svētdiena, 2012. gada 19. februāris

Cūkgaļas - kartupeļu sautējums

Nu ko, brīvdienas beigušās un man ir žēl. Tik tiešām!
Piektdien un sestdien ar cienīto baudīju neaizmirstamus mirkļus Usmas SPA hotel. Atvases palika pie vīramātes un tas bija tik labi..., ka arī sestdien, kad vajadzēja vīramāti atpestīt, tomēr pierunājām uz vēl vienu dienu pieskatīt atvases. Urrāāā...brīvdienāās! Tās mēs godam pavadījām pie Ingas un Kristapa spēlējot galda spēles. Patīkami, nenoliedzami.
Šodien jau atpakaļ realitātē un šī realitāte ir tāda, ka vidējā atvase izdomājusi ieviest vējbakas! Tad nu lūgtum, ja kādam ir nepārvarama kāre pēc šīs kaites. Varu padalīties, man nav žēl.
Otra realitāte - pavadīju dienu pie plīts gatavojot pusdienas nākošai nedēļai. Tā kā mēs ar cienīto vēl neesam vienojušies, kurš tad paliks mājās uz zilās lapas, jānodrošinās ar pārtikas krājumiem.
Nu ko. Vārīju lielo zupas katlu - zirņu zupu. Bet otro gatavoju vienkāršu, gardu un sātīgu sautējumu. Cūkgaļu ar kartupeļiem.
Manam cienītajam garšo visāda veida sautējumi, par to es sūdzēties nevaru. Arī 5 cilvēku ģimenei ir izdevīgi šādi sautējumi un ļoti ērti, ja abi strādā un vakarā dikti negribas stāvēt pie plīts.

Tātad, mums vajadzēs:
800gr cūkgaļas.
~1kg. kartupeļu
6 sīpoli
2-3 šķēles kūpināta speķa
2-3 ēd.k. mājas adžikas
2-3 saujas kaltētu zaļumu
250gr. skāba krējuma
sāls
pipari

Sākumā sagriež speķi mazos kubiciņos un liek katlā taukšķēties.

Kamēr taukšķējas speķis, gabaliņos sagriež cūkgaļu un tiklīdz speķis sataukšķējies, beram klāt sagriezto gaļu. Pieberam sāli un 2-3 ēdamkarotes mājas adžikas, melnos piparus un karsējam līdz gaļa sāk atdot savu sulu.

Te maza atkāpe - braucienā pa eiropu bijām tādā vietā, kā Horvātijā. Un tur, vienā no lielveikaliem nopirku šādu garšvielu bundžu.


Tā sastāvā ir burkāni, pastinaks selerijas sakne, šalote, pētersīļi un tāda garšviela, ko man neizdevās iztulkot - Ljupčac. Taču šeit ir šī ražotāja mājaslapa  .
Tad nu šo te es bēru kādas 2-3 saujas. Taču, ja nav šādu garšvielu maisījuma, tad droši var izmantot jebkuru citu, savu iecienīto garšvielu. Galvenais, lai bez sāls un sutinam minūtes 5.
Kamēr gaļa sutinās, notīra un sagriež sīpolus un pēc šīm 5minūtēm ber klāt gaļai. Pasautē vēl 5 minūtes un pievieno ūdeni.


Ūdens tik, lai nosegtu gaļu. Un sautē minūtes 40-50 līdz gaļa gandrīz gatava. Pa to laiku, bez steigas nomizo kartupeļus uns agriež nelielos gabaliņos. Man ir kartupeļi, pēc šķirnes Laura, līdz ar to, tie tik ātri negatavojās un neizšķīst. Ja ir kādi no šķīstošajām šķirnēm, tad labāk griezt palielos gabalos.

Pēc 40-50minūtēm pagaršojam vai gaļa ir gandrīz gatava. Beram klāt kartupeļus, nedaudz sāli un samaisām. Tā ik pa laikam maisot sautējam līdz gaļa un kartupeļi mīksti. Pirms pašām biegām pievienojam apmēram 250gr. skābā krējumu, samaisām, uzkarsējam un viss. Var servēt galdā.



Lai labi garšo!

3 komentāri:

  1. Ne gluži par ēdiena tēmu, bet par to, ka ceru, ka vējbakas būs noķērusi arī Adriana :D

    AtbildētDzēst
  2. Ljupčac ir parastais lupstājs,kas aug arī pie mums.
    Recepte prasta un garda. Paldies Zintuk :*

    AtbildētDzēst