trešdiena, 2011. gada 30. novembris

Liellops vīnā

Vakar bija ārkārtīgi veiksmīga diena. Tiešām, reti kad sanāk tik daudz labu lietu vienā dienā.
Vakar neiespringstot un bez lieka stresa biju uz darba pārrunām. Pirms tam par šo darba sludinājumu mani informēja viena draudzene un es vēl sākumā nodomāju, ai... nē. Bet pēc kāda brīža nolēmu, ka neko jau nevaru zaudēt, ja aizsūtīšu savu garlaicīgo CV. Domāts darīts un pēc 3h atskan zvans ar aicinājumu uz pārrunām. Nu labi, pierunājāt. Atnākšu. Taču biju noskaņota visai skeptiski. Un tā nu es ar nākošo nedēļu uzsāku darba ļaužu gaitas. Ceru, ka šoreiz veiksmīgāk nekā iepriekšējo reizi.
Neskatoties uz vakardienas pārrunām, tā kā biju centrā, nolēmu apstaigāt vietējos veikalus - veikaliņus balles kurpju meklējumos. Drīz cienītajam darbā balle, jāpucējas. Un es izdomāju, ka pie manas tirkīzzilās kleitiņas ļoti labi izskatītos kurpītes zelta krāsā. Un ko, diezgan veiksmīgi par ļoti saprātīgu cenu un atbilstošu izmēru, atradu. Šitāda veiksme reti kad uzsmaida.
Tā nu vakarā pavadot Milēdiju uz transportu nolēmu, ka man šausmonīgi gribas liellopu. Tādu sulīgu, mīkstu un bezgala gardu. Vakar gandrīz aizrijos ar siekalām, iztēlodamās, kā es šodien to gatavošu.
Neskatoties uz ilgo sutināšanu, rezultātā sanāca super gards liellops, ko manējie visnotaļ atzinīgi novērtēja. Bet štrunts par pārējiem, šoreiz tiešām gatavoju sev!

Tātad, mums vajadzēs:
apmēram 1.5kg liellopa gaļu bez kaula
6 vidēji lielus sīpolus
7 ķiploku daivas
6 ēd.k. Paprikas pastas taču var aizvietot ar paprikas lečo vai tomātu mērci
1 glāze sarkanvīna
pipari
sāls
melnie pipari
smaržīgie pipari
lauru lapa
kaltēti zaļumi
cukurs
olīveļļu

Sastāvdaļu nav daudz, bet rezultāts ir tiešām gards. Varētu pat nosaukt par gulaša sīpolklopsi ar vīnu.
Sākumā sagriežam gaļu apmēram 1 pirksta platumā. Apkaisam ar sāli un pipariem.

Uzkarsējam karstu jo karstu pannu, ielejam nedaudz olīveļļas un liekam cepties gaļas šķēles. Katru šķēli apcepam apmēram 2 minūtes no katras puses. Pēc tam kārtojam atsevišķā traukā vai šķīvī.



Kamēr gaļa cepas, nomizo un sagriež 6 sīpolus. Kad visas šķēles apceptas, uz tās pašas pannas liek cepties sīpolus. Kad tie sāk kļūt zeltaini pievieno 6 ēdamkarotes paprikas pastas. Taču, ja nav šīs pastas, to var aizstāt ar tomātu pastu vai paprikas lečo. Un uzkarsē.





Pēc tam ņem katlu. Katlā nedaudz ieliek sīpolu masu, kārto virsū gaļu, tad atkal sīpolus un tad atkal gaļu. Tā pamīšus kārto līdz gaļa un sīpols beigušies. No gaļas noteikti uz šķīvja būs satecējis šķidrums, to droši lejam katlā iekšā.


Notīra 7 ķiploku daivas un sagriež sķēlītēs. Ber virsū gaļai, pievieno kaltētus zaļumus, melnos piparus, smaržīgos piparus un lauru lapu. Uzlej 1 glāzi sarkanvīna un 1 glāzi ūdens. Pieber 1 tējkaroti sāls un liek uz uguns.






Pagaida līdz uzmet pirmo burbuli, tad nogriež pavisam mazu uguni un zem vāka sautē kādas 2 stundas noteikti. Praktiski līdz sev tīkamai gaļas mīkstuma pakāpei. Pēc tam servē galdā ar ko vien sirds kāro. Manējiem bija tas prieks ar kartupeļu biezeni.

Mmm, garšu kārpiņas apmierinātas!

Labu apetīti!

1 komentārs: