ceturtdiena, 2011. gada 24. novembris

Mandeļu un lazdu riekstu cepumi

Šodien sagribējās cepumiņus. Patiesībā, jau vakar sakārojās, taču viesi manus plānus nedaudz izjauca un paliku bez plānotās cepumu cepšanas. Šodien nolēmu, ka lai vai kas, uzcepšu un miers mājā! Iemesls, kāpēc tik izmisīgi vēlējos šos cepumus ir tāds, ka aizvakar nobaudīju dikti gardus cepumiņus. Sastāvā bija mandeles, lazdu rieksti, medus... utt. Meklēju i-neta dzīlēs, vai neatradīšu kādu līdzīgu recepti. Nā ni! Nekā nebija. Vismaz Googles tantes pirmajā piedāvātajā lapaspusē. Tālāk jau neviens nekad nemeklē, vai ne? Tad nu atkal - čujs, ņuhs un poņa un tapināju cepumus. Sanāca labi, tik pa manam prasījās nedaudz saldākus. Cienītais saka, ka esot lietojami. Lai nu tā būtu!

Tātad, mums vajadzēs:
10 ēd.k. miltu
2 olas
3 ēd.k. cukura
5 ēd.k. medus
100gr. sviesta
1 paciņu mandeļu skaidiņas
sauju lazdu riesktu
sauja mandeļu
pilīte mandeļu esences

Gatavošana vienkāršāka par vienkāršu.
Sākumā sasmalcina sauju lazdu riekstu un sauju mandeļu. Ber pannā un kādu minūti - divas uz lielas liesmas apgrauzdē.





Pēc tam karstos riekstus ber bļodā un pievieno 100gramus sviesta. Maisa, kamēr sviests izkusis. Tad pievieno 3 ēdamkarotes cukuru un 3 ēdamkarotes medus un maz mazītiņu pilīti mandeļu esences.. Visu labi kārtīgi samaisa. Tad pievieno 1 olu un atkal kārtīgi samaisa.




Tad pievieno 10 ēdamkarotes ar kaudzīti miltu un samīca viendabīgā masā. Saveļ bumbu un noliek kādas 30minūtes mīklu atpūsties.

Pēc šīm 30 minūtēm mīklu sadala uz pusēm, tas ir manā gadījumā, ja lielā panna, tad nedala. Un izvelnē plānā kārtā uz cepamparīra.

Sagatavo olu-medus maisījumu. Vienu olu sakuļ, pievieno 2 ēdamkarotes medus un atkal kārtīgi sakuļ. Ar šo masu nosmērē izvelnēto mīklu. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām, atkal pa virsu uzpilina olu-medus maisījumu un liek sakarsētā krāsnī cepties līdz zeltainam brūnumam. Apmēram 180grādos minūtes 15-20.






Izcepto masu sagriež gabaliņos un servē galdā.


Mmm... smaržīgi, riekstīgi un nepavisam ne baigi saldie. Vismaz man šie sanāca un man kā saldummīlim, likās nedaudz par maz tā salduma.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru