svētdiena, 2012. gada 8. janvāris

Savādāka soļanka

Labs vakars Jūsmājās!
Lai kā es gribētu, tomēr darba dienās gatavošanai laika atliek aizvien mazāk un mazāk. Un ja brīvdienās, kā šajās, ir paredzēts uzturēties ārpus mājās, protams, gatavošana atkal izpaliek. Taču gribās, ai kā gribas kādu brītiņu veltīt laiku sev virtuvē un savus mīļos iepriecināt ar ko gardu.
Tā kā šodien ir svētdiena, rīt jau atkal jauna darba nedēļa, jāsagatavo lielais katls ar ēdamo. Šoreiz zupu.
Ilgi domāju, kādu zupu lai gatavo. Izmežģīju prātu gan šā gan tā, taču nekādā jēgā. Ko nu?
Un te nu domājot par vienu ēdienu nonācu pie pilnīgi cita. Un viss pateicoties liellopa gaļai. Gribējās pildītās pankūkas, taču vajadzēja nopirkt gaļu. Tā kā ir svētdiena, ļoti šaubījos vai dabūšu kāroto un tad izdomāju, ka varētu pagatavot gaļu. Mājās visādi pārpalikumi mētājās, ka varētu pagatavot soļanku. Bet nevis klasisko, bet gan apgreidoto apvienojot dažādas receptes. Zupele sanāca nāvīgi laba, it sevišķi grūtam brīvdienu rītam!

Tātad, mums vajadzēs:
800gr. liellopa gaļas
200gr desas vai cīsiņu(man bija cepamdesas ar sieru)
200gr žāvētas gaļas
1 burciņa ar marinētiem šampinjoniem(200gr)
5-6 marinēti gurķi
olīvas(pēc ieskatiem)
2 vidēji lieli burkāni
1 kg tomātu
1 kg paprikas
garšvielas - lauru lapas, sāls, pipari, smaržīgie pipari, cukurs, Hmeli suneli
150ml sarkanvīns
buntīte diļļu
buntīte pētersīļu
2 ķiploku daivas
olīveļļa

Iepirkumu saraksts liekas garš un plaš, taču lielākā daļa parasti jau atrodas mājās.
Sākumā sagriež gabaliņos gaļas. Ielej katlā, kurā gatavos zupas, nedaudz eļļas, uzkarsē un liek gaļu iekšā. Apber ar garšvielām(hmeli suneli) un maisot karsē, līdz no gaļas sāk izdalīties sula. Tad pievieno 150ml vīna un uz lēnas uguns sautē.



Kamēr gaļa karsējas, tomātus liekam bļodā un aplejam ar verdošu ūdeni - noblanšējam.



Pēc tam sagriežam papriku un nomizotos tomātus. Beram katlā iekšā. Pievieno sāli, garšvielas(piparus, smaržīgos piparus, lauru lapu) samaisa un zem vāka turpina sautēt.




Nomizo burkānus un sarīvē, ber klāt katlā un turpina zem vāka uz lēnas uguns sautēties.

Kamēr katla saturs sautējas, sagriežam salmiņos marinētos gurķus un sagriežam sīpolu. Liekam uz pannas, kurā nedaudz olīveļļas, cepties. Uz lēnas uguns cepinām līdz sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi. Apmēram pēc minūtēm 10-15.

Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi, pievienojam gabaliņos sagrieztu žāvēto gaļu un turpinām cept minūtes 7-10

Tad pievienojam sagrieztu desu vai cīsiņus, vai abus un uz straujas uguns minūtes 3-4 pacepam. Tad pannas saturu pievieno zupas katlam, samaisa un ļauj minūtes 5-7 pavārīties.



Tikmēr sagriež marinētos šampinjonus un olīvas.

Pēc tam tos pievieno zupai, pakarsē minūtes 3 un tad pielej verdošu ūdeni. Kārtīgi samaisa un pavāra minūtes 5.


Kad zupa uzvārījusies, pagaršo pēc garšas vai nevajag - sāli/cukuru. Sakapā zaļumus, piespiež 2 daivas ķiploka un to visu ber zupā iekšā. Uguni nost, vāku virsū un ļauj minūtes 5 zupai atvilkt elpu. Pēc tam servē galdā.



Sātīga, aromātiska zupiņa. Lielais katls pagatavots... būs visu nedēļu ko ēst.


Labu apetīti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru