trešdiena, 2012. gada 22. februāris

Šokolādes biskvīta cepumi ar riekstiem

Šodien trešdiena - mazā piektdiena, tiesa man šobrīd visas dienas brīvdienas. Nu jau lazarete pamazām sāk atkopties un ar nākamo nedēļu varēšu nodoties atkal ierastajām darba gaitām.
Taču, kamēr es vēl pa mājām, rosos pa virtuvi. Šodien centos būt čakla, tikai kaut kā nesanāca visu tā vienlaicīgi darīt, tāpēc nolēmu - mājassolim priekšroka.
Paralēli štukoju, ko gatavot un ko nē. Tā kā es pa mājām, gatavotie pusdienu krājumi tukšojās 2x ātrāk. No vienas puses tas ir ļoti labi, no otras... ko pie velna lai gatavo?? Pie tam, pati uz veikalu netieku, jo abas jaunākās atvases mājās. Nākas paļauties uz vecāko atvasi un iepazīstināt ar "šopingu". Šodienas misija - žāvēts cūkas vaigs, piens, sviests un olas. Operācija izdevās veiksmīgi, lai gan sākumā pie veikala plaukta atvase apmulsa, tomēr ar pārdevējas vai kāda cita pircēja svētību, tika nopirkts vajadzīgais. Es šeit par cūkas vaigu runāju, ne pienu, sviestu, olām. To atvase nopērk bez problēmām. Vienīgi atceļā domāju, vai tās olas līdz mājām nonāks "dzīvas". Paldies dievam, mana atvase visa mātē(he he), olas godīgi bija iepirkuma maisiņa virspusē un visas "dzīvas"!
Tad nu šodien pusdienās cepu sālīto sēņu plācenīšus un saldajā šokolādes cepumums.
Ar šokolādes cepumiem ir tā, ka pārsvarā šokolādes cepumi ir vienkārši cepumi ar šokolādes gabaliņiem. Tādiem nav ne vainas, taču man gribējās šokolādes masas cepumus, ne gabaliņus. Tad nu sāku pētīt receptes. Un te, vienai uzdūros. Ja es būtu paļāvusies uz čujs, ņuhs un poņa, tad mīklu būtu gatavojusi uz pusi mazāk, taču mana negausība ņēma virsroku. Un... nu neko, milzīga bļoda ar cepumiem. Cepuma recepti nedaudz pārveidoju, pieliekot vairāk miltus un pievienojot riekstus, kā arī mazāk šokolādes liku, ko centos aizstāt ar kakao. Neskatoties uz manu ķīmiķošanu cepumi sanāca gardi... ar pienu...mmm, paši mutē kūst.

Tātad, mums vajadzēs:
~500-600gr. tumšās šokolādes
200gr. sviesta
400gr. cukura
300-400gr. milti
8 olas
2-3 ēd.k. kakao
1 tēj.k. cepamā pulvera
1 paciņa lazdu riekstu
šķipnsa sāls
vaniļas esence

Jā jā... ieraugot šokolādes daudzumu, jākrīt ģībonī. Orģinālajā receptē bija norādīts 700gr. šokolādes un riekstu vietā 400gr. šokolādes gabaliņu. Tā kā man šokolādes bija kādi 500gr. tad nu iztiku ar tiem. nākamreiz mēģināšu ar šoko gabaliņiem.

Tad nu sāk ar to, ka riekstus sasmalcina un viegli apgrauzdē.

Ūdens peldē izkausē sviestu ar šokolādi viendabīgā masā.


Kamēr šokolāde kausējas, bļodā iesit 8 olas un pieber 400gr. cukura un puto minūtes 10 - 15, līdz masa uzputota gaisīga.


Tad olu masai pievieno izkausēto šokolādi un 2-3 ēdamkarotes kakao pulveri. Visu samaisa viendabīgā masā.


Pēc tam pievieno dažas piles vaniļas esences un pieber 1 tējkaroti cepamā pulvera. Masu nepārtraukti maisot pievieno 300-400gr. miltus un maisa viendabīgā masā. Tad pievieno riekstus un vēlreiz kārtīgi samaisa. Masai jābūt diezgan pabiezai. Pēc tam bļodu ar mīklu ievieto ledusskapī uz kādām 30 minūtēm.



Pēc 30 minūtēm ņemam mīklu laukā no ledusskapja un sagatavojam bļodiņu ar ūdeni. Tajā saslapinot rokas no mīklas veidojam nelielas bumbiņas un liekam uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Mīklai jābūt pabiezai, bet ne viegli veidojamai. Drīzāk tāda ķēpīga masa. Kad bumbiņas saliktas uz plāts, ievērojot distanci - jo cepot tās paplūdīs, viduci nedaudz iespiežam un liekam cepties. Cep apmēram 7-10minūtes 250grādos.






Kā var redzēt, es esmu ievērojusi diezgan lielu distanci, jo pirmajā pannā saliku par ciešu, līdz ar to saplūda kopā.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru