otrdiena, 2011. gada 6. decembris

Jēra gaļas sautējums ar rīsiem un dārzeņiem

Labs vakars jūsmājās!
Mūsmājās ir atklājies kāds greizsirdīgs vīruss. Divas dienas pastrādāju un šodien vakarā mana jaunākā atvase nolikās slima. Ahā... laikam darbs izskatās gana nopietns un draudīgs, ka vīruss neizturēja. Nu neko darīt, dzīve skarba un tagad jādomā kā visu samenedžēt tā, lai visiem labi. Ceru, ka izdosies.
Tā jau darba gaitas ir laba lieta. Neteikšu, ka mega giga aizraujoši un tā, taču ir interesanti un vismaz dienas pirmā puse paskrien nemanot. Otrā dienas puses gan, nedaudz velkas. Taču neskatoties uz to, ka mājās ierodos ap 18.00 vēl bija spēks pagatavot lielo katlu ēdamā nākošajām dienām. Diezin, cik ilgi būs tāda laime un enerģija???
Tad nu, vakar tapināju, šodien cēlu galdā - jēra gaļas sautējumu ar dārzeņiem. Nekas tāds - wow, bet sātīgs ēdamais, kā reiz pēc darba.

Tātad, mums vajadzēs:
jēra gaļu (man bija  puse lāpstiņas~ 500gr)
3 paprikas
3 burkānus
1 cukīnī
2 sīpolus
3 ķiploku daivas
2 ēd.k. tomātu pastas
3 tomātus
2glāzes rīsus
ollīveļļu
sāls
cukurs
pipari
garšvielas grillētiem dārzeņiem

Gatavošana nav sarežģīta, bet ilgstoša. Ideāli piemērots, kad jāpadara kas paralēli.
Sākumā gaļu atdala no kauliem un sagriež mazākos gabaliņos.


Katlā, kurā gatavos sautējumu, ielej nedaudz olīveļļas un kārtīgi uzkarsē. Liek gaļu apcepties. Kad gaļa apcepusies, pievieno sāli, piparus, nedaudz cukuru, nogriež mazāku uguni.


Kamēr gaļa katlā cepās, notīra un sagriež sīpolus un ķiplokus. Ber katlā iekšā un kādas 5-7minūtes apcep.



Tomātus kopā ar tomātu pastu sablenderē viendabīgā masā. Pievieno gaļai, atkal kādas 5minūtes pasautē un tad pielej ūdeni, tik lai nosegtu gaļu. Liek vāku virsū un uz mazas uguns sautē minūtes 30 - 35, līdz gaļa ir pusmīksta.






Kamēr gaļa sautējas, lēnu garu, bez steigas notīra burkānus, sagriež salmiņos. Tāpat diezgan palielos gabalos sagriež papriku un cukīnī. Kad gaļa jau ir pusmīksta, pievieno dārzeņus, apkaisa ar garšvielām, kas domātas dārzeņus grillējot, viegli apmaisa un pasautē minūtes 15, līdz sāk izdalīties no dārzeņiem sula.




2 glāzes rīsu noskalot zem tekoša ūdens un pēc 15minūtēm, kad sautējušies dārzeņi, ber katlā, izlīdzina. Liek virsū vāku un pirmās 10-15minūtes nemaisa. Pēc tam var maisīt un sautēt līdz rīsi ir mīksti. Ja liekas, ka par maz šķidruma, dorši var pievienot ūdeni, vai labāk, buljonu, ja ir! Pagaršo vai pēc garšas ir ok.
Pēc sautēšanas , noslēdzot uguni vēl kādas 10-15minūtes patur zem vāka un tad servē galdā.





Lūk, liels katls ar sātīgu sautējumu vairāk dienām!


Labu apetīti!

2 komentāri: