svētdiena, 2011. gada 20. novembris

Pupiņu zupa

Nu ko, trīs trakas brīvdienas pavadītas. Trakas labā nozīmē, jo mājās sanāca pabūt visnotaļ maz.
Valsts svētkos ievērtējām Staro Rīga. Svētku uguņošanu gan, skatījāmies pa TV. Man pietika ar nepilnām 2h ļaužu masas, lai es jau sāktu pamazām atvadīties no skaidrā saprāta. Ne, ne... tie milzu pūļi nav priekš manis. Un nav arī priekš manām trim atvasēm, kuras viegli varēja nepamanīt un uzkāpt virsū. Taču, svētku pusdienas neizpalika un svētku dzēriens ne tik. Sestdien svinējām Elizabetes. Tā kā svinības vakarā, tad nu pa dienu uztapināju šo zupu. Jo zināju, ka nekas jau vēl nav beidzies. Šodien svecīšu vakars, pusdienas pie vīramātes. Rīt tā zupa būs kā reiz! Tāpēc vārīju lielum lielo katlu.
Pati zupa, vienkārša par vienkāršu. Tik laiku prasa tā vārīšana, lai no žāvētās gaļas dabūtu maksimālo smeķi.

Tātad, mums vajadzēs:
Žāvētas cūku ribiņas
konservētas pupiņas(var aizstāt arī ar parastajām)
kartupeļi
sīpoli
ķiploki
sāls
cukurs
pipari
smaržīgie pipari
lauru lapas
sinepes
kaltēti zaļumi

Tātad, ar tiem daudzumiem ir tā, ka jāskatās katram individuāli. Man bija 1.5kg ribiņu, līdz ar to izmantoju 3 bundžas konservēto pupiņu( nevārītās iepriekš jānomērcē un jāizvāra), kādus 6-7kartupeļu, 3 sīpolus un 2 ķiploku daivas. No garšvielām, visu bēru uz aci, tik sinepes pievienoju apmēram pusotru ēdamkaroti. Un tas viss uz 7l katlu.

Liekam gaļu kaltā, pielejam ūdeni, pieberam sāli un liekam vārīties. Sākot vārīties var parādīties kādas putas, tās nosmeļam nost.

Kad tas izdarīts sagriežam sīpolu un ķiploku. Beram kaltā iekšā. Pievienojam visas pārējās garšvielas, izņemot sinepes un nogriežam uguni uz minimālo. Vāks virsū un lai lēnām vārās stundu - pusotru.


Kad pusotra stunda pagājusi, gaļa mīksta un daļas nost no kauliem, ķeksējam gaļu laukā.

Nomizojam un kubiciņos sagriežam kartupeli. Beram iekšā katlā. Pievienojam pupiņas, iepriekš nolejot nedaudz šķidruma. Ja izmanto nevārītās pupiņas, tad tās iepriekš jāizmērcē un jānovāra. Tāpēc es izmantoju konservētās. Tā ērtāk. Un liekam uz mazas uguns vārīties tālāk.



Izvārīto gaļu atdala no kauliem, sagriež gabaliņos un ber atpakaļ katlā. Un pavāra minūtes 10 - 15. Pēc tam, pievieno sinepes. Sinepes pēc katra paša ieskatiem. Uz 7l katlu liku pusotru ēdamkaroti. Uz mazāka kalta lieku 1-2tējkarotes. Viss pēc garšas. Vāra līdz katupeļi mīksti, par mazliet pašķīduši. Pagaršo vai pēc garšas ir ok. Un servē galdā.





Lūk, ātri nav, bet cik gardi...mmmm. Ja man tagad visa māja nesmaržotu pēc biezpienkūkas, ko cepu ne priekš sevis, es noteikti našķētos gar zupas katlu. Bet tagad gribas ko saldu! Skāde, nu!


Labu apetīti!

1 komentārs:

  1. Forš Tavs žurnāls.
    Un tas ka bildes katram solim arī ir ļoti ērti, vieglāk saprast, kas noteik.
    Tikai viena lieta man ne pārāk patīk- pirmajā bildē, kur visi izmantojamie produkti nobildēti, dārzeņi vienmēr ir redzami smilšaini. Kaut kā ne īpaši rosina apetīti, sevišķi, ja stāv blakus gaļai vai vēl kam citam "plikam". Saprotams, jau, ka nesaskarās, tomēr tā bilde uzreiz tāda ne pārāk tīra izskatās.
    Lai veicas un gaidu daudz recepšu arī turpmāk!

    AtbildētDzēst