trešdiena, 2011. gada 12. oktobris

Zitinjas gulaškrēms jebšu paprikas pasta

Ak... cik labi ir iepirkties rīta agrumā, bez atvasēm. Lēnā garā izstaigāt visus veikala plauktus un tā mierīgi pārdomāt ko pirkt vai nepirkt.
Šodien gan bija konkrēts mērķis, kāpēc es no paša rīta tesos uz veikalu. Ok. bērni bija jānogādā b/d un pie reizes, kāpēc gan neizmantot izdevību un neiepirkties? Kases tukšas, kasieres vēl miegainas. Laburītu padevusi veiksmīgi sākas diena kā man, tā viņām.
Vakar gatavojot krēmzupu pie paprikas cepšanas un blenderēšanas sapratu, ka eu!!! Tā ir štelle. Ideja raisījās pati no sevis un drīz vien tā iegūla manā prātā tik cieši, ka šodien, neskatoties uz viesu birumu, obligāti bija jāpagatavo. Ne velti - viesi atzina par labu esam un vēl katrs pa burciņai dabūja ciemakukulī.
Ko tad es tādu gatavoju? Gulaškrēmu. Tākā 90% gulaškrēmā ir paprika, tad nu izdomāju pamēģināt pagatavot pati. Orģināli nopērkami Ungārijā - gulašu zemē un ir ļoti laba piedeva gaļas mērcēm un protams, protams, gulašzupai. Daudzās receptēs ir norādīts, ka ja nav šī krēma, to var aizvietot ar labi daudz paprikas pulvera. Bet man liekas, ka tas nav tas. Nu pašā krēmā nav tikai paprika vien. Vakar mēģināju kaut ko partulkot no ungāru valodas uz latviešu un pa lielam sastāvdaļas bija skaidras. Šodien vēl noprecizēju pie garšvielu stenda - Santa Maria ir garšviela gulašam. Tad nu tapināju augšā un man liekas, ka izdevās. Mēs gan iemēģinājām klāt pie rīsiesm. Un garšoja ļoti labi!

Tātad, mums vajadzēs:
1.5kg paprikas
1kg tomātu
5-6 nelielus sīpolus
1/2 galviņas ķiploka
2ēd.k. cukura
2 tēj.k. sāls
1.5 ēd.k. etiķa
1 čili pipars
1 ēd.k. ķimeņu
1.tēj.k. majorāna
1/2tēj.k. pētersīļu
olīveļļa
melnie pipari

Tad nu tā. Sākumā papriku griež uz pusēm, izņem sēklotni un kārto uz cepešpannas. Notīra ķiplokus un katru galviņu sagriež uz pusēm. Liek katrā paprikas pusītē iekšā. Pāris daiviņas atstāj. Pārslaka ar olīveļļu un cep 200grādos 30min.



Kad visa paprika izcepta, cep tomātus un sīpolus. Tomātus pārgriež uz pusēm, izņem cieto serdeni. Sīpolus notīra un sagriež uz pusēm. Kārto uz pannas, pārkaisa ar 1tējkaroti majorāna, 1/2 tējkaroti kaltētu pētersīļu un 1 ēdmakaroti ķimeņu. Un liek 200grādos cepināties kādu stundu.


Kad viss izcepts sākas blenderēšanas darbi. Sākumā sablenderē papriku ar ķiplokiem, lej katlā. Pēc tam sablenderē tomātus ar sīpoliem un atstātām svaigajām ķiploku daivām. vairāk par 2 nevajag, ja vien nav ļoti maziņas.. Pievieno katla saturam un kārtīgi samaisa. Liek uz uguns karsēties.

Tagad atliek pievienot pārējās garšvielas. Un te vairāk jāvadās pēc garšas. Sākumā pieliku 2 tējkarotes sāls un 2 ēdamkarotes cukuru un piebēru melnos piparus. Kā arī pusotru ēdamkaroti etiķa skābumam.



Visu samaisu un pagaršoju. Ja pēc garšas ir ok, tad regulēju asumu. Sākumā es sablenderēju pus pāksti čili pipara, taču man tas likās par maz, tāpēc pieliku klāt arī otru pusi. Orģinālajā variantā jāliek klāt kajēnas pipari. Taču ja to nav, domāju, ka var izmantot jebkuru citu aso piparu. Principā, karsējot pregulē sāls-cukura-asuma-skābuma garšu pēc sev tīkamajām garšas kārpiņām. Kad atrasts ideālais variants, uzkarsējam līdz pirmajam burbulim, pildām iepriekš izkarsētās burkās un vāku virsū. Viss.


Lūk, gulaškrēms jebšu paprikas pasta gatava. Izmēģinājām klāt pie rīsiem kā dresingu un bija ideāli.

1 komentārs:

  1. Ļoti garšīgs:) pieliku klāt pupiņu zupai te http://chezmadam.blogspot.com/2011/10/melno-pupinu-un-turku-zirnu-zupina.html

    AtbildētDzēst