trešdiena, 2011. gada 2. novembris

Cīsiņu - siera mērce

Strauji tuvojas nedēļas beigas, tas priecē un vienlaicīgi biedē. Taču vienaldzīgas, man tās noteikti nav. Plāns brīvdienās skaidrs un jāatrod laiks vēl pagatavot dažas dāvanas! Ceru, ka atradīšu kā iedvesmu tā arī ceru atrast laiku tam visam.
Šodien atkal jāgatavo saimei vakariņas. Nezinu, kā būs, kad sākšu strādāt uz pilnu slodzi, jo jau tagad ir tā, ka ideju ir absolūta nulle, kur nu vēl iedvesma utt.
Taču man paveicās, mani izglāba cīsiņi, kas bija aizķērušies ledusskapī. Jā, jā, lietoju kaitīgus produktus, bez E burtiņiem nespēju dzīvot. Un reiz pa reizei tie nāk tieši laikā. Kā piemēram šodien, biju diezgan drūmā omā, taču pēc šīs mērces un kaitīgajiem cīsiņiem mana oma uzlabojās. Gan jau kāds E burtiņš nostrādāja un tagad klausos šo un atvases, abas jaunākās, jautri dzied un dejo līdzi. Klausos jau trešo reizi pēc kārtas!!
Ak jā, atpakaļ pie mērces. Tā tad tā!
Šī mērce noderēs tiem, kurus nebaida ļaunie cīsiņu ēēēē un kad mājās nekā cita prātīga nav. Mērce diezgan vienkārša savā uzbūvē, taču esmu to nedaudz apgreidojusi, pievienojot sieru un skābo krējumu atjauktu ar ūdeni aizstājusi ar saldo krējumu. Trekni bez gala, bet cik gāārdi!
Šī mērce arī ir viena no manām bērnības garšām un mērce bija absolūtā topā. Ar to spēju apēst visu, bet vislabāk garšoja ar kartupeļu biezeni. Šodien cēlu galdā griķus un visi ēda laizīdamies. Lai gan man atvases ir griķu neēdāji.

Tātad, mums vajadzēs:
cīsiņus
kamambēra sieru ar zaļumiem
saldo krējumu
sīpolu
sviestu
miltus
sāli
cukurus

Ar daudzumiem atkal jāskatās pēc saviem ieskatiem. Man bija hmmm, kādi 400gr. cīsiņu. 2 x par 420ml saldā krējuma, 100gr. sviesta, 2 vidēji sīpoli, 1 iepakojums kamambēra siera, sāls, cukurs un milti. Taču šos daudzumus var variēt un saldā krējuma vietā izmantot ūdeni un skābo krējumu. Man labāk garšo ar saldo.

Sākumā sagriež visas sastāvdaļas. Cīsiņus sagriež pusaplīšos, smalki sakapā sīpolu un sagriež gabaliņos kamambēra sieru.


Katliņā kurā gatavos mērci, izkausē lielāko daļu sviestu. mazu pikuci atstāj priekš cīsiņiem. Ber iekšā sīpolus un apcep līdz sīpoli kļūst zeltaini brūni. Pannā izkausē atlikto mazo sviesta pikuci un viegli apcep cīsiņus.

Pēc tam, apceptos cīsiņus pievieno katla saturam un pasautē kādas 1-2minūtes. Pievieno saldo krējumu un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.


Kad saldais krējums uzkarsis, pievieno sieru un karsē, līdz siers izkusis. Tad mērci, ja nepieciešams pietumē ar miltiem, kas atjaukti ar ūdeni(kā pankūku mīkla. apmēram 3 tēj.k. miltu un tikpat ūdens.) Pagaida līdz mērce uzkarst un pagaršo vai sāls-cukurs ir ok. Jo siers dos sāļumu, tāpēc sāli pievieno pašās beigās. Ja viss ok, servē galdā ar ko vien vēlas.




Mūsmājās servēju ar griķiem, bet brīva vieta jūsu fantāzijai!

Labu apetīti!
Tagad drillē šo.

2 komentāri:

  1. mmm... :D siekalu dziedzeri, kas saprot cik nereāli garšīgi šis būtu, cīnās ar smadzenēm, kas rēķina kalorijas...

    AtbildētDzēst