trešdiena, 2011. gada 28. decembris

Tomātu zupa ar frikadelēm

Nu ko, vieni svētki nosvētīti, tagad godam jāsagaida nākošie. Un pa vidu tam visam 4 izniekotas dienas - jo pavadītas darbā.
Mans plāns, brīvdienās gatavot vairāk, neizdevās. JO, pirmkārt, bija jābrauc viesos. Otrkārt, es tur nodevos pīrāgu cepšanai, kas jau manā blogā atrodami. Pirmajos Ziemassvētkos mans vēders pieprasīja kaut ko pagalam vieglu un ne no latviešu nacionālās virtuves. Tad nu pamielojos ar suši. Un otrajos Ziemassvētkos atkal pieēdos pie vīra mātes. Tad nu vakar iztikām ar līdzi doto rosolu un auksto gaļu.
Šodien vajadzēja uztapināt ko pusdienās. Doma skaidra - zupu. Tā būs pagalam svētīga šajā starpsvētku laikā. Garšu kārpiņas vēl atceras saldskābo tomātu zupu, tad nu pēc līdzības gatavoju šo zupu. Ne tik izteikti saldskābu un ar frikadelēm.
Gatavošana nav no sarežģītākajām un rezultāts garšoja visai saimei. Nu ko, atrotīju piedurknes un tapināju augšā.

Tātad, mums vajadzēs:
vistas ragū buljonam
300gr. maltās gaļas(jauktā)
6 vidējus kartupeļus
1 puravu
1 papriku
1 bundžu (800gr) konservētu tomātu - sasmalcinātu
2 burkānus
2 sīpolus
2 ķiploku daivas
garšvielas (kaltēti zaļumi, pipari)
sāls
cukurs
1 ēd.k. medus
5 ēd.k. tomātu mērces
1 tēj.k sojas mērces - gaišās

Lai gan iepirkumu saraksts garš, tomēr daudz kas jau parasti atrodas mājās. Tad nu, ķeramies pie buljona vārīšanas.
Liekam vistas ragū katlā, pielejam ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Kad parādās putas, tad tās rūpīgi nosmeļam. Pievienojam kaltētos garšaugus kā arī piparus un uz lēnas uguns vāram minūtes 40.



Kamēr vārās buljons sagriežam visus dārzeņus. Kubiciņos sagriež kartupeļus. Sagriež sīpolu, papriku, puravu. Sarīvē burkānus.



Maltajai gaļai pievieno sāli un piparus un samīca viendabīgā masā.
Kad buljons savārījies, ķeksējam vistas ragū laukā. Ja ir vēlme, nokasām gaļu nost un beram atpakaļ zupā. Beram katlā iekšā kartupeļus un sagrieztos dārzeņus. Un uz straujas uguns pavāram 10 minūtes. Šī bija tā reize, kad zupas vārīšana uzsākta vienā katlā un tad pārlieta lielākā.

Pēc šīm 10 minūtēm, pievienojam tomātus. Es ņēmu sasmalcinātos jau, ja tādu nav, tad tos iepriekš sasmalcina. Pavāra minūtes piecas un tad pievieno tomātu mērci, medu un soju. Daudz nē, lai nenomāktu kopējo zupas garšu, bet tā lai dotu nedaudz austrumniecisku garšu. Mana ideālā kombinācija bija, uz 7l katlu - 5 ēd.k. tomātu mērces, 1 ēd.k. medus un 1 tēj.k. sojas mērces. Taču iesaku pašiem visu likt pēc garšas. Kad tas ir pievienots sagaidām kad uzmet pirmo burbuli un pievienojam mazas frikadeles, kuras izveidotas no maltās gaļas.





Sagaidām, kad frikadeles uzpeld augšā, pievienojam ķiploku, minūti pakarsējam un griežam nost uguni. ļaujam zem vāka minūtes 5 zupai ievilkties un tad var servēt galdā.


Servēju galdā ar krējumu. Bet var ēst bez tā. Vismaz mans cienītais teica, ka tāpat labi garšo!

Nu ko, laikam jau jānovēl Laimīgs jaunais gads! Šaubos vai ko paspēšu vēl šogad nopublicēt!


Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru