ceturtdiena, 2011. gada 22. decembris

Saldskābā tomātu zupa ar olu un vistu

Šodien baigais saguriens! Darbā sokas labi, enerģija ir, taču mājās braucot kaut kur šī enerģija pazūd. Diez, sabiedriskajam transportam ir kādi enerģijas uzsūkšanas magnēti?? Bet nu neskatoties uz visu to, ka līdz mājām nonākot jutos kā izžmiegts citrons, tomēr nolēmu uzvārīt zupu. Un nekas cits jau neatliek, jo mājās nekā nav.
Šo zupu jau gribēju izmēģināt sen. Daudz ēsta ārpus mājas, taču pati līdz vārīšanai tā arī netiku. Tad nu šodien nolēmu izmēģināt. Papētīju receptes, nopratināju draugus un tapināju augšā. Jāsaka, sanāca ļoti laba. Mūsējiem garšoja!

Tātad, mums vajadzēs:
vistu ragū vai spārniņus buljonam
2 vistu filejas
2 bundžas(mazās) konservētu tomātu
1 puravs
1 sīpols
4 ķiploku daivas
1 ola
1/3daļa asā pipara
sāls
cukurs
kaltēti zaļumi
pipari
lauru lapas
medus
tomātu mērce
sojas mērce

Sākumā liek vārīties vistas buljonu. Man no svētdienas pasākuma bija palikuši vistu spārniņu gali, tos tad nu izmantoju buljona vārīšanai. Taču var izmantot jebkuru citu vistas daļu buljona izvārīšanai. Apmēram 1,5l buljona būs vajadzīgs.
Vārīšana, kā jau vārīšana. Gaļu katlā, ūdeni pa virsu, sāls klāt un liekam vārīties. Nosmeļam putas, pieberam garšvielas - lauru lapas, pipari, zaļumi. Un turpinam vārīt uz lēnas uguns līdz buljons gatavs. apmēram 30 - 40 minūtes.


Kamēr vārās buljons ķeramies klāt pie pārējām sastāvdaļām. Vistas fileju sagriežam smalkos gabaliņos, liekam uz sakarsētas pannas, apkaisam ar sāli un viegli apcepam. Liekam malā.


Katlā, kurā gatavosim zupu, liekam iekšā konservētos tomātus un uzkarsējam. Kad tomāti uzkarsuši tos saspaidam, piespiežam klāt ķiploku un karsējam minūtes 10.



Kamēr karsējas tomāti, sagriežam puravus, sīpolus un apmēram 1/3 daļu no asā pipara.


Pēc šīm 10 minūtēm, kad karsējušies tomāti, pievienojam pārējās sastāvdaļas - puravu, sīpolu un aso piparu, pakarsējam 5 minūtes un tad pievienojam vistas fileju.

Tagad sākas atbildīgākais moments. Jādabū sev tīkamā garša. To panāk ar tomātu mērci, medu un sojas mērci. Sākumā pievieno tomātu mērci. Es pieliku apmēram 1/2 burciņu, tad 2 ēdamkarotes medus un apmēram 3 ēdamkarotes gaišās sojas mērces. Kārtīgi samaisu ļauju kādu minūti pakarsēties un tad pievienoju vistas buljonu klāt.



Kad ir pieliets buljons uzkarsējam un ļaujam kādas 10 minūtes vārīties, Tikmēr olas baltumu atdala no dzeltenuma. viegli sakuļ baltumu un lej karstajā zupā, nepārtraukti maisot.


Kad ola ielieta, es arī pielēju sakultu dzeltenumu, kur es vienu olas dzeltenumu likšu? Taču to pēc receptūras,  tā kā nevajag likt klāt. ļauj kādu mirkli pavārīties zupai, pagaršo vai saldums - skābums ir tīkams. Ja ne, pielabo ar tomātu mērci, medu un soju. Un griež uguni nost. Var servēt galdā.

Garda, aromātiska, asa zupiņa kā reiz aukstiem ziemas vakariem!

Labu apetīti!

3 komentāri:

  1. Atbildes
    1. Vot tas jāprasa ķīniešiem, kāpēc vajag olu. Bet nu man likās, ka ola zupu nedaudz "satumē".

      Dzēst