piektdiena, 2012. gada 27. janvāris

Gardais jērs

Lūk, mans šodienas atklājums. Uztaisīju vien nāvīg'gardu paēdienu. Visa mute vienos taukos, bet pirmo reizi man netraucēja šampinjoni. Es pat teiktu, ka ļoti labi iederējās. Vot tā!
kas tas bija? Nu lūk, bija man tāda neliela rīta iepirkšanās un nopirku jēra kakla gabalus. Sen uz tiem es lūkojos, sen tie miedza man ar aci. Tikai tagad saņēmos drosmi un iegādājos.
Gāju mājās un prātuļoju ko gatavot? Sākumā bija doma, par dārzeņiem. Taču tad sāku aizdomāties, ka viena tāda recepte jau ir un atkal atkārtot gandrīz to pašu. Ai nē...
Sāku lūkoties i-neta dzīlēs un uzgāju pagalam vienkāršu, bet uzrunājošu recepti. Doma skaidra, tik nedaudz apgreidošu pa savam. Domāts darīts, 2.5h darba, bet kas par garšu!
Brīdinu, bildē redzamais saldais krējums NETIKA izmantots. Tas tur nejauši iemaldījās uz vienu fotosesiju.

Tātad, mums vajadzēs:
4gab jēra kakla gabali
5- 6 palieli sīpoli
300gr šampinjonu
40gr. sviesta
3 ķiploku daivas
400gr. rīsu
sāls
cukurs
garšvielas - pa šķipsnai - melnie pipari, malta čili, malts ingvers, ķimenes, rozmarīns, koriandrs
Citas garšvielas - melnie smaržīgie pipari, lauru lapas

Gatavošana nav sarežģīta, bet ilgstoša. Bet garša atsver visu.
Noskalojam jēra gaļas gabalus un apkaisām ar sāli un nedaudz melniem pipariem.
Katlā, kurā gatavos izkausē sviestu. Piespiež klāt ķiploku un liek apcepties jēra gabalus brūnus no abām pusēm.




Piestā vai blenderī ieberam pa šķipsnai no augšminētajām garšvielām. čili es bēru vairāk, lai ir jūtams asumiņš un sablendējam. Pēc tam apkaisām gaļai abas puses.


Nogriež mazu uguni un sagriež sīpolus pusripiņās. Pievieno gaļai, pielej ūdeni līdz ar sīpoliem, pieber nedaudz sāli un cukuru,smaržīgos piparus un lauru lapas,  vāks virsū un uz pusotru stundu aizmirstam. Lai sautējas savā sulā.



Pēc pusotras stundas, pataustam vai jērs nāk gatavs.(kā man patīk šis teiciens). Tā teikt, vai ir pa zobam vai vēl tomēr jāsautē. Ja jērs ir gandrīz gatavs, tad sagriežam šampinjonus un beram klāt. Pasautējam minūtes 15.


Pēc minūtēm 15, noskalojam rīsus zem auksta ūdens un beram katlā iekšā. Izlīdzinām un zem vāka sautējam kamēr rīsi uzbriest un ir mīskti. Griež uguni nost. Pagaršo vai pēc garšas ok un ļauj virumam 5 minūtes atpūsties zem vāka.


Pēc tam servē galdā.

Vaigi spīd vienos taukos.

Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. Laimīgie, ka variet nopirkt jēra gaļu. Es Liepājas apkaimē dzīvojošs to meklēju jau trešo gadu, nekur nav ... laikam kurzemnieki jēra gaļu neēd.

    AtbildētDzēst