju virsū gaļai. Un atstāju uz kādu stundu ievilkties. Bet var arī uzreiz likt cepties.


Gaļu cepu cepešmaisā apmēram 1h 220grādos. Cepot gaļu, mērci pielēju tikai pusi un apmēram 10minūtes pirms gaļas ņemšanas laukā, atvēru cepešmaisu un pielēju atlikušo terijaki mērci un cepu līdz gatavs.






Servē galdā ar ko vien sirds kāro. Ja šo mērci izmanto vistai, tad var taisīt biezāku un iepriekš nemarinēt, bet gan pārliet pāri un uzreiz cept. Ja šo mērci grib izmantot dārzeņu pagatavošanai, tad labāk izmantot gaišo sojas mērci, jo tumšā būs par stipru. Kā arī ābolu etiķa vietā izmantot ābolu sulu.

Labu apetīti!

4 komentāri:

  1. Izklausās garšīgi. Man ir divi jautājumi.
    1. Vai cepamo maisu caurdūrāt pirms ievietošanas cepeškrāsnī?
    2. Kad otro reizi maisā gaļai pievienojāt mērci - vai maisu atstājāt vaļā pēdējās 10 min, kad gaļa cepās?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, maisā izdūru dažus caurumus. A par atstāšanu vaļā, neatceros.

      Dzēst
    2. Paldies, mēģināšu.

      Dzēst
  2. Ciete terjiki merce, tas gan ir pro. :D

    AtbildētDzēst