pirmdiena, 2011. gada 12. decembris

Maltās gaļas mērce ar sālītām sēnēm

Nu ko? Visi masu histērijas pārņemti, vai tomēr dzīvo vēsā mierā?
Es piederu pie tiem otrajiem un ja arī mana banka izdomās kādus pekstiņus, esmu pliks un nabags tāpat. Līdz ar to, mani tas tiešā veidā neskars. Tas, ka es izbaudīšu sekas, kad attiecīgās iestādes būs cietušas, par to nestrīdos! Bet šādās reizēs ir izdevīgi būt nabagam. Joks.
Tad nu, dzīvojoties pa mājām, vēl divas dienas uz slimības lapas, tad nu jāgatavo lielie pusdienu krājumi. Lielie tāpēc, ka ja es trešdien godpilni atsāku savas darba gaitas, lai nebūtu jāiespringst par ēst gatavošanu. Viens labs ēdiens, kas noteikti der uz vairākām dienām, ir mērces. Gaļas mērces, sēņu mērces u.c. Arī šodien izdomāju, ka man jāpagatavo gana liels katls ar mērci, bet kādu? Maltās gaļas mērci - vulgaris? Ai, nē... tas ir garalaicīgi. Kā būtu, ja es pieliktu klāt sēnes? Sālītās??? Zinu, zinu, nesenā pagātnē es čiepstēju, ka man netīkas gaļa + sēnes! Laiki mainās un sievietes prāts tam līdzi. Nē, nu... es tiešām nesajūsmināšos, ja pie manas karbonādes piedāvās sēņu mērci. Bet malto gaļu sajaukt ar sēnēm, kāpēc gan ne? Izdevās labi, būs uz vairākām dienām.


Tātad, mums vajadzēs:
500gr. maltās gaļas
2 saujas sālīto sēņu
2 šķēles žāvētas gaļas
2 sīpoli
2 ķiploku daivas
1 burkāns
400ml saldā krējuma
pipari
cukurs
sāls

Sākumā gabaliņos sagriež žāvēto gaļu un sīpolus. Liek uz pannas apcepties.


Kamēr gaļiņa cepas, kārtīgi noskalojam apmēram divas saujas sālīto sēņu, zem tekoša krāna ūdens. Pēc tam sasmalcinam, es atkal izmantoju smalcinātāju.

Kad gaļa apcepusies un sīpoli ir kļuvuši zeltaini, pievieno sasmalcinātās sēnes un cep kādas 5 minūtes. Pēc tam pārber katlā, kurā gatavosies mērce.


Pēc tam pannā liek malto gaļu, apkaisa ar pipariem un piespiež klāt 2 ķiploku daivas.
Kamēr gaļas cepas, notīra un uz smalkās sakņu rīves sarīvē vienu burkānu. Ber klāt gaļai un apmēram 10 minūtes cep. Pēc tam ber katlā pie sēnēm.


Katlu liek uz uguns, pielej klāt ūdeni, tā lai tik tikko nosegtu un liek uz mazas uguns karsēties. Vismaz minūtes 20.

Pēc šīm 20 minūtēm mērcei pievieno saldo krējumu, uzvāra un pagaršo vai pēc garšas ir ok. Ja nepieciešams pievieno sāli, cukuru. Ja ir vēlme, mērci var pietumēt ar miltiem. Un servē galdā!



Mūsmājās tika servēts ar kartupeļu biezeni. Mērce sātīga un garda, vīriec slavēja!

Labu apetīti!

2 komentāri: