pirmdiena, 2011. gada 31. oktobris

Sautēti(šmorēti) vistu stilbiņi

No šodienas, es tā kā ar vienu kāju esmu uzsākusi darba ļaužu gaitas. Cik ilgi, tas ir cits jautājums, par kuru šonedēļ domāt negribas. Kāpēc tieši šonedēļ? Tāpēc ka šonedēļ ir tikai apmācības, lai saprastu kas ir kas un vai to spēs celt.
šodien bija ārkārtīgi liels vilinājums neko negatavot. Atstāt visu uz makaroniem ar cīsiņiem, taču tad ierunājās sirdsbalss. Kas zin! Varbūt nākošnedēļ metīšos ar pilnu krūti darbā, tad gatavošanai vienkārši nepietiks ne spēka, ne laika. Tāpēc pārvarēju savu slinkumu un gatavoju mūsmājās sen negatavotu ēdienu. Ēdienu klasiku, vēl vienu bērnības garšu. Šmorētas vistu stilbus. Ak, bērnībā šī maltīte tika uzņemta ar sajūsmu. Tiesa, parasti tika šmorēta vesela vista, kas sagriezta gabalos. Līdz ar to, parasti bija cīniņš tieši pēc stilbiņa. Tas pagatavotajam ēdienam piešķīra īpašu nozīmi un garšu. Tagad šmorēju tikai stilbiņus, kas savā ziņā ir ērti - neviens necīnās dēļ stilbiņa. Taču laupa šo mazo burvību! Nu neko... dzīve skarba!
Tātad, mums vajadzēs:
1kg vistu stilbiņu
1 palielu sīpolu
1 vidēji lielu burkānu
3 ķiploku daivas
200ml skābā krējuma
Garšvielas - sāls, pipari, smaržīgie pipari, kaltēti zaļumi, lauru lapas, cukurs.
eļļa cepšanai

Sākumā vistu stilbiņu sakarsētā pannā viegli apcep un kārto katlā, kur notiks visa šmorēšana.


Pārkaisa ar garšvielām. Sāli, kaltētiem zaļumiem, pipariem. Pievieno smaržīgos piparus un lauru lapas.



Notīra sīpolu, burkānu un ķiploku. Burkānu sarīvē un ber katlā, sīpolu un ķiplokus sakapā un arī pievieno katlam. Pēc tam pārlej ar ūdeni, tā lai nedaudz apsedz.




Liek sākumā uz lielas uguns, līdz pirmajam burbulim, pēc tam uz mazas un sautē apmēram 30-45minūtes. Pēc tam pievieno skābo krējumu un pasautē vēl 15 minūtes. Ja ir vēlme, var pietumēt ar miltiem. Un sevē galdā!



Mmm... bērnības garša un atmiņas.

Labu apetīti!

14 comments:

  1. Paprovējām (ar improvizācijām protams)! Nu baaaaaigi garšīgi :) ņum ņum. Paldies par ideju!

    AtbildētDzēst
  2. Man sāk prasīties pēc Tavas pavārgrāmatas. Iesaku apdomāt tādu ideju. Vai vismaz kaut kā saveidot automātiski Tavas receptes pdf-ā, izdrukāšu pati(gan jau citi arīdzan to darītu;)).

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par labiem vārdiem :) man līdz grāmatai tikpat tālu, kā līdz mēnesim :) Bet par to pdf... jāpadomā.

    AtbildētDzēst
  4. Atbildes
    1. Cukurs domāts, lai vairāk izteiktu vistas garšu. Tāpēc to pievienoju kopā ar sāli. Vai kad pievienoju ūdeni.

      Dzēst
  5. veel neesmu uztaisijis, bet jau garsho... num num num....

    AtbildētDzēst
  6. Liels paldies par recepti, tik garšīgi, ka mērcīti no katla ārā gribējās vēl visu vakaru ķeksēt :)

    AtbildētDzēst
  7. Kas šai gadījumā ir tie "kaltēti zaļumi"? Tas ir kaut kāds garšvielu maisījums? Paldies jau iepriekš

    AtbildētDzēst
  8. Gardi ir jau nepieliekot krējumu :)
    Ar krējumu - jau īsta mērcīte!

    AtbildētDzēst
  9. Super garsigi. Es vel klat pieliku puravu mmmm gardi. Paldies par recepti.

    AtbildētDzēst
  10. Paldies! Sen kaut ko tādu iz bērnības. Ļoti garšīgi.

    AtbildētDzēst
  11. paldies tev!daudz izmantoju tikai tavas receptes.taa turpinat.par gramatu padomaa.vienkarwajam majsaimniecem kuram nav naudas lai gatavotu.

    AtbildētDzēst
  12. Šodien sēdēdēju un domāju, kā lai pagatavoju vistu , kura nu jau divas nedeļas staveja saldētavā. Un re. Tik laba recepte, galvenais ka sastāvdaļas ļoti vienkāršas. Mmmm. Paldies!

    AtbildētDzēst
  13. Paldies. Diezgan ilgi internetā meklēju šo recepti. Tiešām no bērnības, nevis tās superātrās, apcep, samaisi ar krējumu, un gatavs. Nu nav tās garšas tur. Tagad sautējas, un visa māja smaržo. Liels, liels paldies. Jāpiebilst, šī nav pirmā recepte, ko izmantoju. Reālas receptes normāliem cilvēkiem!

    AtbildētDzēst