trešdiena, 2012. gada 29. februāris

Cepeškrāsnī cepta vista ar griķiem

Labs vakars!
Nu ko, šodien trešdiena, mazā piektdiena un man šodien kaut kāds besītis. Jaunākā atvase nīkuļo, t.i. apslimusi, es it kā ierindā - darbā, bet kaut kā nav enerģijas strādāt. Bez visa tā, esmu palikusi bez plīts. Jā, jā... cienītais nedaudz pārcentās ar vienas vaļīgas skrūvītes pievilkšanu, kā rezultātā tā kapitulēja pavisam un nu es esmu bez plīts. Tā kā patreiz nav sezona, tad nu veikalos šīs plītiņas arī nav pieejamas vairumā. It kā Cenuklubā un Depo esot, taču līdz turienei nav sanācis aizkļūt. Bet gan jau, tuvākajās dienās šo jautājumu atrisināsim. Labi, ka mājās ir cepeškrāsns un mikroviļņu krāsns. Līdz ar to, uzsildīšana un arī ēst gatavošana neizpaliek. Paldies dievam, ka bija arī šādi tādi pusdienu-vakariņu iekrājumi, tad tik šodien nācās gatavot maltīti.
Labi, atzīšos nelielā mulsuma brīdī, kad nezināju, ko lai gatavo. Bija jau doma šodien doties viesos uz vakariņām, bet tā kā jaunākā atvase nīkuļo, tas tad nu izpalika. Nodeliģēju cienīto izņemt no saldētavas vistu. Cepšu cepeškrāsnī vistu. Bet ko klāt?? Kartupeļus? Rīsus? Kā būtu ar griķiem?? Īstas pārliecības, ka sanāks labi, nebija., taču es biju gatava riskēt. Risks attaisnojās un vakariņas sanāca gardum gardas. Priekš manis atklājums, griķus mierīgi var gatavot cepeškrāsnī un sanāk daudz garšīgāk.

Tātad, mums vajadzēs:
vista
griķi
mājas adžika
saldā čili mērce
sviests
sāls

Tā, ar daudzumiem ir tā, ka katram individuāli. Cik nu daudz to ēdāju. Man bija vesela vista, bet droši var izmantot tikai spārniņus, sķiņķīšus utt. Arī marināde ir maināma pēc savām garšas kārpiņām. Tā kā gatavoju pirmo reizi, bija bail ar vistas marinādi sabojāt griķus, tāpēc izvēlējos, manuprāt, tādu neitrālu marinādi. Mājas adžiku un saldo čili mērci.
Vistu sagriezu gabaliņos, pārkaisīju ar sāli, pieliku mājas adžiku, kādas 5 ēd.k. un 1 ēd.k. saldo čili mērci. Samaisīju un ļāvu kādu brīdi ievilkties.


Kad esat nobrieduši cepšanai, cepamtraukā ieliekam sviesta piciņas un tad beram virsū griķus. Es bēru kādas 3 glāzes, apmēram 1/2 paciņa tika izlietota. Virspusē atkal nedaudz sviesta piciņas un pielēju ūdeni. Tik, lai nedaudz nosedz. Man tās bija tās pašas 3 glāzes.


Pēc tam kārto virsū vistas gabaliņus un liek sakarsētā cepeškrāsnī cepties. Apmēram stundu 220 grādos. Apmēram pēc 30minūtēm paskatījos vai ūdens griķiem ir gana. Ja ir aizdoma, ka viss šķidrums uzsūcies, pielejam vēl nedaudz ūdeni. Un cepam līdz gaļa gatava.



Nu lūk, bez lielas piepūles vakariņas gatavas. Es gan neesmu griķu cienītāja, bet šādi man garšoja, jo griķi bija sasūkušies ar vistas smeķi. Ja ir vēlme pēc krējumainākas konsistences, tad var pieliet saldo krējumu, bet var arī iztikt. Galvenais vistai pareizo marinādi atrast. Šeit laikam vislabāk derēs klasika - sāls un pipari. Arī šai marinādei nebija ne vainas, bet neriskētu likt majonēzes un tamlīdzīgas marinādes.


Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru