svētdiena, 2012. gada 12. februāris

Biezpiena sieriņi ar ievārījumu un cepumu - a la Bono Lux

Labs vakars!
Rīt jau atkal uz darbu, johaidī... Tik ātri tas laiks paiet. Ar divām dienām ir viennozīmīgi par maz, lai atpūstos kā nākas. Bet nu tāda jau ir tā skarbā dzīve. Man par to vajadzēja domāt agrāk, kad parakstīju darba līgumu, nevis tagad. Bet nu lai... galvenais šīs divas dienas pavadīt saturīgi, un es tā arī darīju.
Sāku jau piektdien, kad ar Ingu pasēdējām Vecrīgā un iedzērām alu. Izklačojāmies...uhhh. Sestdien bija spēlu diena, paralēli gardām pusdienām, spēlējām daž ne dažādākās galda spēles un tagad ir āķis lūpā. Tik nesaprotu, kāpēc šīs spēles maksā tik sasodīti dārgi. Bet nekas, svētki nāk, gan jau...
Un šodien!! Šodien ģimeniski vizinājāmies uz kalniņa piemājas mežā.Krustu šķērsu, smiekliem skanot...mājās pārradāmies laimīgi un noguruši. Taču nogurumam nebija vietas, vajadzēja gatavot saimei pusdienas. Plānā lielais zupas katls un paralēli tam - kaut kas garšīgs.
Jau rakstīju par mājas biezpiena sieriņiem un labajām atsaucēm no saimes. Brokastīs noēdās viens, divi. Tad nu šodien nolēmu tapināt atkal, bet kaut ko nedaudz savādāku.
īstenībā, šī doma mani nelika mierā jau sen. Taču iedvesma tā arī nebija atnākusi. Vasarā, piemājas tirdziņā pērkot pienu, pārdevēja piedāvāja nopirkt šos biezpiena sieriņus - Bono Lux. Es tā kā lauzos un tā īsti negribēju pirkt, bet beigās tomēr padevos. Lai jau tiek katram pa kārumam. Tiesa, tiklīdz es biju to nogaršojusi, sapratu, ka nāvīgi gardi. Izpildījums - Lu Pims cepums, biezpiena masa un šokolādes glazūra. Šitādu jau es ar varu pagatavot! Tāda bija man tā doma, bet kas ilgi palika nepiepildīta, līdz šodienai. Tad nu šodien nolēmu pagatavot. Sākumā bija doma, varbūt nopirkt jau tos cepumus un tad tik sagatavot masu un glazūru. Taču tad stingri nolēmu, ja pati...tad pati. Rezultāts?!?! Ārkārtīgi garšīgs. Kanpi paspēju aizvākt no atvasēm, lai vismaz kas brokastīs paliek.

Tātad, mums vajadzēs:
biskvīta cepumiem
3olas
120gr. cukura
45gr kartupeļu cietes
100gr miltu

biezpiena masai
2paciņas biezpiena
1 paciņa vaniļas cukura
1,5 ēd.k. iebiezinātā piena ar cukura
1 paciņa putukrējuma stindzinātāja

glazūrai
200-300 tumšās šokolādes
100gr. sviests

Ievārījums
1 paciņa putukrējuma stindzinātāja

Sākumā gatavo cepumus. Bļodā iesit trīs olas, pievieno cukur un saputo līdz masa ir kļuvusi gaišāka un apjomā 3x lielāka.


Masai pievieno 100gr. miltus un 45gr. kartupeļu cietes, jeb 4 ar pusi ēdamkarotes kartupeļu cietes. visu kārtīgi samaisa un ļauj mīklai 5minūtes atpūsties.


Pēc tam cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru un ar tējkaroti veido cepumus - aplīšus. Liek cepties sakarsētā krāsnī 15minūtes 200grādos. Līdz zeltainam brūnumam.


Kad cepumi izcepti, gatavo biezpiena masu. Bļodā liek biezpienu, pievieno 1 paciņu vaniļas cukura, pusotru ēdamkaroti iebiezinātā piena un ar blenderi sablendē viendabīgā masā.


Tad pievieno 1 paciņu putukrējuma stindzinātāja un kārtīgi samaisa.

Tagad tik atliek kārtošanas vaina. Uz izceptā cepuma liek nepilnu tējkaroti ievārījuma. Manā gadījumā bija dzērveņu, bet var likt kādu vien sirds kāro. Pēc tam ņem biezpiena masu, apmēram 1 tējkaroti(visi daudzumi atkarīgi no cepuma lieluma) liek uz šķīvīša izbērta putukrējuma stindzinātāja, nedaudz apvārta, veido bumbiņu un liek uz cepuma virsū, nedaudz piespiežot. Tā kārto līdz cepumi un biezpiena masa beigusies. Liek uz stundu ledusskapī.



Kamēr sieriņi ledusskapī, gatavo šokolādes glazūru. Liek ūdens peldē izkausēties sviestu, tad pievieno šokolādi un izkausē viendabīgā masā. ļauj nedaudz padzist un tad pa vienam vien, sieriņus mērc iekšā šokolādē un kārto uz plāts - šokolādes sacietēšanai. Kad tas viss izdarīts, ļauj šokolādei sacietēt un pēc tam lieto pēc nepieciešamības.








Nu lūk, čiks un gatavs tas nav... bet ir tā vērts, jo garša ir mmmmm... Kraukšķīgs cepums, gards biezpiens un šokolādes glazūra....


Lai labi garšo!

3 komentāri:

  1. Sveiki! Pirmoreizi dzirdu par tādu putukrājuma stindzinātāju. kas tas ir? Kur to var dabūt? Un vai tas ir obligāts?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Saldā krējuma biezinātājs, tā tas pareizi saucas un tirgojas visos lielveikalos. Tā arī saucas. Maximā nopērkams pie sauso pudiņu, ķīsēļu utt. stenda. Maksā 0.19ls paciņa.
      Tā sastāvā glikoze un ciete. Pievienojot sakultam putukrējumam neļaujot tam atsuloties. Arī sājā gadījumā, kad biezpiens ir diezgan slapjš, šis biezinātājs masu padara sausāku, vieglāk veidojamu - irdenāku.

      Dzēst
  2. Paldies, noteikti būs jāizmēģina.

    AtbildētDzēst