sestdiena, 2011. gada 22. oktobris

Saldā krējuma mērce ar tomātiem

Man gan nosaukumā gribētos likt nosaukumu - tomātu mērce. Taču baidos, ka daudzi pārprastu, domājot, ka receptē būs norādīts, kā pagatavot tomātu mērci  - kečupu. Tāpēc nosaukums ir tāds kāds ir.
Man te kādu laiciņu atpakaļ, kopā ar bietēm ienācās pēdējie lauku tomāti. No Ingas teiktā - nav garšīgi, bet lieliski izmantojami mērcēs, zupās utt. Maišelis paprāvs. Padomāju šā un tā, un lai manta neietu postā, pēc labākās sirdsapziņas centos izlietot kā varēju.
Bija palicies pēdējie, kāds +/- kilograms. Ko iesākt? Varētu pagatavot krēmzupu, bet ledusskapī jau atradās biešu zupa. Divi zupas katli manā ledusskapī neierūmēsies. Gatavot kādu kečupu vai ziemas brūvējumu, atkal jāatliek, jo man jau tā ledusskapis pārbāzts un pavisam drīz pārtika būs jākar maisiņā aiz loga. Tāpēc arī šis variants atkrita.
Nedaudz pamocīju savu pelēko vielu, cik nu man tās ir un atcerējos par vienu mērci. Šo mērci es ēdu pie savas draudzenes Līgas. Viņas mamma gatavoja, akurāt no visādiem tomātiem, pārsvarā, kas nebija lāgā nogatavojušies. Pēc atmiņas atceros, ka sastāvā bija tomāti, krējums, sāls-cukurs. Un tad šo tumīgo mērci lēja šķīvī un ēda kopā ar maizi. Nu kaut kas līdzīgs krēmzupai, tikai ar gabaliņiem. Tāda skābena mērce.
Nu ko, jāmēģina gatavot pašai. Tiesa, recepti koriģēju pēc sava prāta, pievienojot sīpolus, ķiplokus un liku klāt nevis skābo krējumu, bet gan saldo un skābo krējumu. Sanāca laba mērce kā piedeva kartupeļiem, domājams arī makaroniem un rīsiem arī ģeldēs!

Tātad, mums vajadzēs:
1kg tomātu
100gr. sviesta
3 ķiploku daivas
2 vidēji lielus sīpolus
250ml saldā krējuma
3 ēd.k. skābā krējuma
šķipsna kaltēta bazilika
3 smaržīgie pipari
1 tēj.k. sāls
1 ēd.k. cukurs.

Gatavošana ir vienkārša un ātra.
Katliņā liek kausēties 100gr. sviesta.
Notīra un smalki sakapā sīpolu. Bet klāt izkausētajam sviestam un piespiež 3 daiviņas ķiploka. Uz lēnas uguns sautē līdz sīpoli kļūst zeltaini.



Tikmēr nelielos gabalos sagriež tomātus. Tā kā man bija mazi tomātiņi, es to neblanšēju. Taču ja ir palieli tomāti un aizdomas, ka miza pagalam traucētu, tad labāk pirms griešanas noblanšēt(apliet ar verdošu ūdeni un pēc tam novilkt mizu). Kad tomāti sagriezti beram kaltiņā iekšā.

Pēc tam pievienojam sāli, cukurus, smaržīgos piparus un baziliku. Viss vairāk vai mazāk pēc pašu garšu kārpiņām. Samaisām un ļaujam minūti pakarsēties.


Tad pievieno 3 ēdmakarotes skābo krējumu un 250ml saldā krējuma. Samaisa, pagaida līdz uzmet burbuli un viss. Griež nost. Galvenais mērci nepārkarsēt, lai tomāti saglabā savu struktūru nevis izšķīst. Man gan paspēja izšķīts mazākie gabali, bet tas garšu neietekmēja. Un viss, servē galdā!



Es servēju ar kartupeļiem, bet kā jau minēju, lieliski derēs arī makaroniem un rīsiem. Var ēst tāpat  piekožot kādu grauzdētu siera tostermaizi vai grauzdiņus iebērt mērcē.
Paldies Līgas mamm par recepti!

Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. so merciiti var pasniegt ar gaļas ruleti un pildītiem kartupeļiem????

    AtbildētDzēst