otrdiena, 2011. gada 4. oktobris

Marinēti ķirbji

Domājāt, ka ziemas krājumus vairs neviens negatavo? Ha! Vēl nekas nav beidzies!
Lai arī šogad biju nobriedusi ķirbi nemarinēt, taču vakar ienācās paprāvs ķirbis. Nu neko, nāksies vien marinēt un glabāt ziemai. Gan jau noēdīsies.
Šī recepte ir manas mammas recepte. Pārbaudīta jau iepriekš un atzīta par labu esam.

Tātad, mums vajadzēs:
500gr - 1kg ķirbis
1-2gl. ūdens
1/2 - 1gl. cukurs
100-150ml etiķis 9%
kanēļa standziņa
krustnagliņas

Lai arī sākumā liekas dikti niecīgs ūdens daudzums, ķirbis vāroties sakritīsies un izdos savu sulu. Līdz ar to, ūdeni daudz nevajag. Viss gan +/- uz aci. Man bija 5l katls - 2gl. ūdens, 1gl. cukurs, 100ml etiķis.

Ķirbi nomizo, notīra un sagriež gabaliņos. Gabaliņus kumosa lielumā.


Katlā, kurā vārīs ķirbi, lej 1-2gāzes ūdens. skatoties, cik liels ķirbis, pieber 1glāzi cukura un pieber garšvielas - krustnagliņas un kanēļa standziņu. Liek vārīties.




Kad katlasaturs uzvārījies, beram iekšā ķirbjus, samaisām un karsējam minūtes 10.
Pēc tam pievienojam 100ml etiķa(tas vairāk pēc garšas. ja tīkas asāks, var liet vairāk) Un karsē līdz ķribi kļūst caurspīdīgi un sakožami. Gatavošanas ilgums atkarīgs no ķirbja šķirnes, tapēc vadīšanās pēc caurspīdīguma + sakožamības pakāpe. ķirbi nedrīkst būt baigi mīsktie - stingri, bet viegli sakožami.



Tikmēr izkarsē burkas. Karstu pilda iekšā, aizvāko un ļauj atdzist. Uzglabā vēsā vietā.


Lūk! Ziemas našķis gatavs. Zinu, ka citi marinē izmantojot citronskābi. Mūsmājās marinē ar etiķi.
Lai labi garšo!

P.S. vēl jāsagaida bietes.

7 komentāri:

  1. hmmm būs jāuztaisa, jo šogad ķirbju raža liela... un vai nu viņi sapūs, vai nekas netiks darīts ar viņiem. Tad labāk uztaisu šos ķirbjus un ziemā ir ko uzēst no burciņas! :)

    AtbildētDzēst
  2. Meklēju recepti, visās bija ar kanēli, bet manai bērnības atmiņu garšai nebija kanēļa. Zvanīju mammai, viņa teica, ka likusi tikai krustnagliņas. Ņēmu proporcijas pēc Tava apraksta, smaržoja ļoti labi, un marinādes garša arī :) Tikai viens jautājums - cik drīz pēc pagatavošanas ķirbji ir gatavi ēšanai? Ja šodien sataisīju, vai uz Ziemassvētkiem būs gatavs? :) Nevaru vien nociesties :)
    Atceros, par plūmēm lasīju, ka pēc mēneša pavisam labas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Patiesībā ēdami jau ir nākošajā dienā. nav nekāds speciāls laiks jāgaida, kamēr garšas ievelks utt. ;)

      Dzēst
  3. Vakar sataisīju ķirbīšus. Tikai es neliku kanēli. Sanāca tieši tāpat kā manā bērnībā. Mmmm, ņammīgi :) Paldies par receptīti :)

    AtbildētDzēst
  4. Šodien sataisīju riekstu ķirbi,ļoti garšīgi sanāca.Saliku butciņās dāvināšu draugiem Ziemassvētkos.

    AtbildētDzēst
  5. Paldies! Pie Tevis vienmēr atrodamas labas un viegli saprotamas receptes!
    Linda

    AtbildētDzēst
  6. Jā, šai blogā populāras, vieglas receptes. Patreiz vārās ķirbīši. Zitas marinēto biešu recepte mums iet uz urrā. Paldies!

    AtbildētDzēst