svētdiena, 2012. gada 4. marts

Ceptas aknas ar sīpolu mērcīti

Šodien ārā laiciņš smuks, ja vien nebūtu tād riebīgs vējš. Sakot, ka nākamā nedēļa atkal būs auksta, a man tā gribas svārkus uzvilkt. Un vispār, es jau domās esmu vasarā.
Taču kamēr vēl aiz loga ziema, jādomā ko gatavot pusdienās. Nav jau noslēpums, ka rīt jau atkal darba diena. Cienītajam atvaļinājums turpinās un es tagad nezinu, priecāties par to, vai tomēr nē. Bet tas, ka vismaz šo nedēļu man bija diezgan viegli piecelties, lai arī cienītais palika gultā šņākuļojam, ir neapstrīdams fakts.
Šodien ir arī tā diena, kad jāšmorē pusdienas uz nākošo nedēļu. Skaidrs ir viens, jāgatavo zupa. Bet ko no otrajiem ēdieniem? Klimstot pa piemājas tirgu ieraudzīju aknas. Miedza ar aci, sakot, lai nopērku. Lai gan virsū bija rakstīts - jaunlopa aknas, man ir smaga aizdoma, ka 2 gabaliņi bija cūku aknas un tikai 1 gabaliņās jaunlopa. Vai arī otrādi? Bet nu lai kā arī tur bija, sanāca labas.
Ar aknām ir tā, ka es labprāt ēdu aknu pastēti, bet pašas aknas man... nu tā. Ne īpaši. Bērnībā vispār, ciest nevarēju. Taču tīņa gados, jau atkal viesojoties pie savas draudzenes Līgas laukos, sanāca uzēst tikko svaigi ceptu aknu uz mīkstas baltmaizes. To garšu es neaizmirsīšu nekad. Tik maiga, mīksta, sulīga un vispār...āāā. Ilgi biju šīs garšas meklējumos, bet kaut kā nav sanācis uztrāpīties. It sevišķi lieli pārdzīvojumi bija otrās atvases gaidībās. Kad man kā grūtniekam dikti kārojās aknas un sev par brīnumu tās ēdu ar gardu muti. Kopš tā laika aknas kaut kā sāk mani uzrunāt.

Tātad, mums vajadzēs:
svaigas aknas
sviestu
sīpolus
pienu
krējumu
sāli
melnos piparus

Daudzumi bija šādi, apmēram 1kg aknu, 2-3glāzes piena, 200gr. skābā krējuma, 3 lieli sīpoli, 100gr. sviesta
sāls, pipari.

Sākumā no aknām novelkam plēvi, sagriežam apmēram 1-2cm plānās šķēlēs. Nedaudz izkalpējam, bet tā... ar mīlestību. Kārtojam traukā un pārlejam pāri ar pienu. Atstājam uz stundu nostāvēties.





Kad aknas stundu mērcējušās pienā, ķeksējam laukā, noskalojam no piena un ļaujam notecēt liekajam ūdenim.
Sagatavojam šķīvi uz kura uzberam sāli ko sajaucam kopā ar melnajiem pipariem. Pannā liekam apmēram 50gr. sviesta un izkausējam.

Sakarsētajā pannā liekam sagrieztās aknu šķēles un cepam 1-2minūtes no katras puses. Uzliekot uz pannas, aknas apkaisām ar sāls - piparu maisījumu. Kad aknas gatavas, liek karstumizturīgā traukā ar vāku.



Lūk, ja nevēlas sīpolu mērci. Aknas ir gatavas lietošanai.
Mērcei sagriež sīpolus. Pannā izkausē atlikušo sviestu un liek cepties sīpolus līdz tie sāk kļūt caursspīdīgi.



Tad pievieno skābo krējumu, sāli un karsē līdz uzmetas pirmais burbulis. Tad lej virsū aknām, vāks virsū un lai pastāv kādas minūtes 5. Pēc tam servē galdā.






Lūk... saimei garšoja!

Labu apetīti!

6 komentāri:

  1. Sjo...
    Mans iet meklēt aknas! Siekala notecēja, sajutu to smaržu! Un tādas mērcītes mums arī iet uz urrā!

    AtbildētDzēst
  2. ieteica,tatad janoprove

    AtbildētDzēst
  3. Es šodien gatavoju savādāk, bet tagad mans IEKŠĒJAIS intelekts saka kad Jūsu receptei ir jābūt Nammīgākai.....!

    AtbildētDzēst