piektdiena, 2012. gada 27. janvāris

Jēra aknu pastēte

Labs vakars!
Šodien liela diena. Biju pie ārsta! Jā, jā... izrādās, ka tie galvas reiboņi nemaz netaisijās pāriet, ka nu nolēmu paņemt darbā brīvu un doties pie daktera.
Jāsaka, ka ārsts bija pārsteigts mani ieraugot. Vienu. Parasti esmu ar atvasēm, kurai nu kas nu kaiš, bet šoreiz es viena pati, visā savā godībā. Bez maz vai sarkanais paklājs jāizritina.
Nu neko, izrakstīja zāles, notecināja asintiņas. Medmāsai par lielu sajūsmu, vēnā pēc adatas palika pamatīgs caurums, kuru nu metās apjūsmot ar vārdiem: Pirmo reizi kaut ko tādu redzu! Nē, nu mirklis jautrības garantēts.
Pēc ārsta devos mājās cauri tirdziņam. Sen nebija būts un jūs jau saprotiet, ka ar pilnu naudasmaku ir bīstami tuvoties tamlīdzīgām iestādēm. Pārdevējai jau nu noteikti bija lielais ķēriens, reti kurš piektdienas rītā tik pamatīgi iepērkas gaļas stendā, taču man vismaz mājās ir gaļa. Un nākamnedēļ nebūs jālauž galva par vakariņu gatavošanu.
Tā nu snaikstoties gar gaļas stendu pamanu visai interesantu uzrakstu -  Jēra gaļa - uzlikta uz aknām. Sāku taujāt kas un kā, un izrādās, ka tās esot jēra aknas. Jēra?? Tādas mūsu galā redzēju pirmo reizi. Ok. Un kā garšojot? Pārdevēja teica, ka nav ne vainas, lai gan pati jēru neēdot. Ok. ko tur daudz tirdīt, dodiet vienu akniņu.
Gāju mājās un prātuļoju ko nu gatavot? Mērce? plāceņus? Nē... Pastēti? Hmm.... doma nav slikta.
Nedaudz parakājos i-netā un skat... rīt brokastmaizēm kā reiz.

Tātad, mums vajadzēs:
1kg jēra aknu
500ml piena
200ml saldā krējuma
50gr. sviesta
4-5 nelielus sīpolus
2 ķiploku daivas
sāls
pipari
cukurs
garšvielas - muskatrieksts, ingvers(malts), ķimenes, rozmarīns, koriandrs, lauru lapas, melnie pipari, smaržīgie pipari.

Gatavošana nav nekāda sarežģītā. Tik vien ķēpa, kamēr aknas attīra no plēvēm. Pēc tam sagriež gabaliņos, liek bļodā un pārlej ar pienu. ļauj stundu vēsumā nostāvēties.




Pēc stundas aknas rūpīgi noskalojam no piena un notecinām sietā.

Pannā izkausē apmēram 40gramus sviesta un liek cepties aknas. Cep, līdz aknas gatavas.



Kamēr cepas aknas, smalki sagriež sīpolu un ķiploku. Kad aknas gatavas pieber klāt un pacep minūtes 5. Pēc tam pievieno saldo kējumu, smaržīgos piparus, melnos piparus un lauru lapu. Karsē minūtes 15, līdz saldais krējums sāk biezēt.





Pannas saturu nedaudz padzesē un tad ķeras pie blendēšanas darbiem. ņemam blenderi un sablendējam kā nu mākam. Tā , lai viss ir viendabīgā masā.

Kad aknas sablendētas pievienojam visas pārējās garšvielas. Es garšvielas, pa šķipsnai no katras - rozmarīna, koriandra, ingvera, muskatrieksta un ķimenēm, sablendēju pulverītī un tad bēru klāt pastētei. Tad pievieno arī sāli un cukuru. Kārtīgi samaisa un pagaršo, vai pēc garšas ok. Pēc tam pievieno atlikušo sviestu un atkal kārtīgi samaisa. Bet saku - garšvielas uz garšu. Uz savu ideālo garšu.




Lūk, galarezultāts pagalam baudāms. Vīrs teica, ka nejūtot, ka tās esot jēra aknas. Man gan likās, ka bija tā jēra piegarša. Bērni ēda laizīdamies.


Labu apetīti!

1 komentārs: