sestdiena, 2012. gada 24. marts

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Šodien pusdienās pārēdos, ka vai traks var palikt. Pa ilgiem laikiem mūsmājās galdā tika celtas kotletes. Un ja jau kotletes, tad par lieliem priekiem cienītajam, arī burkānu zirnīšu sautējums.
Man ar šo sautējumu ir visnotaļ interesantas attiecības.
Ar šo ēdienu ir tā, vai nu baigi garšo, vai tas iedveš nāves šausmas. Es piederēju pie otrajiem. Jā, šis ēdiens bērnībā tik tiešām spēja iedvest šausmas. Ar gariem zobiem, lēnām un prātīgi, noskalojot ar kārtīgu malku ūdens, tas tika apēsts. Akurāt kā to tagad dara manas atvases. Lielākas šausmas par šo ir tikai burkānu sautējums. To gan neēdu vēl šobaltdien. Zināt, kā es sāku ēst burkānu zirnīšu sautējumu?
Pavisam vienkārši. Kad jau biju precētas sievas godā, vīram lepni paziņoju, ka lai šo mantu no manis negaida. Punkts un āmen. Taču, zināma lieta, ka grūtniecība ar sievieti izspēlē zināmas spēlītes. Akurāt, tā bija man. Vienu reizi, bijām viesos pie vīra mātes un tur galdā tika celts šis virums. Ak man dieniņ, es kā labi audzināts cilvēks, uzliku mazlietiņ, nu tā... pieklājības pēc. Taču, pagaršojot es tiešām negaidīju, ka tas garšos tik labi. Pagāja diezgan ilgs laiks, līdz es nolēmu, ka ai... kā būs tā būs, mēģināšu pagatavot. Un tavu brīnumu!! Ar kotletēm un vārītiem kartupeļiem, šis virums garšo ļoti labi. Pat pārsteidzoši labi. Hmm... arī kad vairs grūtnieču hormoni mani neplosīja, joprojām šis virums gāja pie sirds. Tā nu tagad laiku pa laikam pagatavoju, lai gan atvasēm, akurāt kā man bērnībā, ar gariem zobiem ēd.
Ok., atzīšos, ārpus mājas, izņemto mammas un vīramātes, citu gatavotos neēdu.

Tātad, mums vajadzēs:
500gr. burkānu
400gr saldēto zaļo zirnīšu
500ml saldā krējuma
70gr sviesta
sāls
cukurs(ja burkāni nav saldi)
nedaudz milti pietumēšanai

Notīra burkānus un sagriež plānās ripiņās.

Katliņā izkausē sviestu un ber iekšā burkānus. Uz vidēja uguns tos sautē līdz kļuvuši pusmīksti. Neaizmirst laiku pa laikam apmaisīt.


Tad pievieno saldētos zirnīšus, pievieno sāli, cukuru(man nebija saldi burkāni) un sautē līdz burkāni un zirņi mīksti. Apmēram 10-15minūtes.


Pēc tam pievieno saldo krējumu un karsē apmēram 10-15 minūtes. Ja ir vēlme tad var pietumēt ar miltiem, kas atjaukti pabiezā pankūku mīklas konsistencē ar ūdeni. Pagaršo vai pēc garšas ok un viss. Servē galdā.



Jā, šāds man garšo un varu ēst pat bez piedevām! Par cienīto vispār nerunāsim... šams ģīpsts, labā nozīmē.
Atvases... nu jā... būs viena no bērnības traumām.


Labu apetīti!

10 comments:

  1. :)) Laikam šitais ir visiem traumīgs atcerējums no bērnu dienām...Man arī.! Taču arī man tagad burkāni+zirnīši+s.krējums ir viena no gardākajām ņammā. Bērniem ne :(

    AtbildētDzēst
  2. Šāds sautējums ir viens no visu laiku garšīgākajiem ēdieniem. Kā tāds var būt trauma? (Manuprāt jēdziens "bērnības trauma" reāli nepastāv - viss ir atkarīgs no izsalkuma pakāpes un attieksmē pret ēdienu paša galvā)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja ēdiens negaršo nevar piespiest sevi tam garšot.

      Dzēst
  3. Paldies! Lieliska recepte!
    Man pašai ļoti garšo un mājiniekiem arī! :)
    Gerda

    AtbildētDzēst
  4. Izcila maltīte! Maz kas ir garšīgāks par šo!

    AtbildētDzēst
  5. Izklausās gardi, bet ko darīt, ja ir sasaldēti zirnīši un burkāni kopā?

    AtbildētDzēst
  6. Baigi trekni, tādēļ tik negribu taisīt

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Burkānus var sautēt ūdenī, tad nav nekas trekns.

      Dzēst
  7. Sākumā pati raucu degunu, jo skolā līdzīgi sautējumi ļoti negaršoja. Taču, tā kā cenšamies ģimenē ēst arvien veselīgāk, nolēmu izmēģināt - rezultātā šis ir kļuvis par regulāri gatavotu ēdienu. :) Garšo visiem - pat mūsu četrgadniece prasa papildu porcijas!

    AtbildētDzēst