pirmdiena, 2012. gada 20. februāris

Vecrīgas

Nu ko! Cīņā ar zilo lapu uzvarēja mans cienītais - tas ir, es sēžu mājās un pirmo reizi es jūtos pagalam daņķīgi. Kas to būtu domājis, ka pienāks tādi laiki, ka es labprātāk celtos uz darbu, pat ja tas draud ar gandrīz stundu agrāku celšanos, lai jaunāko atvasi nogādātu bērnudārzā, nevis saldi šņākuļotu siltajā gultā. Nu neko, nāksies šo nedēļu pasēdēt mājās un brīvajos - klusajos starplaikos arī pastrādāt. Šodien man tas akurāt nesanāca, tāpēc iebēgu gultā ar kafijas krūzi un vakar ceptajām Vecrīgām. Šodien tās garšoja vēl labāk, nekā vakar svaigi ceptas. Tad nu nolēmu, ka jāpadalās man ar, vismaz ar bildēm vai recepti... kā nu kuram labāk tīk. Un tā kā šonedēļ diez vai aktīvi publicēšu jaunas receptes, jo kā jau vakar informēju, sagatavoju 2 lielos katlus ar ēdamo šai nedēļai. Nekas neatliks, kā tos uzcītīgi tukšot.

Tātad, mums vajadzēs:
mīklai
1gl. miltu
1gl. ūdeni
100gr. sviesta
1 tēj.k. cukura
šķipsnu sāli
4 olas

pildījumam
2 paciņas biezpiena
250ml saldā krējuma
2 paciņas vaniļas cukura
1 paciņa saldā krējuma biezinātāja

Sākumā pagatavo plaucēto mīklu.
Kad ir izcepušās visas mīklas piciņas, kamēr tās dziest gatavo pildījumu.
Bļodā liek 2 paciņas biezpiena, pieber 1 paciņu vaniļas cukura un visu sablendē viendabīgā masā. Man bija kaut kāds Riccota biezpiens, Otto ražojums. Rimi bija akcija, tad nu ņemu to.

Pēc tam uzputo 250ml saldā krējuma ar vienu paciņu vaniļas cukura. Tas, kurš negrib tik saldu masu, var nelikt tik daudz cukura, vai arī nedaudz piespiest citrona sulu. Uzputoto putkrējumu pievieno biezpiena masai un samaisa. Tā kā man tas saucamais biezpiens bija diezgan slapjš, pieliku klāt putukrējuma biezinātāju. Taču, ja biezpiens ir vairāk vai saldā krējuma mazāk, tad var lieliski iztikt bez šīs sastāvdaļas.

Nu ko, atliek tik sapildīšanas darbi. Ņemam atdzisušās mīklas piciņas un sākam uzpildīt. Uzpildīšana notiek pēc katra paša ieskatiem. Ja piciņas ir izspiestas ar tūtu vai šprici, tad var nogriezt "jumtiņu" un pildīt tā. Var ar to pašu tūtu vai šprici piepildīt ar saldo masu un izdurot caurumiņu apakšā un tā piepildot. Taču es ņēmu asu nazīti un iegriezu mīklas plānākajās vietās tur kur mīkla cepoties ir cēlusies. Tas nekas, ka pa vidu vai sānā. Galvenais lai ētri var iepildīt un atkal salikt kopā. Tad nu ņem pa karotītei pildījuma un sapilda līdz visas vecrīgas uzpildītas. Sapildītas pārkaisa ar pūdercukuru.







Tas arī viss. Var uzreiz celt galdā vai arī atstāt kādu stundiņu - divas ledusskapī. Man vislabāk garšo nākošajā dienā, kad vecrīgas no ārpuses kraukšķīgas, bet iekšpuse tā forši savilkusies ar saldo masu.


Lai labi garšo!

4 komentāri:

  1. Oho...Mņamm mņamm... Var arī biezpienu sablenderēt ar skābo krējumu, cukuru un vaniļas cukuru. Tāda masa arīdzan labi garšo pildījumos.
    Reiz sacepu līdzīgi un pievārīju vēl katliņu ar vārīto kremu...Nu līdz ūkai saēdāmies.
    Veseļojies!

    P.S. Varbūt vari noņemt vārdu pārbaudi? Tici man-nav tik traki ar tiem spamiem. Tie tāpat iekrīt vispirms pie komentāru nevēlamo lodziņā ;)

    AtbildētDzēst
  2. Diez kāpēc man šitā kūka sanāca stipri pašķidra,bet cerībā,ka krāsnī pacepsies un būs ok,bet atkal pārsteigums, ļoti ilgi cepās un beigās kad ņēmu nost malu ,vispār sagāzās gabalos,ko ne tā izdarīju pat nezinu..

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Hmm, ja visu gatavojāt pēc norādītās receptes, tad tiešām nezinu, kur slēpjas vaina. Ja nu vienīgu pašu produktu kvalitātē. Jo pamatā, recepte ņemta no biezpienkūkas, ko esmu cepusi vairākkārt un nekad nav sanākusi pašķidra. Vēl variants, ka cepeškrāsnī slēpjas tā vaina. Man ir mazā, elektriskā.

      Dzēst
  3. Vispār šis komentārs bija domāts biezpiena- banānu kūkai...

    AtbildētDzēst