pirmdiena, 2011. gada 21. novembris

Marinētas bietes

Vakar ienācās man paprāvs maišelis ar bietēm. Nolēmu, ka viena daļa jāiemarinē tāpat. Nav ko, visas pārstrādāt zupu sagatavēs. Ok., atzīšos, iedomājoties to trako rīvēšanu....labāk daļu pārstrādāšu savādāk. Mūsmājās marinētas bietes ēd labprāt, kāpēc gan neiemarinēt.
Šī ir manas mammas recepte, kas man pašai ļoti garšo. Pagājušo gadu gatavoju, atzinu par labu esam. Tik priekš vīra, kādu burciņu pagatavoju kopā ar ķiplokiem. Šogad ar, divām burciņām pieliku klāt ķiplokus.

Tātad, mums vajadzēs:
1kg biešu

marinādei
1l ūdens
5 ēd.k. cukuru
sķipsna sāls
1 tēj.k. ķimeņu
75ml etiķa 9%

ķiploks, ja ir vēlme pēc tāda!

Viss sākas ar biešu vārīšanu. Kārtīgi nomazgājam bietes, nogriežam garās "astītes" un liekam kaltā. Pārlejam ar ūdeni un liekam vārīties. Vāra apmēram 30-35minūtes, ja bietes nav lielas. Ja bietes ir lielas, tad vāra 40-50minūtes.



Kad bietes uzvārījušās, nokāšam karsto ūdeni un lejam virsū aukstu ūdeni. Aukstajā ūdenī turam kādas 20 - 25 minūtes.

Pēc tam bietes nomizojam un sagriežam gabaliņos, pildām iepriekš izkarsētās burkās. Pievieno pa nelielai šķipsnai ķimeņu un ja vēlas, kādu ķiploku.



Gatavo marinādi. Ielej katliņā 1 litru ūdeni un uzvāra. Pēc tam pievieno 5 ēdamkarotes cukura un 1 tējkaroti ķimeņu. Pavāra 2-3minūtes un pievieno 75ml etiķa. Uzvāra un griež uguni nost. Karsto marinādi lej virsū bietēm, vāks virsū un ļauj atdzist. Pēc tam uzglabā vēsumā. Vislabāk - ledusskapī.





Lieto pēc nepieciešamības!

Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. vienkārši un garšīgi... es gan ņemu drusku mazāk cukaura un drusku vairāk etiķa

    AtbildētDzēst
  2. Tiešām nevajag pasterizēt? Vai var uzglabāt siltā pagrabā?

    AtbildētDzēst