piektdiena, 2011. gada 2. decembris

Steiks

Oi, kas šodien par dieniņu!!!
Darba līgums man ir kabatā. Ar to varat arī apsveikt. Un arī pārējā diena bija visai pozitīva, neskatoties uz to, ka ārā lija lietus un man nebija lietussarga. Taču par spīti tam visam, es izstaigāju Rīgas centru, iegriezos pagalam feinā komisijas veikalā, kur iegādājos trīs, jaukus stikla svečturus, par 1,68ls gabalā. Jāsaka, ka tajā veikalā, kas pēc skata atgādināja necilu krāmu bodīti var atrast ļoti vērtīgas "pērles".
Tad nu šodien piektdiena, man jauns darbs - ir iemesls svētkiem!
Jau gatavojot liellopu vīnā, es sapratu, ka man šausmonīgi, nu dikti, dikti kārojas liellopa steiks. Tāds sulīgs, gards...mmmm. Cerēju, ka kāds ievērības cienīgs kulinārs būs jau gatavojis, taču paliku gribot! Sabiedriskais FUI, ka liek šitā vilties. Joks.
Tad nu nekas neatlika, kā burties pašai. Saku uzreiz, viegli tas nav! Recepšu daudz, padomu daudzu un tikpat daudz ir "lažu". Lasu gan šā, gan tā, informācijas ir mega giga daudz un neko no tā visa nesaproti. Viens saka gaļu vajag izklapēt, otrs saka, ka nevajag. Viens saka, ka īsta steika gaļa ir koši sārta, kad atkal cits experts saka, ka koši sārta gaļa nav steika gaļa. Kā cept, cik ilgi, marinēt pirms tam vai nē. Skaidrības absolūti nulle. Nu ko! No visas informācijas izlobu, ka svarīgākais ir gaļa. Liellopu fileja! Lai to iegādātos patiesi kvalitatīvu, vajag atrast labu liellopa fileju. Man prātā tikai četras iespējas - Hartviks 7, Sky, Mc2 vai kāds privātais. Tā kā no rīta biju VEFa pusē, iegriezos Hartviks 7 gaļas veikalā un pie jauna, smuka pārdevēja nopirku Liellopa fileju. Brīdinu uzreiz!!! Cena - 15ls/kg. Par četrām, apmēram 2-3cm biezām, šķēlēm atstāju gandrīz 7ls! Tas jau vien uzdzen šausmu drebuļus, ja tas steiks nesanāks. Bet nu bruņojusies ar optimismu ceru uz labāko. Jāsaka, ka steikam ne obligāti vajag liellopa fileju, taču, ja neesat liellopa gaļas experts un jūs cepat pirmo reizi, tad labāk tiešām izvēlēties fileju. Viss izdosies!
Tad nu, saklājusi svētku galdu, izrēķinājusi vidējo aritmētisko, kas nepieciešams steikam, ķēros klāt. Jāsaka, ka cepu, pēc manas saprašanas, klasisko steiku uz pannas. Manā interpretācijā - pansteiks!
Vīrties solīja zvaigznes no debesīm nonest... tas laikam uz labu, ja?

Tātad, mums vajadzēs:
Liellopa fileju
sāli
piparus
sviestu
olīveļļu

Ar daudzumiem, katram individuāli. Man bija četras liellopa filejas šķēles, kas svarā bija apmēram nepilni 500gr.
Tātad... pirmais apmulsums, vai gaļu vajag klapēt vai nē. Beigās viegli iepliķēju ar naža spalu. Ne tā kā karbonādi daudzot, bet tiešām viegli iepliķējot. Vai tas ko deva... absolūti nav ne jausmas.

Tālāk sagatavoju garšvielas. Svaigi samalu melnos piparus. Un uz šķīvīša sagatavoju, tikko maltos piparus un sāli. Ja ir piparu dzirnaviņas, tad var bez šīs sagatavošanās iztikt.

Nu ko, liekam karsēties pannu. Vislabāk grilpannu vai čuguna, bet man bija kaut kāda par Maximas uzlīmēm pirktā. Jāpiebilst, ka īsts steiks tiek gatavots uz oglēm. Dzīvoklī gana sarežģīti!!
Tad nu, kad panna uzkarsusi, atkal apmulsums - ierīvēt gaļu ar olīveļļu vai tomēr liet uz pannas?? Es izlēmu par labu pannai. Uzlēju nedaudz un ja parādās zili dūmi, skaidrs - panna ir afigenna karsta.

Liekam virsū gaļas šķēles, neapkaisām ne ar sāli, ne pipariem. Un tagad UZMANĪBU! Ja šķēles ir apmēram 2-3cm biezumā, tad uz lielas uguns vienu gaļas šķēles pusi cepam 1minūti, tad samazinam karstumu un cepam 2-3minūtes(sanāks gandrīz izcepts steiks, ja gaļas šķēle biezāka, tad būs vidēji izcepts). Tad apgriežam uz otriem sāniem un atkal, pirmo minūti max karstumā, pēc tam 2-3minūtes vidējā karstumā. Gaļas apgriešanai neizmanto ne nazi, ne dakšiņu vai kādus citus asus priekšmetus. Vislabāk izmantot divas lāpstiņas. Kamēr cepas otra puse, uz apceptās puses liekam virsū sviesta piciņu. Steiku jāapcep no visām pusēm, arī sānu malas! Šeit lieliski pasaka, kā pēc taustes noteikt asiņaino, vidēji un izceptu steiku.


Kad steika šķēles izceptas, liekam uz siltiem šķīvjiem, apkaisām ar sāli un pipariem un ļaujam kādu minūti, divas gaļai atpūsties. Pēc tam servējam galdā. Uz pannas izkusušo sviestu droši pārlejam gaļai pāri, kā mērcīti.



Man sanāca gandrīz izcepts steiks, lai neteiktu izcepts. Garša bija ...mmmm.... sulīga un maiga gaļa, sviests deva foršu piegaršu, taču kas nevēlas, var arī sviestu nelikt. Ceru, ka jums izdosies!

Labu apetīti!

6 komentāri:

  1. Super rakstiņš;) var sajust tavu šīs dienas noskaņojuma buķeti! Kas tas par veikaliņu starpcitu? Prieks redzēt Gordonu, skatījos Anglijā viņa raidījumus. Es arī cepu gandrīz tāpat, pirms tam nedaudz vēl steiku ar olīveļļu apsmērēju.

    AtbildētDzēst
  2. Ja prasi precīzu adresi, tad es to nezinu. Bet Tērbatas ielas sākumā ir tāda neliela zila izkārtne ar norādi "Komisijas veikals". No Elizabetes ielas ejot, kreisajā pusē.

    AtbildētDzēst
  3. Viss bija pareizi, sviestu varbūt nevajadzēja un ārpuse mazliet par daudz apcepta, bet tā ok priekš pirmās reizes :)

    AtbildētDzēst
  4. Nu es nākamreiz eļļu neliešu uz pannas. Pie cepšanas sapratu, ka nē, tā man īsti netīkas. Bet tas sviests gan man patika. Deva foršu piegaršu un kraukšķīgas maliņas... Bet nu jā, recepšu ir šausmīgi daudz, viegli apjukt. :) Diez vai nākošā reize būs tik ātri :D kā nekā uz saviem 10ls jārēķinās, ja visa ģimene grib ēst.

    AtbildētDzēst
  5. Un parasti grib ēst...

    AtbildētDzēst