otrdiena, 2011. gada 13. decembris

Vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām

Kā jau vakar minēju, šodien bija jāvāra lielais zupas katls, lai zupas pietiktu vairākām dienām. Vismaz divām. Manā ledusskapja saldētavā vienmēr atrodas vistas ragū, tos es iepērku saprātīgā vairumā, lai tad, kad aši vajag uztapināt kādu zupiņu, man būtu no kā. Arī tad, kad slinkums uznāk, lieti noder šie te vistas ragū. Tad nu skaidrs bija viens, vārīšu vistas zupu. Bet kādu? Un te nu sākās pārdomas par to, ko tad no šīs zupas vārīt. Varētu jau pa vienkāršo, uzvārīt buljonu, pierīvēt klāt burkānus un piebērt klāt smalkos makaronus. Un lieta darīta - zupele gatava. Taču nedaudz jau apnikusi. Tad nu palūrēju saldētavā un manās acīs pazibēja saldētu dārzeņu paciņa. Ahā, skaidrs... vista, dārzeņi, kas vēl??? Klimpas? O jā, simtu gadu tādas nav ēstas. Nu ko, tapināju vien augšā, katls uz divām ēdienreizēm sanāks.

Tātad, mums vajadzēs:
vistas ragū
burkānus
saldētus dārzeņus, var izmantot svaigos
sīpolu
ķiploku
garšvielas

klimpām
miltus
olas
nedaudz ūdeni

Ar daudzumiem ir tā, ka es vārīju 5l katlu, tad nu izmantoju 2 vistas ragū, 1 paku saldētos dārzeņus(taču var izmantot svaigos pēc pašu vēlmēm) papildus dārzeņu pakai, paņēmu 2 burkānus. 1 vidēji lielu sīpolu, 2 ķiploku daivas, garšvielas - lauru lapas, kaltēti zaļumi, pipari, sāls, cukurs.
Klimpām izmantoju 2 olas, 1/4daļas glāzi ūdens un apmēram 1 glāzi miltu(taču tas uz aci)

Viss sākas ar buljona vārīšanu. Liekam ragū katlā, pielejam ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Kad parādās putas, tās rūpīgi noputojam. Pēc tam pievienojam sagrieztu sīpolu un ķiploku. Kā arī pieberam pārējās garšvielas. Liekam uz mazas uguns un vāram minūtes 40.



Pēc šīm 40minūtēm, ķeksējam ragū laukā. Un katlā beram iekšā sagrieztus burkānus un saldētos dārzeņus. Un turpinam uz lēnas uguns vārīties, līdz dārzeņi gandrīz gatavi. Apmēram pēc minūtēm 30.




 Kamēr vārās dārzeņi sagatavo mīklu klimpām. Bļodā iesit olas, pieber šķipsnu sāli un sakuļ, pēc tam pievieno apmēram 1/4 daļu glāzes ūdens, samaisa un ber klāt miltus. Milti uz aci jāber. Pieber nedaudz, samaisa un tā pamazām līdz izveidojas vajadzīgās konsistences mīkla. Mīklai jābūt biezai, bieza krējuma konsistencē. Pie tam, kamēr dārzeņi vārās, mīkla nedaudz piebriedīs.



Gaļu, kas atrodama pie vistas ragū, nokasa nost un pievieno atpakaļ zupā. Ja protams, ir vēlme.

 Kad dārzeņi mīksti, ar tējkaroti liekam iekšā mīklu. Praktiski sanāk ar tējkaroti ieliet mīklu zupā. Karstajā zupā, mīkla uz reiz aprausies, tik uzreiz maisīt nevajag. Pagaidu kādu brīdi, apmaisu un lieku nākošās klimpas iekšā. Kad klimpas uzpeldējušas, tad ir gatavas. Taču es vēl kādas 5 minūtes pakarsēju un tikai tad slēdzu karstumu nost. Un viss, var servēt galdā.




 Manējiem garšoja. Atvases gan pabrīnījās, kas tas baltais bļodā ir un kā aug. Bet ēst ēda un teica, ka garšīgi!


Labu apetīti!


1 komentārs: